Annonce
Trekantområdet

Vi blev 50 færre i Fredericia i 2019: Ikke så mange nye små vræl eller fyldte flyttebiler

Børn er dejlige, men der fødes færre i Fredericia. De seneste to år har det såkaldte fødselsoverskud været medvirkende til generelt faldende befolkningstal i Fredericia Kommune i 2019. Færre flytter dog også hertil lige nu, om end tallet svinger fra år til år. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Der har været et fald i nyfødte i Fredericia Kommune. Derimod har indvandringen været i plus de seneste 10 år. Om end den er ganske lav lige nu. Det viser nye opgørelser. De bekræfter også, at der bygges og anlægges i stor stil.

Fredericia: Ved indgangen til 2019 havde Fredericia Kommune 51.427 indbyggere.

Et år senere - ved indgangen til 2020 - var tallet faldet med 50. Til 51.377.

Niveauet er gået op og ned de seneste tre år. I 2017 boede der således 51.326 indbyggere i kommunen.

Det viser en helt ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Annonce

Lægge til, trække fra

I forhold til den befolkningstilvækst, byrådet ønsker, må politikerne konstatere færre fødte end døde i 2019.

Det såkaldte fødselsoverskud endte på minus 59. I 2018 var det minus 35. Men i 2017 plus 51. De seneste to år er lysten til at sætte børn i verden dalet.

På samme måde med nettotilflyttede til Fredericia fra andre kommuner i 2019. Altså, om flere rykker hertil, end der er borgere, der siger farvel. I 2019 var tallet minus 34. I 2018 plus 12 - og i 2017 hele plus 252.

Nettoindvandringen - fra andre lande til Fredericia i forhold til udvandringen fra Fredericia til andre lande - har derimod været i plus i 10 år. Med udsving fra 45 nettoindvandrede i 2019 til 324 nettoindvandrede i 2015.

Lægger man til og trækker fra, ender indbyggertallet ved indgangen til 2020 dermed på 51.377.

Vejene breder sig

Der er også kommet statistik om arealernes anvendelse i kvadratmeter per indbygger.

Man kan for eksempel se, at der i 2011 var 181,8 m2 asfalteret vej per indbygger i Fredericia Kommune. Ung som gammel. Alle befæstede veje måles op og deles ud pr. indbygger. Som ren sammenligning. Det handler ikke om vejenes ejerforhold. I 2018 var vejtallet så vokset til 190,6 kvadratmeter. Med andre ord: Der er anlagt flere veje. Trafikken stiger, der bygges nye boligkvarterer og erhvervsområder i stor stil. Landbrugsland og anden jord inddrages.

Det samme gælder for bygninger inklusive haver, indkørsler, p-pladser osv. Både private villaer, etageejendomme, erhverv, institutioner osv. Altså også en indikator på vækst. I 2011 udgjorde bebygget areal i Fredericia Kommune 441,4 m2 per indbygger. I 2018 var tallet vokset til 485,9 m2.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se billeder og video fra luften: Kolonihaver totalt oversvømmet

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce