Annonce
Læserbrev

Vi bliver tryktestet lige nu

Læserbrev: Det er i tider som disse, at man får tryktestet sin samfundsmodel og sit politiske lederskab.

Coronaen er ankommet og har ikke alene ændret dagsorden, så det der for et par uger siden var interessant med et er blevet uinteressant. Kan I huske, at vi dengang var optaget af Alternativets sammenbrud og De Radikales trusler om at vælte regeringen og andre tosserier.

De sidste par uger har fyldt vore liv med en sjælden alvor, hvor det pludselig er krystalklart, hvor afhængige vi alle er af, at alle opfører sig ansvarligt. Det gør de fleste heldigvis. Vi står over for noget nyt og uprøvet, og derfor må vi efter vores bedste vurderinger som samfund beslutte de skridt, der bliver afgørende for, hvordan vi kommer igennem denne krise. Vi kan se hvor galt det kan gå i Kina, hvor det startede, men hvor smitte- og dødstal ser ud til at være markant på vej ned. Vi kan se det i Italien og Østrig: De nye epicentre for smitte.

Som lægmand med interesse for samfundsforhold og sundhedspolitik er jeg overbevist om at følgende konsekvenser og handlinger er de rette på nuværende tidspunkt: Det er kontakten mellem mennesker, der smitter: Derfor er det indlysende rigtigt at begrænse kontakten mellem mennesker mest muligt: med alle de tiltag, der er taget (incl. lukning af grænser, som jeg ellers ikke er tilhænger af). Vi skal undgå al kontakt, der ikke er livsnødvendigt.

Det er en imponerende grad af beslutningskraft vores samfund udviser i disse dage. Det er dejligt at se, at politikerne -,med de få undtagelser, der bekræfter reglen,- er i stand til at tage de helt nødvendige beslutninger. Det er imponerende at se, hvordan vores sygehuse og læger samt kommunernes hjemmepleje i rekordfart stiller skarpt ind på den kæmpeopgave, der kommer rullende i de kommende uger. Held og lykke med den store opgave - og vi har alle som borgere én og kun én opgave: At gøre opgaven for jer, der står med ansvaret og slæbet så let som vel muligt.

Vi bliver tryktestet lige nu. Efter denne periode tror jeg der kommer en stille eftertænksomhed. Jeg er glad for at bo i Danmark med forudseende politikere og glad for ikke at bo i USA med en tosse som præsident og med et sundhedsvæsen helt ude af stand til at klare opgaven og en samfundsmodel uden sikkerhedsnet for de dårligst stillede. Det vil med sikkerhed ende som en tragedie. Jeg håber også der på bagkanten af krisen kommer en erkendelse af nødvendigheden af at gøre vores fællesskaber endnu stærkere og måske andre måder at gøre ting på, end vi gjorde engang - før coronaen ændrede vore liv så grundlæggende.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce