x
Annonce
Haderslev

Vi anmelder lidt færre rotter

Foto: Colurbox

Haderslev Kommune har fået en ny plan for, hvordan rottebestanden holdes nede. Borgerne kan langt hen ad vejen selv gøre meget mod rotterne.

Der har været lidt færre anmeldelser af rotter i 2015 i forhold til 2014. Det fremgår af den rottehandlingsplan, der netop er blevet vedtaget.

Det er et lovkrav, at kommunerne udarbejder en sådan plan. Rotter skaber uhygiejniske forhold og kan anrette store skader. I landet som helhed er rotteplagen vokset.

Rotteplanen er treårig og indeholder en række indsatsområder. Der skal udarbejdes informationsmaterialer til grundejere om vigtigheden af, at ejendommen er ren, og der bliver gennemført en kampagne i foråret og efteråret i forbindelse med det obligatoriske rotteeftersyn i landområderne.

Ikke mindst skal samarbejdet med forsyningsselskabet Provas intensiveres. Provas og kommunen samarbejder allerede i dag om effektiv bekæmpelse af rotter i de offentlige kloaksystem.

Annonce

Men i praksis er det næsten umuligt at spærre helt af for de bæster.

Benny Bonde (LA)

Hvad er sket

Under den hidtidige rottehandlingsplan for 2013-2016 er der blandt andet:Indført en digital platform med programmet RotteWeb, der giver kommunen et system til håndtering af alle handlinger i forbindelse med en rottenameldelse.

Installeret 110 rotterspærrer ved 78 kommunale institutioner.

Den nye plan løber fra 2017 til 2019.

Kloakdyr

Husejere kan gøre meget for at holde rotterne ude. Nemlig ved at sørge for at kloaksystemet er i orden. Ifølge Naturstyrelsen skyldes 95 procent af alle anmeldelser af rotter defekte kloakrør. Rotter lever i kloakkerne, men søger op for at finde føde eller mulighed for reder.

Haderslev Kommune vil have fokus på kommunale udendørs områder som parker, havnefronter og rastepladser, og blandt andet vil man holde øje med, om der er overfyldte skraldespande, der kan trække rotterne til.

Samtidig skal der findes nye metoder i kampen, da lovgivningen om brug af antikoagulanter - der hindrer blodet i at koagulere - er blevet strammet på grund af stor spredning i miljøet.

Da handlingsplanen om rotter blev vedtaget i byrådet, spurgte Allan Emiliussen (V), der har en fortid som autoriseret rottebekæmper, til sanktionsmuligheder. Byrådsmedlemmet havde indtryk af, at nogle tager let på rotternes tilstedeværelse.

Det er der, forklarede formanden for plan- og miljøudvalget, Benny Bonde (LA):

- Men i praksis er det næsten umuligt at spærre helt af for de bæster, mente han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Vis noget trailer-tålmodighed

Det er fornuftigt, at Kommunernes Landsforening nu anbefaler, at landets genbrugspladser åbner tirsdag. Det må kunne lade sig gøre uden, at borgere og medarbejdere kommer i nærkontakt med hinanden og coronavirus. Især hvis vi som borgere opfører os fornuftigt. Det har det desværre skortet på i den seneste tid. Nogle har puttet haveaffald i containere til genbrugstøj. Andre har forsøgt at trænge ind på genbrugspladserne, siden de blev lukket 11. marts. I Haderslev vil man derfor lade det kommunale beredskab være en slags vagtværn, der skal holde ro og orden ved genbrugspladserne. Det lyder som en dårlig vittighed, men der er hos kommunen en reel frygt for, at borgerne ikke af sig selv vil følge anvisningerne og for eksempel holde behørig afstand til hinanden. Selvfølgelig kan det være frustrerende ikke at kunne komme af med sit haveaffald, gamle møbler og hvad vi ellers kører på genbrugspladsen med. Især på denne tid af året, da det er højtid for årets første oprydning i hus og have. Men de frustrationer må aldrig gå ud over sagesløse kommunale medarbejdere. Lukninger og genåbninger af genbrugspladserne skal helst være en landsdækkende beslutning, hvis man ikke skal risikere, at folk begynder at krydse kommunegrænser for at finde en åben plads. Men når nu de fleste genbrugspladser bliver tilgængelige på tirsdag, er det ikke en pligt, at man bruger dem fra dag 1. I mange husstande kan man sagtens vente én eller flere uger med at komme afsted. Hvis det er strengt nødvendigt, så vis noget trailer-tålmodighed, om man så må sige. Det er vigtigt at blive i sin bil så meget som muligt, mens man holder i en formentlig lang kø uden for genbrugspladsen. Det kan komme til at tage meget længere tid end normalt at komme af med affaldet, når der kun må være ti personer ad gangen på en genbrugsplads - inklusive personalet. Danskerne har indtil nu generelt været gode til at vise samfundssind. Lad også det samfundssind komme til udtryk ved og på genbrugspladserne.

Erhverv 112

40 ansatte har fået en fyreseddel hos specialist i butiksinventar: Alle ansatte går ned i løn

Annonce