Annonce
Tarm

Første fælles investering er nu på plads: Vestjyske strømkroner skal investeres i vind og sol

Tre vestjyske energiselskaber har investeret i en mølle i Nørhede-Hjortmose-vindparken. Foto RAH.
RAH, Thy-Mors Energi og Vestforsyning i Holstebro går sammen om at fremme den grønne omstilling; første investering er vindmølle i Nørhede-Hjortmose.

RINGKØBING: "Sammen står vi stærkere om den grønne omstilling".

Det kunne være mottoet for det strategiske investeringssamarbejde, RAH i Ringkøbing, Thy-Mors Energi og Vestforsyning i Holstebro har indledt for at fremme den grønne omstilling.

Et andet motto kunne være "Vestjyske elforbrugeres kroner skal investeres i vestjysk vedvarende energi".

Det er i alt fald, hvad planerne går ud på, fastslår bestyrelsesformand Jørgen Poulsgaard, RAH:

De tre selskaber, der i forvejen samarbejder tæt, vil investere i vind-, sol- og anden vedvarende energi for at give "værditilvækst" for selskabernes ejere.

Første fælles investering er nu på plads:

De tre koncerner har netop besluttet at "dele" den vindmølle i Nørhede-Hjortmose Vindmøllepark ved Ølstrup, som RAH hidtil har været ene om at eje. Hvert selskab får en ejerandel på en tredjedel i møllen.

Og det er kun første investering, fastslår Jørgen Poulsgaard.

- Vi har ikke noget konkret i kikkerten lige nu, men tingene udvikler sig hele tiden, og vi vil være en del af den grønne omstilling, siger han.

Annonce

Stærkere sammen

- Når vi investerer på tværs af koncernernes geografiske placeringer, hænger det sammen med, at de tre koncerners forsyningsområder tilsammen strækker sig fra Ringkøbing Fjord i syd til Jammerbugten i nord. Dette område karakteriseres som Europas bedste vindbælte, og rummer derfor et stort investeringspotentiale, siger Jørgen Poulsgaard.

- Sammen står vi stærkere i forhold til at foretage investeringer i både vind, sol og andre energikilder, tilføjer han.

De tre selskaber peger på, at udfasning af kulfyrede elværker, flere varmepumper og en stigning i antallet af elbiler på de danske veje øger behovet for elektricitet fra vedvarende energi.

Men omstillingen skal sikres gennem lokalt ejerskab, og den skal være værdiskabende for de lokalsamfund, som produktionsanlæggene placeres i, mener de.

- Det kan vi opnå, hvis hele "den vestjyske flanke" stiller sig op skulder ved skulder, siger Jørgen Poulsgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Regionalt For abonnenter

Borgmestre raser over skrottede solcelle-planer for millioner: - Det er fuldstændig vanvittigt

Annonce