Annonce
Tønder

Vi bygger som aldrig før: Byggetilladelser er mere end fordoblet i 2020

Hvis man vil bygge et nyt hus eller bygge til på sin eksisterende ejendom, så kræver det en byggetilladelse. Dem har Tønder Kommune godkendt mange af i 2020. Arkivfoto.
Hvis du har bygget nyt eller bygget til i 2020, så er du ikke alene. Byggetilladelser til både simple konstruktioner og enfamiliehuse er steget markant i Tønder Kommune i 2020.
Annonce

Tønder: Vi har været mere hjemme end vanligt i 2020, og måske derfor har vi også brugt tid og penge på at forskønne vores omgivelser eller realisere nogle af de projekter, der er blevet snakket om i årevis.

I 2020 steg antallet af godkendte byggetilladelser markant i Tønder Kommune, både når man kigger på tilladelser til enfamiliehuse og simple konstruktioner. Det viser tal fra Kommunernes Landsforening og Tønder Kommune.

Under simple konstruktioner blev der godkendt 73 byggetilladelser i 2020, hvilket svarer til en stigning på 73 procent i forhold til året før. Det er en bred kategori, der dækker over mange byggerier såsom garager, carporte og drivhuse til både private, men også virksomheder og andelsboligselskaber.

Hos Plan og Byggeri i Tønder Kommune har de ekstra mange sager kunne mærkes.

- Vi har haft mere travlt på byggesagsområdet. Folk fik lyst til at bygge åbenbart, da der blev lukket ned, siger byggesagsbehandler Mie Alsen Sørensen, der fortæller, at travheden indtil videre er fortsat ind i 2021.

Annonce

Stigning på 55 procent

Byggetilladelser til enfamiliehuse er i steget med 55 procent fra 96 tilladelser til 149. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at der er skudt 149 nye boliger op rundt omkring i Tønder sidste år.

- Enfamiliehuse dækker både over nye huse, men også tilbygninger og ombygninger, der kræver byggetilladelse. Det dækker også over sommerhuse, så der er nogle forskellige kategorier. De fleste vil være tilbygning, så det er ikke nye huse alt sammen.  Det kan også være en udestue, folk har bygget, så det spænder bredt, siger Mie Alsen Sørensen.


Selv hvis du laver karnap, der måske er en kvadratmeter, skal du søge om det.

Mie Alsen Sørensen, byggesagsbehandler Tønder Kommune


Der kan være enkelte usikkerheder i tallene, der Tønder Kommune ikke nødvendigvis afviser sager, hvor borgere er kommet til at søge gennem den forkerte kategori.

- Hvis det er virksomheder eller professionelle, så stiller vi større krav, men er det fru Jensen, der skal søge for første og eneste gang, så kan vi godt have behandlet tilladelsen i den kategori, der er søgt i, siger Mie Alsen Sørensen.

Annonce

Tommelfingerregel

Hvornår skal man så have en byggetilladelse? Det er der flere regler og undtagelser omkring, derfor kan det også være svært at sige endegyldigt, men Mie Alsen Olsen har dog en tommelfingerregel.

- Det skal man, lige så snart man udvider sit boligareal, siger byggesagsbehandleren og fortsætter:

- Selv hvis du laver karnap, der måske er en kvadratmeter, skal du søge om det.

Hun medgiver, at det kan være svært at finde rundt i, og derfor skal man altid tage fat i kommunen, hvis man er i tvivl og aldrig give sig i kast med at bygge uden en tilladelse.

- Hvis de er i tvivl, så skal de gerne ringe herind inden. Vi vejleder rigtig meget, en ting er vores sagsbehandling, men vi har rigtig meget telefonvejledning på, hvornår man skal søge og hvordan, siger Mie Alsen Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce