Annonce
Haderslev

Vi anmelder lidt færre rotter

Foto: Colurbox

Haderslev Kommune har fået en ny plan for, hvordan rottebestanden holdes nede. Borgerne kan langt hen ad vejen selv gøre meget mod rotterne.

Annonce

Der har været lidt færre anmeldelser af rotter i 2015 i forhold til 2014. Det fremgår af den rottehandlingsplan, der netop er blevet vedtaget.

Det er et lovkrav, at kommunerne udarbejder en sådan plan. Rotter skaber uhygiejniske forhold og kan anrette store skader. I landet som helhed er rotteplagen vokset.

Rotteplanen er treårig og indeholder en række indsatsområder. Der skal udarbejdes informationsmaterialer til grundejere om vigtigheden af, at ejendommen er ren, og der bliver gennemført en kampagne i foråret og efteråret i forbindelse med det obligatoriske rotteeftersyn i landområderne.

Ikke mindst skal samarbejdet med forsyningsselskabet Provas intensiveres. Provas og kommunen samarbejder allerede i dag om effektiv bekæmpelse af rotter i de offentlige kloaksystem.

Men i praksis er det næsten umuligt at spærre helt af for de bæster.

Benny Bonde (LA)

Hvad er sket

Under den hidtidige rottehandlingsplan for 2013-2016 er der blandt andet:Indført en digital platform med programmet RotteWeb, der giver kommunen et system til håndtering af alle handlinger i forbindelse med en rottenameldelse.

Installeret 110 rotterspærrer ved 78 kommunale institutioner.

Den nye plan løber fra 2017 til 2019.

Annonce

Kloakdyr

Husejere kan gøre meget for at holde rotterne ude. Nemlig ved at sørge for at kloaksystemet er i orden. Ifølge Naturstyrelsen skyldes 95 procent af alle anmeldelser af rotter defekte kloakrør. Rotter lever i kloakkerne, men søger op for at finde føde eller mulighed for reder.

Haderslev Kommune vil have fokus på kommunale udendørs områder som parker, havnefronter og rastepladser, og blandt andet vil man holde øje med, om der er overfyldte skraldespande, der kan trække rotterne til.

Samtidig skal der findes nye metoder i kampen, da lovgivningen om brug af antikoagulanter - der hindrer blodet i at koagulere - er blevet strammet på grund af stor spredning i miljøet.

Da handlingsplanen om rotter blev vedtaget i byrådet, spurgte Allan Emiliussen (V), der har en fortid som autoriseret rottebekæmper, til sanktionsmuligheder. Byrådsmedlemmet havde indtryk af, at nogle tager let på rotternes tilstedeværelse.

Det er der, forklarede formanden for plan- og miljøudvalget, Benny Bonde (LA):

- Men i praksis er det næsten umuligt at spærre helt af for de bæster, mente han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce