Annonce
Læserbrev

Vi har brug for alle

Læserbrev: - Når vi skal forme fremtiden i Tønder Kommune.

I stort set alle kommuner i det vestlige Danmark falder befolkningstallet, endda selvom levealderen øges. Det er vi lokalt nødt til at arbejde på at modvirke.

Vi kan ikke vente på, eller forvente, at den øvrige del af Danmark mærkbart hjælper os hermed.

Vi har fået lidt flere offentlige arbejdspladser i de senere år, men før dette havde vi mistet mange flere.

Så vi skal selv gøre en indsats. Og den skal vi gøre sammen.

Det er nødvendigt, at vi finder sammen om at udnytte de store ressourcer, som vi allerede har i Tønder Kommune, og også gerne skabe flere.

Vi skal stå sammen for at få en udbygning af vores infrastruktur, herunder A25, A11, jernbanen og Rømødæmningen. Vi skal have en god fremkommelighed; det er meget vigtigt for os alle.

Temperaturen stiger, nedbørsmængderne stiger, havet stiger, ekstremerne kommer hyppigere. Dette har de sidste år, med al tydelighed, vist udfordrer os her i kommunen.

Det kalder på en indsats for at modvirke følgerne af dette, men også på en indsats for at mindske CO2-udledningen, som jo bærer en betydelig del af skylden herfor.

Denne udfordring kan vi ikke sidde overhørig. Vi har alle – uden undtagelse – et stort ansvar for at løse denne opgave. Og det kræver, at vi – i Tønder Kommune - står sammen om gode, langtidsholdbare løsninger. Og her har vi rigtig gode muligheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Støjplagede borgere raser over kampfly som aldrig før: Klager er næsten tredoblet på et år

Kommentar For abonnenter

Mens vi venter på motorvejen

Det er lidt med motorvejene, som det er med vindmøllerne. Vi vil sådan set rigtig gerne have dem, men de skal bare ikke ligge tæt på, hvor vi selv bor. De kritiske røster var klart i overtal, da der tilbage i sommeren 2017 blev sat gang i en offentlig høring af planerne omkring en ny midtjysk motorvej – populært kaldet for Hærvejsmotorvejen. Samme billede er der ved den igangværende høring i forbindelse med VVM-undersøgelsen Tilbage i 2017 var eksempelvis Bække Lokalråd og Bække Borgerforening særdeles klare i mælet i deres høringssvar, hvor én af sætningerne lød således: - Frygten er, at en motorvej - med eller uden afkørselsramper - vil sætte gang i en langsom, men sikker affolkning. Citat slut. Det er ikke noget at sige til, at frygten for en motorvej er til stede. Ikke mindst støjen fra tusindvis af biler, som vil passere forbi, giver anledning til betydelig utryghed hos mange. Dertil kommer også en motorvejs indiskutable indgriben på naturen og miljøet. Argumenterne fra utrygge borgere er ganske forståelige. Men som med meget andet, så er debatten omkring motorveje ikke udelukkende sort eller hvid. Motorvejene kan rent faktisk også bringe noget positivt med sig. Erhvervsudviklingen har ganske mange steder, hvor der er blevet etableret motorveje, vist sig at være positiv. Der er positive eksempler nok – selv inden for vores egen kommune. I Vejen, Brørup og Holsted taler udviklingen i erhvervslivet tæt ved motorvejen sit klart tydelige sprog. Danish Crowns slagteri i Holsted var med sikkerhed ikke blevet placeret i området, havde der ikke været en motorvej Også længere oppe i det midtjyske er der klare fortællinger om, at motorvejen klart kan bringe noget positivt med. I Ikast-Brande Kommune konstateres det, at motorvejene er med til at øge bosætningen og etablering af nye erhvervsvirksomheder. I Silkeborg er der også begejstring. I den midtjyske by er der knap et år efter åbningen af motorvejen for nogle få år siden sat rekord i salget af erhvervsjord. Om hærvejsmotorvejen overhovedet bliver til noget, vil blive afgjort inde på Christiansborg. Men i næste måned – mandag den 16. marts – har Vejdirektoratet inviteret til borgermøde i Vejen. Her vil der blive orienteret om VVM-undersøgelsen og de seks linjeføringer, som er bragt i forslag. To af linjeføringerne vil medføre ganske mange kilometer asfalt gennem Vejen Kommune – og vil også byde på to til- og frakørselsramper dels ved Bække og dels ved Gesten. Hvordan det modtages, må vi se tiden an. Men ud over den forståelige utryghed omkring støj og negativ indvirkning på natur og miljø så vil en ny motorvej også give nogle muligheder. GOD SØNDAG

Annonce