x
Annonce
Mad og drikke

- Vi skal flytte os tættere på naturen og forstå den

Hvis det stod til Søren Ejlersen, skulle alle børn have adgang til en have. Derfor er konceptet bag skolehaverne "Haver til maver" frit tilgængeligt og kan tilpasses den enkelte skoles rammer. Foto: Ditte Capion/Aarstiderne
Medstifter af den økologiske måltidstjeneste Aarstiderne, Søren Ejlersen, har skrevet en ny bog, der skal gøre børn og deres forældre klogere på, hvorfor vi er nødt til at lære naturen at kende for at kunne passe bedre på den.

Siden 2003 har skolebørn i mange af landets kommuner passet skolehaver under overskriften “Haver til maver”. Og hvor der i 2003 blot var tale om en enkelt have på Krogerup Avlsgård i Nordsjælland, er der nu omkring 110 skolehaver fordelt over hele landet.

Initiativtageren bag projektet er kok og iværksætter Søren Ejlersen, der også er medstifter af og næstformand for Aarstiderne, der leverer økologiske fødevarer og måltidskasser til tusindvis af danske hjem.

Selv om projektet har kørt i 16 år, oplever Søren Ejlersen, at det stadig er svært for elevernes forældre at forstå, hvad “Haver til maver” går ud på. Og derfor har han netop udgivet en ny bog, der skal gøre børn og deres forældre klogere på, hvorfor han mener, vi er nødt til at lære naturen at kende for at kunne passe bedre på den.

- Vi vil virkelig gerne fortælle både lærere, forældre og hele netværket omkring børnene, hvad det kan at møde natur og kultiverede landskaber. Lade børnene lære på en anden måde end i den klassiske folkeskole. Derfor skrev jeg en bog, der fortæller den historie, siger Søren Ejlersen, der også er forfatter til en hel stribe opskriftsbøger.

Bogen har titlen “Dyrk livet” og er en praktisk gennemgang af de otte besøg i skolehaverne, børnene fra “Haver til maver” er igennem i løbet af en sæson, og en mere overordnet fortælling om, hvordan projektet opstod og har udviklet sig gennem årene.

- Det var også et ønske om at give anerkendelse til alle de fantastiske mennesker, der arbejder med “Haver til maver”, "Gesjæft”, “Bo & Gro" og “Mit Kokkeri”. Der er så mange mennesker, der er med i det her, siger Søren Ejlersen.

Annonce

Søren Ejlersen

"Dyrk livet" er nyeste bog fra kok og iværksætter Søren Ejlersen.

I 1999 var han med til at stifte Aarstiderne, der lige siden har leveret økologiske fødevarer og måltidskasser til tusindsvis af danske hjem.

I dag er han næstformand i Aarstiderne A/S.

I 2002 etablerede Søren Ejlersen et mobilt skolekøkken, der siden blev til projektet "Haver til Maver", der i dag tæller cirka 110 skolehaver over hele landet.

Derudover har han skrevet en række bøger, blandt andet opskriftbøger.

"Dyrk livet" udkom 2. maj og er udgivet af forlaget People's Press.

Skal leges ind

Når man opholder sig i naturen og lærer at dyrke jorden, får man en langt større forståelse for de klimaforandringer og ændringer i biodiversiteten, vi oplever i verden i disse år. I hvert fald, hvis man spørger iværksætteren.

- Ved at være forbundet til jorden og dens mekanismer, forstår vi meget bedre, hvad vi selv kan gøre i vores hverdag. Helt konkret: Hvad skal vi spise? Hvor kommer det, vi spiser, fra? Hvad gør det ved jorden og ved mig? Hvad er det, der sker i mig, når jeg er i naturen? Vi mennesker har et ansvar for at flytte os tættere på naturen og forstå den.

- Nogle kunne anklage mig for at være blåøjet og romantisk. Jeg mener, det er dybt, dybt alvorligt og nødvendigt, siger han.

Det er vigtigt for Søren Ejlersen at understrege, at bogen hverken har til hensigt at skræmme eller prædike, for det er slet ikke den måde, børn skal introduceres til klimaforandringerne på. Det skal i stedet leges ind, blandt andet ved at børn får lov at opleve, hvad der sker, når man dyrker jorden om foråret og høster afgrøderne om efteråret.

- Vi skal vise det smukke. Den grønne rejse, der både smager godt, er sindssygt sanselig og til tider hylende morsom, selv om det er dybt alvorligt. Det er slet ikke en “Søren er skræmt”-bog, det er en “Søren vil gerne være med til at vise vejen til løsninger på de udfordringer, vi står overfor”-bog, siger Søren Ejlersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Folkets opråb er blevet hørt: Genbrugspladserne genåbner på tirsdag

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce