Annonce
Debat

Vi har ingen nytte af nyttejobs

Karsten Hønge

Debat: Ja til uddannelse og arbejde. Nej til kostbar hovedløs aktivering.

Regeringen vi indføre 37 timers aktivering af udlændinge som betingelse for offentlige ydelser. Jeg er i den grad tilhænger af ”pligt og ret”, og i nævnte rækkefølge. Velfærdssamfundet hænger sammen fordi vi arbejder, og fordi vi samtidig holder hånden over borgere, som ikke er i stand til det.

Men de såkaldte ”nyttejobs” i regeringens udspil er ikke til nogen nytte, hverken for borgeren, kommunen eller staten. Vi risikerer seriøst at ansætte flere nye kommunale medarbejdere til at administrere aktiveringsordninger og ”nyttejobs”, end antallet af indvandrere der kommer i arbejde. Det vil dog være et nummer for skørt.

Annonce

Kommunernes Landsforening har beregnet, at indsatsen vil koste mellem 400 millioner og 800 millioner kroner afhængig af kvaliteten i aktiveringen. Men det vil kun få ca. 250 mennesker i job. Jeg tror, at vi skal finde nye veje.

At skifte vand i vandpytterne kan ikke beskæftige ret mange, og derfor ender aktivering som en meningsløs ørkenvandring

Årtiers mangelfulde integration har desværre efterladt mange mennesker uden uddannelse og job. Danmark fortsætter med at møde nye flygtninge og indvandrere med alt for lave forventninger. Men plat ”aktivering” og chikane hjælper ikke en disse. Tværtimod.

Arbejdsopgaver, som har været nævnt som ”nyttejobs”, er jo allerede i dag andre menneskers rigtige job. Fjerne graffiti, samle cigaretskodder op, rydde op på offentlige arealer og så videre er opgaver som varetages af især 3F’ere. Skal de så fyres, mens folk i aktivering overtager arbejdet? Det hjælper i hvert fald ikke på hverken integration eller velfærd.

At skifte vand i vandpytterne kan ikke beskæftige ret mange, og derfor ender aktivering som en meningsløs ørkenvandring. De fleste kommuner er derfor gået væk fra ”nyttejobs”, som oftest viser sig at være dyre og uden nævneværdig effekt.

Mennesker kommer videre, når der er konkrete individuelle planer som er et mix af uddannelse, arbejde, praktik i virksomheder, løntilskud og meningsfuld aktivering. Det hele skal ske i tæt samarbejde mellem borgeren, kommunen, uddannelsesinstitutioner, fagforeninger og virksomheder. I alle processer skal det være målbart, hvor meget den enkelte flytter sig i forløbet.

Hvis en borger ikke følger en aftalt plan, skal det have økonomiske konsekvenser. Jeg er ganske usentimental, når det kommer til betingelserne for at modtage offentlige ydelser, når vi samtidig husker, at der på alle arbejdspladser selvfølgelig kan være forsømmelser på enkelte dage.

SF deltager i forhandlingerne om integration, aktivering, uddannelse og så videre. Vores ambition er at blive en del af en kommende aftale, men kun hvis det giver mening for både borgerne og samfundet. Plat symbolpolitik for at være hård på udlændingepolitikken orker vi ikke.

Annonce
Debat For abonnenter

Nu rabler det for EU-kommissionens formand. Von der Leyen vil drøfte tvungen vaccine

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Debat For abonnenter

”Til arbejdet liv eller død!”

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Billund

Sæsonens første håndboldskuffelse: Grindsted smed et point væk i København

Annonce