Annonce
forside

Vi hjælper gerne med at omlægge til økologi

Læserbrev: Valget er overstået, og tilbage står en række påstande og blæser i vinden. For eksempel skriver Torben Jensen fra Enhedslisten i JydskeVestkysten Haderslev den 21. november, at LandboSyd ikke har læst artiklerne i Coops medlemsblad Samvirke om pesticider.

Det har vi selvfølgelig gjort med stor interesse, og vi har også set og kommenteret Samvirkes forside. Vi slog vi fast, at LandboSyd siger ja tak til økologi, ja til konventionelle produkter, ja tak til lokale produkter, men nej tak til Coop's skræmmekampagne.

Vi stod ikke alene. Faktisk bakkede 26 lokale forretninger i Coop-regi os op. LandboSyd står i denne sag på forbrugernes side. Hver dag, når der træffes valg ved køledisken, skal forbrugerne have mulighed for at vælge frit uden en trussel om, at det er nødvendigt at have beskyttelsesdragt og gasmaske på for at spise konventionelle produkter.

Forbrugerne har valget, og udbuddet af økologi er heldigvis stort i Danmark. Eksempelvis er Arla Foods, skabt af konventionelle mælkeproducenter, udviklet sig til at være det selskab i verden, som har den største økologiske omsætning. Det er da ret godt gået i et land med fem millioner indbyggere.

I LandboSyd er ti procent af medlemmer økologiske producenter, og vi har fem rådgivere, som arbejder med økologi. Vi mener, at økologi skal bygge på frivillighed og efterspørgsel - ikke tvang. Derfor er vi enige med Torben Jensen i, at landmænd i nærheden af drikkevandsboringer skal kunne undersøge muligheden for at omlægge til økologi. Vi hjælper gerne med at lave et omlægningstjek.

Men sker det med tvang, skal lodsejere i det mindste holdes fuldstændig skadesløse. Sagen er, at når pesticider bliver godkendt, er de af Miljøstyrelsen undersøgt for grundvandstrussel. Spørgsmålet er også, om det nytter ikke at sprøjte omkring boringer. Det svarer til at brandforsikre carporten og ikke boligen. Typisk dannes drikkevand til en boring på op til 2.000 hektar omkring indvindingen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Kolding

Indisk takeaway fik sur smiley

Annonce