Annonce
Debat

Vi har brug for flere faglærte

På Syddansk Erhvervsskole er årets første skoledage allerede ovre. I år har skolen kunne byde 2.100 elever velkommen, hele 260 elever flere end sidste år. I Venstre har vi gennem længere tid arbejdet for at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive. Det er derfor rigtig glædeligt at se en udvikling i vores område, hvor flere unge ser en erhvervsuddannelse, som en god og attraktiv uddannelse.

Tilbage i starten af 2014 var Venstre én af parterne bag erhvervsuddannelsesreformen. Målet med reformen var at sikre vores unge mennesker en erhvervsuddannelse af høj kvalitet og gode muligheder for videreuddannelse. Med reformen blev der blandt andet indført adgangskrav, talentspor, efteruddannelse af undervisere og flere undervisningstimer. Det er derfor rigtig glædeligt at se, at reformen bærer frugt.

*

Vi har i fremtiden behov for flere faglærte. Allerede nu ser vi flere brancher, hvor der enten er mangel på arbejdskraft eller kommer mangel på arbejdskraft. Det er en stor udfordring for os alle og betyder, at kvaliteten i alt fra håndværk til pleje af ældre vil falde. Det er en stor udfordring for et land som Danmark, og det er derfor vigtigt, at vi tager udfordringen alvorligt. Vi skal ikke bare sikre, at vi tilbyder gode uddannelser af høj kvalitet, vi skal også tale de erhvervsfaglige uddannelser op. Vores unge mennesker må ikke være i tvivl om, at det er mindst lige så godt at uddanne sig som murer, som det er at uddanne sig som læge. Det er også afgørende, at de unge der vælger en erhvervsuddannelse, kan få en spændende praktikplads. Deri ligger et stort ansvar, som går på tværs af erhvervslivet, uddannelsesstederne og os politikere.

Vi har en målsætning om, at 30 % af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse. Den målsætning har vi endnu ikke nået, men vi er kommet godt fra start. Vi skal fortsat arbejde for at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive. Vi skal fortsat tale erhvervsuddannelserne op, og virksomhederne skal være bedre til at tage ansvaret på sig og oprette praktikpladser.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce