Annonce
forside

VGT-exitpoll: Venstre går 10 procentpoint tilbage

Stemmesedlerne blev pakket godt ned i valgurnerne i Tarm Kultur- og Idrætscenter. Foto Jørgen Kirk

Kristendemokraterne og SF går frem, og Socialdemokraterne holder skansen.

RINGKØBING/SKJERN: I formiddag var 120 samfundsfaglige elever fra Vestjysk Gymnasium i gang med at spørge vælgerne, hvor de har sat deres krydser ved dette valg og ved det seneste kommunalvalg i 2013.

Eleverne har mødt rigtig mange venlige vælgere, der ville være med. Og de har haft sved på panden for at få det hele talt op, fortæller Stefan Flyger Jørgensen, samfundsfaglig lærer på VGT.

Eleverne har talt med i alt 1427 vælgerne, heraf fleste fra de store valgsteder, og har ud fra deres svar udregnet et bud på et valgresultat.

Annonce

Exitpoll

Parti

Procent - 2017

Procent - 2013

Diff ('17-'13)

Socialdemokraterne

21%

20%

- 1%

Det Radikale Venstre

1%

Ikke opstillet+ 1%

Det Konservative Folkeparti

2%

3%

- 1%

Socialistisk Folkeparti

11%

8%

+ 3%

Liberal Alliance

1%

1%

0%

Fjordlisten

5%

4%

+1%

Kristendemokraterne

15%

10%

+5%

Dansk Folkeparti

7%

8%

-1%

Venstre

35%

45%

-10%

Fremskridtspartiet

0%

1%

-1%

Enhedslisten

2%

2%

0%

Total

100%

100%

Borgmesterkandidat Kristian Andersen (KD) var valgtilforordnet i Tarm, hvor han også selv fik en del af stemmerne. Ifølge VGT's exitpoll går partiet frem med fem procent. Foto Jørgen Kirk

KD springer højest

Tallene viser, at mange vælgere har valgt Venstre fra. Partiet kan se frem til at miste ti procentpoint af stemmerne i forhold til valget i 2013. 35 procent af vælgerne, der har deltaget i exitpoll'en, har sat deres kryds ved Venstre, mens 45 procent svarede, at de gjorde det sidste gang. Partiet, der har Hans Østergaard som borgmesterkandidat, er dog stadig suverænt det største parti med 35 procent af stemmerne.

Højdespringeren er Kristendemokraterne, som vinder fem procentpoint flere stemmer i 2017 end i 2013. Partiet, der har Kristian Andersen i front, får 15 procent af stemmerne i dag mod 10 procent sidste gang, spår VGT-elevernes tal. Dermed vil Kristendemokraterne blive det tredjestørste parti i byrådet.

VGT-elevers undersøgelse viser flertal til Venstre, der dog får sig noget af en vælgerlussing, hvis tallene står til troende. Foto Jørgen Kirk

SF får flere krydser

Det næststørste parti i exitpoll'en er Socialdemokraterne, som får 21 procent af stemmerne mod 20 procent i 2013. Men differencen er ikke stor i forhold til forrige valg. Der er blot en procent af deltagerne i exitpoll'en der har valgt partiet med Søren Elbæk som borgmesterkandidat til.

SF har også fremgang og bliver det fjerdestørste parti i byrådet, ifølge exitpoll'en. Partiet med Pia Vestergaard i front går frem med tre procentpoint og får i alt 11 procent i dette valgår.

To procents usikkerhed

Stefan Flyer Jørgensen fortæller, at exitpoll'en skal læses med en viden om, at der typisk er mellem 1-2 procents usikkerhed.

- Tendensen for Venstre er klar, men om de går otte eller 12 procent ned er uvist. Socialdemokraterne står til en procents-fremgang men fordi der er to procents usikkerhed på den, kan de også gå tilbage, forklarer samfundsfaglæreren.

Stefan Flyger Jørgensen tilføjer, at det på de små valgsteder stod klart, at vælgerne foretrak Venstre. Men på de større steder, hvor krydserne ifølge VGT-undersøgelsen flyttede sig mest, mistede Venstre stemmer til især Kristendemokraterne og SF.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad skal vi med 1. maj?

Statsminister Mette Frederiksen (S) leverer indirekte det måske bedste bevis for, at den traditionelle fejring af arbejdernes internationale kampdag den 1. maj enten bør afskaffes eller finde en anden form: Socialdemokratiets formand stiller ikke op i Fælledparken på denne dag. Epicentret for den danske arbejdskamp, der hvor Louis Pio under Slaget på Fælleden den 5. maj 1872 blev arresteret i sit forsøg på at opnå bedre forhold for landets arbejdere, lige præcis dér ønsker formanden for Socialdemokratiet ikke at stille op. Vi ved godt, at det er hendes og regeringspartiets nærmest maniske trang til at kontrollere og polere virkeligheden, der har været udslagsgivende. For hun vil utvivlsomt, som i øvrigt forgængerne Helle Thorning-Schmidt og Poul Nyrup Rasmussen fra samme parti har oplevet det, blive udsat for larmende protester af enhver art og måske endda overdøvet for rullende kameraer, og det passer dårligt ind i den socialdemokratiske selviscenesættelse. Men det er også et stærkt tegn på, at den vigtigste kamplads for landets arbejdere altså ikke betyder alverden for statsministeren og i hvert fald ikke nok til at blive skrevet i hendes kalender på netop denne dag. I det hele taget er det på tide at kigge med friske øjne på 1. maj, der for manges vedkommende er indskrevet i overenskomsten som en hel eller en halv fridag. For ser man på tilstrømningen til denne dag landet over, er den både aftagende og aldrende. Med god grund. De store afgørende sejre for arbejdstagerne blev vundet for mange år siden; arbejdstidens nedsættelse, lønnet ferie, fem dags arbejdsuge og meget andet har været virkelighed i mange år. De historiske kampe er fortid, fordi arbejdsmarkedet har ændret sig, og den manglende tilslutning skal blandt andet findes i, at man i fagbevægelsen febrilsk klamrer sig til en stråmandsmodsætning, der ikke længere findes mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Det kan folk godt gennemskue. 1. maj i sin nuværende form har overlevet sig selv, der er behov for nytænkning.

Kolding

Sluse, pumpe og p-pladser til regnvand er klar i Kolding om tre-fire år

Kolding

Sandsække stilles nu klar til de næste dages regnvejr: Skal forhindre nye oversvømmelser

Annonce