Annonce
112

Veteranerne er flyttet ind i deres nye lejlighed

Veterankoordinator Mogens Østergaard og veteran Nicolaj Suni var med til indvielsen af veteranernes lejlighed i Lavgade. Foto: Jacob Schultz
Kommunens omkring 800 veteraner har fået deres eget hjem. Her er plads både til børnene, drikke kaffe, spise, snakke og overnatte.

HADERSLEV: Den nyeste opgørelse over hvor mange veteraner, der er i Haderslev Kommune, siger 747 - lige som en Boeing flymodel. Og så er dem fra Beredskabsstyrelsen ikke talt med. De kan dog ikke alle sammen være i den nyrenoverede lejlighed i Lavgade 9. Men den er deres.

Nogle af dem samt pårørende indviede den selv torsdag. Fredag var der så officiel indvielse. Først på 1. salen, så var der fremvisning af lejligheden på 3. sal. Det er en gammel bygning, så etagerne er høje. Og der er ingen elevator. Hvis man forestiller sig, en veteran også kan være en krigsinvalid, er der langt op.

– Jeg har spurgt til, om der er nogle fysisk skadede veteraner i kommunen. Og det er der ikke, forsikrer veterankoordinator Mogens Østergaard.

Men de kan stadig have ar på sjælen.

– Omkring ti procent af dem, der kommer hjem, har eftervirkninger.

Annonce

Omkring ti procent af dem, der kommer hjem, har eftervirkninger.

Veterankoordinator Mogens Østergaard

Hjalp selv til

Mogens Østergaard er selv veteran. Han var udsendt én gang til Kosovo som infanterist.

– Det er en meget lille del af min identitet, men i den her situation er det vigtigt. Jeg forstår militær jargon.

Lejligheden emmer dog ikke af soldaterbarak eller andre erhverv, som har været udsendt, udover der ligger en krigsfilm ved tv’et i dobbeltstuen. Der er også køkken og badeværelse samt soveværelse og børneværelse.

– Ungerne kan spille eller se en film, så kan de voksne sidde i stuen og snakke sammen, siger Nicolaj Suni fra Gram.

Han er også veteran fra Kosovo. Han var som soldat med på første hold. Og han har været med til at indrette den gamle lejlighed, så den ser helt ny ud.

– Jeg har været med til at rive klinker ned i køkkenet.

Han bruger en del tid i Lavgade 9.

– Jeg kommer næsten hver fredag for lige at sige hej. Jeg stikker også lige hovedet ind til Mogens, når jeg er i byen.

Lejlighed stod tom

Veterankoordinatorens kontor er i stueetagen. Han står for udleveringen af nøgler uden for åbningstiden. Soveværelset er til de veteraner, som har brug for en pause.

– Og der er sengelinned deroppe, indskyder Jon Krongaard (DF).

Han holdt som formand for beskæftigelses- og integrationsudvalget åbningstalen og klippede snoren.

Lejligheden, som havde stået tom i mange år, er nemlig kommunal.

– Men der havde ikke været nogen veteranlejlighed uden lokal opbakning, tilføjer Jon Krongaard.

Mange har bidraget med pengegaver eller for eksempel spil.

Hvad der foregår i ”veteranhuset” kan man følge med i på facebook-siden Veterankoordinator Haderslev Kommune.

Tidligere udsendte i konfliktzoner kan nu få et en snak, en overnatning eller bare et pusterum fra dagligligdagen i en lejlighed i Lavgade, som de selv har sat i stand. Her er stuen. Foto: Jacob Schultz
Nicolaj Suni har været med til ar renovere det gamle køkken. Foto: Jacob Schultz
Formand for beskæftigelses- og integrationsudvalget Jon Krongaard samt veterankoordinator Mogens Østergaard stod for den officielle indvielse af lejligheden. Her sidder de i soveværelset. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];