Annonce
Indland

Vi gemmer og glemmer gavekort for milliarder

Julegaver: Gavekort samler støv i utallige danske hjem. Omkring hver femte af alle gavekort bliver ikke indløst inden udløbsfristen.

Mange af de gavekort, som i år har ligget under juletræerne, risikerer at ende som et værdiløst stykke papir.

Omkring hver femte af alle gavekort bliver således først gemt og derefter glemt for til sidst at være udløbet, når de endelig bliver fundet frem.

Det viser en undersøgelse, som Forbrugerrådet har foretaget. Lignende undersøgelser fra USA og Norge viser samme tendens, forklarer Vagn Jelsøe, der er vicedirektør i Forbrugerrådet.

- Når man giver et gavekort i gave, er der en stor sandsynlighed for, at modtageren kan finde en ting, som vedkommende kan bruge. Men der er altså også en sandsynlighed for, at det kun er butikkerne, der får noget ud af gavekortet, fordi det ikke bliver indløst, forklarer Vagn Jelsøe.

De glemte gavekort har ifølge Forbrugerrådets undersøgelse en gennemsnitlig værdi på 377 kroner.

Undersøgelsen fra Norge viste, at nordmændene årligt smider gavekort for omkring 2,5 milliarder kroner ud. Vagn Jelsøe vurderer, at det samme gør sig gældende for danskerne.

Selvom gavekortene er en god forretning for butikkerne, mener vicedirektøren, at forhandlerne faktisk har en stor interesse i, at kunderne husker at bruge deres gavekort.

- Vores undersøgelse viser, at fire ud af ti faktisk køber for mere end gavekortets beløb, når de kommer i butikken, fortæller Vagn Jelsøe.

Annonce

Gavekort

Gavekort og tilgodebeviser gælder i tre år, med mindre andet er angivet. I nogle tilfælde anfører butikker en kortere frist på gavekortet. Der findes ingen regler for, hvor kort denne frist må være.

Kilde: Forbrugerrådet

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce