Annonce
Mad og drikke

- Vi skal flytte os tættere på naturen og forstå den

Hvis det stod til Søren Ejlersen, skulle alle børn have adgang til en have. Derfor er konceptet bag skolehaverne "Haver til maver" frit tilgængeligt og kan tilpasses den enkelte skoles rammer. Foto: Ditte Capion/Aarstiderne
Medstifter af den økologiske måltidstjeneste Aarstiderne, Søren Ejlersen, har skrevet en ny bog, der skal gøre børn og deres forældre klogere på, hvorfor vi er nødt til at lære naturen at kende for at kunne passe bedre på den.

Siden 2003 har skolebørn i mange af landets kommuner passet skolehaver under overskriften “Haver til maver”. Og hvor der i 2003 blot var tale om en enkelt have på Krogerup Avlsgård i Nordsjælland, er der nu omkring 110 skolehaver fordelt over hele landet.

Initiativtageren bag projektet er kok og iværksætter Søren Ejlersen, der også er medstifter af og næstformand for Aarstiderne, der leverer økologiske fødevarer og måltidskasser til tusindvis af danske hjem.

Selv om projektet har kørt i 16 år, oplever Søren Ejlersen, at det stadig er svært for elevernes forældre at forstå, hvad “Haver til maver” går ud på. Og derfor har han netop udgivet en ny bog, der skal gøre børn og deres forældre klogere på, hvorfor han mener, vi er nødt til at lære naturen at kende for at kunne passe bedre på den.

- Vi vil virkelig gerne fortælle både lærere, forældre og hele netværket omkring børnene, hvad det kan at møde natur og kultiverede landskaber. Lade børnene lære på en anden måde end i den klassiske folkeskole. Derfor skrev jeg en bog, der fortæller den historie, siger Søren Ejlersen, der også er forfatter til en hel stribe opskriftsbøger.

Bogen har titlen “Dyrk livet” og er en praktisk gennemgang af de otte besøg i skolehaverne, børnene fra “Haver til maver” er igennem i løbet af en sæson, og en mere overordnet fortælling om, hvordan projektet opstod og har udviklet sig gennem årene.

- Det var også et ønske om at give anerkendelse til alle de fantastiske mennesker, der arbejder med “Haver til maver”, "Gesjæft”, “Bo & Gro" og “Mit Kokkeri”. Der er så mange mennesker, der er med i det her, siger Søren Ejlersen.

Annonce

Søren Ejlersen

"Dyrk livet" er nyeste bog fra kok og iværksætter Søren Ejlersen.

I 1999 var han med til at stifte Aarstiderne, der lige siden har leveret økologiske fødevarer og måltidskasser til tusindsvis af danske hjem.

I dag er han næstformand i Aarstiderne A/S.

I 2002 etablerede Søren Ejlersen et mobilt skolekøkken, der siden blev til projektet "Haver til Maver", der i dag tæller cirka 110 skolehaver over hele landet.

Derudover har han skrevet en række bøger, blandt andet opskriftbøger.

"Dyrk livet" udkom 2. maj og er udgivet af forlaget People's Press.

Skal leges ind

Når man opholder sig i naturen og lærer at dyrke jorden, får man en langt større forståelse for de klimaforandringer og ændringer i biodiversiteten, vi oplever i verden i disse år. I hvert fald, hvis man spørger iværksætteren.

- Ved at være forbundet til jorden og dens mekanismer, forstår vi meget bedre, hvad vi selv kan gøre i vores hverdag. Helt konkret: Hvad skal vi spise? Hvor kommer det, vi spiser, fra? Hvad gør det ved jorden og ved mig? Hvad er det, der sker i mig, når jeg er i naturen? Vi mennesker har et ansvar for at flytte os tættere på naturen og forstå den.

- Nogle kunne anklage mig for at være blåøjet og romantisk. Jeg mener, det er dybt, dybt alvorligt og nødvendigt, siger han.

Det er vigtigt for Søren Ejlersen at understrege, at bogen hverken har til hensigt at skræmme eller prædike, for det er slet ikke den måde, børn skal introduceres til klimaforandringerne på. Det skal i stedet leges ind, blandt andet ved at børn får lov at opleve, hvad der sker, når man dyrker jorden om foråret og høster afgrøderne om efteråret.

- Vi skal vise det smukke. Den grønne rejse, der både smager godt, er sindssygt sanselig og til tider hylende morsom, selv om det er dybt alvorligt. Det er slet ikke en “Søren er skræmt”-bog, det er en “Søren vil gerne være med til at vise vejen til løsninger på de udfordringer, vi står overfor”-bog, siger Søren Ejlersen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Venstre i Kolding Byråd mister endnu et medlem: Due Paarup skifter til de radikale

Kolding

Forliget om at lukke Kolding havn er dødt: Nu skrider Socialdemokraterne også

Annonce