Annonce
Livsstil

Vi lytter til det, vi kan høre

Illustration: Pernille Helmig
Annonce

Vi vil for det meste gerne høre, hvad andre siger, og gerne have, at de også lytter til det, vi har på hjerte, men det er ikke ensbetydende med, at vi egentlig lytter. Hvad det skyldes, handler denne klumme om.

To ører og en mund er et kendt udtryk, og at lytte er noget af det mest kærlige, vi kan tilbyde dem, vi holder af. Alligevel kan en samtale med børn, samlever, venner eller kolleger godt gå galt, og dem, vi sidder sammen med og taler med, kan føle, at vi ikke rigtigt lytter.

Vi begynder ofte nysgerrigt og ønsker at støtte, trøste, beskytte og opmuntre dem, vi holder af. Men med selv de bedste intentioner kan vi alligevel komme til at begå den klassiske fejl: Vi lytter ofte kun til det, vi kan høre.

Når jeg lægger tryk på “det, vi kan høre”, mener jeg, at alle mennesker hører, ser, opfatter og tolker ud fra deres egne overbevisninger om sandheden. Med andre ord: deres virkelighed.

God kommunikation er ikke kun at være god til at lytte. Det er også at sætte sig ind i det menneske, du sidder over for på trods af forskelligheder.

I coaching bevæger vi os blandt andet ind under klientens bevæggrund, motivation og eventuelle grundfrygt. Men vigtigst af alt tillader vi, at vi kan være dem, vi er - i nuet. Vi tillader alle følelser og tanker at komme til overfladen uden at lave om på dem og skaber i den proces også en forståelse for, hvorfor vi gør, som vi gør.

Når andre lytter til os uden ønsket om at ville lave om eller rette på os eller det, vi siger og gør, føler vi os værdige. Sætter de sig ind i, hvordan livet ser ud gennem vores øjne, åbner der sig en ny tillid, og vi føler os elsket for dem, vi er.

Det, der sker, når vi ikke lytter, ikke forstår eller ikke er trygge i andres følelser, er, at vi for eksempel siger: “Nej, det er da ikke så slemt”, “Du er da god nok”, “Du har så meget at være taknemmelig for”, “Det skal du da ikke være ked af”, “Det er da ikke så vigtigt” eller “Der er ikke noget at være bange for”. For at nævne nogle eksempler.

Uden at tænke over det kan vi komme til at udvise manglende respekt for deres virkelighed og dem, de er. Ved at benægte eller negligere deres sandhed siger vi med andre ord, at de ikke er o.k. At det ikke er o.k. at have det sådan.

Dette er en normal måde at vise omsorg på. Oplever du dette i en ung alder, kan det resultere i, at du senere i livet ikke lytter til dine egne følelser og svar. Hvis du hver gang, når du føler en "negativ" følelse, får at at vide, at det er forkert, kan der opstå usikkerhed, og du kan være udfordret, når det kommer til at træffe beslutninger, sætte grænser og mærke efter i forskellige situationer i livet.

Ignorerer du egne følelser og lader andres holdninger og meninger overtage, kan du få en følelse af at “forlade dig selv”, og som voksen kan du komme til at leve et liv, der ikke helt føles som dit.

Er vi selv utrygge ved negative følelser, har vi også svært ved at rumme dem hos andre. Derfor søger vi ubevidst gerne væk fra dem. I lytteprocessen kan vi derfor komme til at negligere, afbryde eller benægte andres følelser i et ubevidst forsøg på selv at komme væk fra denne følelse og vende retur til de mere trygge, positive, tilladte følelser.

Men alt benægtelse, undertrykkelse og enhver flugt fra følelser - egne eller andres - er usundt. At lægge låg på det, vi føler, og dem, vi er, vil altid være en midlertidig løsning fra noget, der råber på vores opmærksomhed. Noget, du skal tage stilling til, heale og handle på.

Nogle gange mangler vi bare et trygt sted at lægge vores tanker og følelser uden at blive mødt med en holdning. Så spørg endelig ind til, hvad der skal komme ud af samtalen, inden du kommer med dine løsninger og accepter, at der er mange veje til målet, som ikke nødvendigvis matcher den vej, du plejer at gå.

Reflekter over

  • Hvordan du lytter. Er der en anden måde at lytte på?
  • Lytter du til dig selv?
  • Hvordan kan du lade andre føle det, de gør, uden at rette på dem?
  • Er du utilpas med andres følelser, fordi du ikke selv tillader denne følelse?
  • Giver du plads til at have en dårlig dag, hvor det er o.k. at føle det, du gør?
  • Kan du give plads til både positive og negative følelser, når du lytter?
  • Spørger du ind til, hvordan du kan hjælpe på deres måde?
  • Undersøger du, om de er klar til input og klar til at handle?
  • Ønsker den, du lytter til, at blive “fikset”, eller skal du bare lytte?
  • Har du relationer, der lytter til dig og tillader dig at være i dine følelser?
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Han løftede den udødelige EM-pokal

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce