Annonce
Varde

Veteraner får ly og lise for mørke tanker i nye shelters

Claus Kring fylder sit liv ved at hjælpe andre krigveteraner, som er hårdt ramt på sjælen. Foto: Henrik Reintoft

Veteraners Levevilkår ved har fået doneret tre shelters, hvoraf den første er stillet op i Militærskoven syd for Varde.

Annonce

Jegum/Varde: Der er dem, der siger, at hvis du har reddet et menneske, så har du reddet hele verden. Hvis det er sandt, så har den 47-årige Claus Kring fra Jegum reddet et helt univers.

Som en enmandshær for krigsveteraner med sår på sjælen hjælper han, hvor han kan via Veteraners Levevilkår, der er stiftet den 1. august 2015. Senest med opstilling af sheltere i Militærskoven syd for Varde.

- Varde Kommune, der er en af de bedste i Danmark til at tage sig at veteraner, stillede tre områder til rådighed. Men det her er det bedste sted, siger Claus Kring og kigger ud over lysningen i skoven fra den første shelter, som blev opstillet for nylig.

Den er doneret af Peter Terkelsen fra Kima Plast i Eg ved Grindsted, mens Rotary Billund og Rotary Danmark hver har donere en shelter, som sættes op den 17. november.

Jeg har selv været der. Jeg kender turen ned, men jeg kender også turen op. Den vej vil jeg rigtig gerne vise andre.

Krigsveteran med PTSD Claus Kring, Jegum

Claus Kring

Claus Kring (47 år) er født i Fredericia og opvokset på Billum Camping. Han bor i dag i et sommerhus i Jegum Ferieland samme med sin kæreste, Lilian Daniels Dannells. Han aftjente sin værnepligt i 1989 på Varde Kaserne, hvorefter han blev konstabel. I mange år gjorde han som konstabel af første grad tjeneste i Jydske Dragonregiment, ligesom han en overgang var instruktør i øvelsesbyen Brikby.Claus Kring var tre gange udsendt til Balkan i midten af 1990'erne. Fra 2007-2011 levede ham sammen med sin hund i de jyske skove. I 2011 blev han førtidspensioneret med diagnosen PTSD (Posttraumatic Stress Disorder).

Den 1. august 2015 stiftede han Veteraners Levevilkår, som han ene og alene selv står for. Men rigtig mange giver en hånd, mens det mere kniber med midler til de forskellige tiltag og projekter.

Senere i november opstilles endnu to sheltere i Militærskoven, som krigsveteraner har fortrinsret til. Foto: Henrik Reintoft
Annonce

Besøgt 350 veteraner

Og når Claus Kring har behov for hjælp, så laver han et opslag på Facebook-gruppen for Veteraners Levevilkår. Men ellers tager han selv ud for at besøge krigsveteraner, hvoraf mange som han har PTSD. der er en forkortelse for Posttraumatic Stress Disorder. På godt tre år har han besøgt 350 krigsveteraner i hele landet.

- Jeg tager ud og besøger den enkelte. Bare for at drikke en kop kaffe. Det er jeg dæleme stolt over, siger Claus Kring, som er førtidspensionist.

Efter tre udsendelse som soldat på Balkan i 1990'erne brød hans verden sammen. Han levede i fire år under jorden i de midtjyske skove i midten af nullerne. Og hvis det ikke havde været for socialrådgiver Lars Haugaard på Varde Kaserne, så lå han i dag tre fod under jorden.

- Det er hans skyld, at jeg er her i dag. Jeg har det godt, men slipper ikke for det. Det bliver nemmere at leve med PTSD, siger Claus Kring.

Der er denne udsigt, som krigsveteranerne står op til om morgenen i den nye shelter i Militærskoven. Modsat Naturstyrelsens sheltere skal man ikke booke den. Foto: Henrik Reintoft
Annonce

Veteraner har førsteret

Og muligheden for at finde ly og lise i en shelter er for mange krigsveteraner med PTSD lige det, de har behov for. Især da man modsat Naturstyrelsens ikke skal booke en shelter i Militærskoven.

- De er kun for veteraner. Så folk skal respektere, at de har behov for fred, siger Claus Kring.

Man må dog godt bruge shelterne, hvis de står tomme. Men hvis der kommer en krigsveteran, skal man fortrække.

Annonce

Kender turen ned

Og som han påpeger, så har befolkningen i Varde Kommune som garnisonsområde stor forståelse for, at krigsveteraner med PTSD har behov for fred.

Med tårer i øjnene fortæller han om indsamlingen til ti krigsveteraner, der bor i de fynske skove lige nu.

- De havde intet. Så samlede vi mad, tøj, støvler ind. Men bliver rørt, det er fantastisk. Jeg elsker det.

Han kigger op mod solen for derefter at slå blikket ned.

- Jeg har selv været der. Jeg kender turen ned, men jeg kender også turen op. Den vej vil jeg rigtig gerne vise andre, siger Claus Kring, der lige nu selv har fast kontakt med seks krigsveteraner, som bor i de jyske skove.

Han kender dog ikke til nogen i Varde Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Friture satte ild i køkken

Danmark

Messerschmidt bliver forfremmet: Afløser Espersen som næstformand i DF

Annonce