Annonce
Danmark

Vi når kun vores klimamål med flere vindmøller

Annonce

Jeg fik nær kaffen galt i halsen, da jeg læste Pernille Weiss’ indlæg hos Avisen Danmark den 26. juni. Åbenbart vil det konservative medlem af Europa-Parlamentet ikke bygge flere vindmøller, før vi får renoveret vores bygninger. Hvorfor det skulle være et modsætningsforhold, forstår jeg simpelthen ikke.

Weiss vil gerne energieffektivisere vores bygninger. Det skal vi helt utvivlsomt, for den eksisterende boligmasse er en kæmpe udleder af CO2. Men herfra knækker filmen. For hvorfor vil hun ikke udbygge den vedvarende energi også?

Faktum er, at vi når ikke vores klimamål uden at bygge mange flere vindmøller. Vi bliver ikke CO2-neutrale uden at blive elektrificeret, og vi bliver ikke elektrificeret uden grøn energi og masser af det. Derfor er det en fejlslutning, at vi ikke også skal udbygge vedvarende energi i Danmark. Det skal vi – også på EU-plan.

Linea Søgaard-Lidell

Når vi bygger flere vindmøller og solcelleanlæg, så er vi endda med til at sænke prisen på vedvarende energi, og dét er vigtigt, for så kan prisen på den grønne energi udkonkurrere prisen på fossile brændstoffer – og i sidste ende skubbe de CO2-tunge kraftværker ud af markedet.

Derfor har det også været en politisk prioritet længe, at vi sikrer strømmens frie bevægelighed. Så når vinden blæser i Danmark, og forbrugerne får en god og billig pris på den grønne strøm, så kan vi også sende strømmen videre til andre EU-lande.

Vi skal udbygge vores fælles europæiske elmarked, så vi kan handle strøm så frit som muligt på tværs af landene, og så billig dansk vindmøllestrøm kan hjælpe kultunge lande som Polen med at blive grønnere. Og det er vi heldigvis også godt på vej til. Men hvis de konservative ikke vil arbejde for det, så kan jeg heldigvis love, at det vil de liberale i EU.


Vi skal udbygge vores fælles europæiske elmarked, så vi kan handle strøm så frit som muligt på tværs af landene, og så billig dansk vindmøllestrøm kan hjælpe kultunge lande som Polen med at blive grønnere.


Vi kan ikke komme i mål ved kun at fokusere på energieffektiviseringer. Vi får derimod brug for mere grøn strøm for at nå vores klimamål. Faktisk vil behovet kun vokse. Tænk bare på datacentre, elbiler og Power-to-X. Når behovet for el stiger, skal vi selvfølgelig anlægge mere produktion.

Lige nu står vi overfor store investeringer i vedvarende energi og nye grønne teknologier. De private aktører, som skal foretage investeringerne, har brug for forudsigelighed og en klar politisk retning, så de tør placere deres penge. Derfor er det særligt vigtigt, at vi politisk ikke vakler i forhold til vores ambitioner om grøn energi. Og derfor er det en særligt kedelig besked fra Konservatives Pernille Weiss.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce