Annonce
Læserbrev

Vi har gode muligheder i Tønder Kommune

Læserbrev: Vi skal alle yde et betydeligt bidrag for at modvirke klimaforandringerne.

Vi har i Tønder Kommune rige muligheder. Der er meget landbrug med store arealer; og kommunens borgere, landbrug og industri kan, under de rette forhold, i betydeligt omfang bidrage med holdbare, grønne løsninger.

Vi skal have en god og effektiv plan for en betydelig større udnyttelse af alle vore ressourcer indenfor produktion af energi, strøm, varme og biogas, så vi kan yde vort bidrag hertil. Det vil også – i høj grad - gavne os selv.

Tønder Kommune er ikke en lukket osteklokke; vi må tænke det globale ind i det lokale. Og Tønder Kommune bør kraftigt understøtte dette. Der ligger meget lokal vækst i dette.

Vi skal ikke vente på, at det øvrige Danmark kommer og dikterer os, hvad vi skal gøre. Eller at EU gør det.

Vi må i gang med at lave vore egne planer, så vi kan bruge alle vore vedvarende grønne ressourcer på den rigtige og mest effektive måde. Og således, at vi selv får mest muligt gavn af det.

Og vi må sammen fastlægge de nødvendige rammer. Så vi skal til at tage de nødvendige initiativer.

Det kræver, at vi ser fremad. Og at vi skaber vores fælles fremtid sammen.

Vi skal derfor arbejde meget mere med det, der forener os, nemlig at gavne os alle her i Tønder Kommune.

Det burde være noget, som vi alle i kommunen kan slutte op om. Og det er noget, som byrådet i Tønder og dets medlemmer bør gå forrest for at fremme, sådan som vores borgmester også har gjort sig til talsmand for.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Støjplagede borgere raser over kampfly som aldrig før: Klager er næsten tredoblet på et år

Kommentar For abonnenter

Mens vi venter på motorvejen

Det er lidt med motorvejene, som det er med vindmøllerne. Vi vil sådan set rigtig gerne have dem, men de skal bare ikke ligge tæt på, hvor vi selv bor. De kritiske røster var klart i overtal, da der tilbage i sommeren 2017 blev sat gang i en offentlig høring af planerne omkring en ny midtjysk motorvej – populært kaldet for Hærvejsmotorvejen. Samme billede er der ved den igangværende høring i forbindelse med VVM-undersøgelsen Tilbage i 2017 var eksempelvis Bække Lokalråd og Bække Borgerforening særdeles klare i mælet i deres høringssvar, hvor én af sætningerne lød således: - Frygten er, at en motorvej - med eller uden afkørselsramper - vil sætte gang i en langsom, men sikker affolkning. Citat slut. Det er ikke noget at sige til, at frygten for en motorvej er til stede. Ikke mindst støjen fra tusindvis af biler, som vil passere forbi, giver anledning til betydelig utryghed hos mange. Dertil kommer også en motorvejs indiskutable indgriben på naturen og miljøet. Argumenterne fra utrygge borgere er ganske forståelige. Men som med meget andet, så er debatten omkring motorveje ikke udelukkende sort eller hvid. Motorvejene kan rent faktisk også bringe noget positivt med sig. Erhvervsudviklingen har ganske mange steder, hvor der er blevet etableret motorveje, vist sig at være positiv. Der er positive eksempler nok – selv inden for vores egen kommune. I Vejen, Brørup og Holsted taler udviklingen i erhvervslivet tæt ved motorvejen sit klart tydelige sprog. Danish Crowns slagteri i Holsted var med sikkerhed ikke blevet placeret i området, havde der ikke været en motorvej Også længere oppe i det midtjyske er der klare fortællinger om, at motorvejen klart kan bringe noget positivt med. I Ikast-Brande Kommune konstateres det, at motorvejene er med til at øge bosætningen og etablering af nye erhvervsvirksomheder. I Silkeborg er der også begejstring. I den midtjyske by er der knap et år efter åbningen af motorvejen for nogle få år siden sat rekord i salget af erhvervsjord. Om hærvejsmotorvejen overhovedet bliver til noget, vil blive afgjort inde på Christiansborg. Men i næste måned – mandag den 16. marts – har Vejdirektoratet inviteret til borgermøde i Vejen. Her vil der blive orienteret om VVM-undersøgelsen og de seks linjeføringer, som er bragt i forslag. To af linjeføringerne vil medføre ganske mange kilometer asfalt gennem Vejen Kommune – og vil også byde på to til- og frakørselsramper dels ved Bække og dels ved Gesten. Hvordan det modtages, må vi se tiden an. Men ud over den forståelige utryghed omkring støj og negativ indvirkning på natur og miljø så vil en ny motorvej også give nogle muligheder. GOD SØNDAG

Annonce