Annonce
Mad og drikke

- Vi skal flytte os tættere på naturen og forstå den

Hvis det stod til Søren Ejlersen, skulle alle børn have adgang til en have. Derfor er konceptet bag skolehaverne "Haver til maver" frit tilgængeligt og kan tilpasses den enkelte skoles rammer. Foto: Ditte Capion/Aarstiderne
Medstifter af den økologiske måltidstjeneste Aarstiderne, Søren Ejlersen, har skrevet en ny bog, der skal gøre børn og deres forældre klogere på, hvorfor vi er nødt til at lære naturen at kende for at kunne passe bedre på den.

Siden 2003 har skolebørn i mange af landets kommuner passet skolehaver under overskriften “Haver til maver”. Og hvor der i 2003 blot var tale om en enkelt have på Krogerup Avlsgård i Nordsjælland, er der nu omkring 110 skolehaver fordelt over hele landet.

Initiativtageren bag projektet er kok og iværksætter Søren Ejlersen, der også er medstifter af og næstformand for Aarstiderne, der leverer økologiske fødevarer og måltidskasser til tusindvis af danske hjem.

Selv om projektet har kørt i 16 år, oplever Søren Ejlersen, at det stadig er svært for elevernes forældre at forstå, hvad “Haver til maver” går ud på. Og derfor har han netop udgivet en ny bog, der skal gøre børn og deres forældre klogere på, hvorfor han mener, vi er nødt til at lære naturen at kende for at kunne passe bedre på den.

- Vi vil virkelig gerne fortælle både lærere, forældre og hele netværket omkring børnene, hvad det kan at møde natur og kultiverede landskaber. Lade børnene lære på en anden måde end i den klassiske folkeskole. Derfor skrev jeg en bog, der fortæller den historie, siger Søren Ejlersen, der også er forfatter til en hel stribe opskriftsbøger.

Bogen har titlen “Dyrk livet” og er en praktisk gennemgang af de otte besøg i skolehaverne, børnene fra “Haver til maver” er igennem i løbet af en sæson, og en mere overordnet fortælling om, hvordan projektet opstod og har udviklet sig gennem årene.

- Det var også et ønske om at give anerkendelse til alle de fantastiske mennesker, der arbejder med “Haver til maver”, "Gesjæft”, “Bo & Gro" og “Mit Kokkeri”. Der er så mange mennesker, der er med i det her, siger Søren Ejlersen.

Annonce

Søren Ejlersen

"Dyrk livet" er nyeste bog fra kok og iværksætter Søren Ejlersen.

I 1999 var han med til at stifte Aarstiderne, der lige siden har leveret økologiske fødevarer og måltidskasser til tusindsvis af danske hjem.

I dag er han næstformand i Aarstiderne A/S.

I 2002 etablerede Søren Ejlersen et mobilt skolekøkken, der siden blev til projektet "Haver til Maver", der i dag tæller cirka 110 skolehaver over hele landet.

Derudover har han skrevet en række bøger, blandt andet opskriftbøger.

"Dyrk livet" udkom 2. maj og er udgivet af forlaget People's Press.

Skal leges ind

Når man opholder sig i naturen og lærer at dyrke jorden, får man en langt større forståelse for de klimaforandringer og ændringer i biodiversiteten, vi oplever i verden i disse år. I hvert fald, hvis man spørger iværksætteren.

- Ved at være forbundet til jorden og dens mekanismer, forstår vi meget bedre, hvad vi selv kan gøre i vores hverdag. Helt konkret: Hvad skal vi spise? Hvor kommer det, vi spiser, fra? Hvad gør det ved jorden og ved mig? Hvad er det, der sker i mig, når jeg er i naturen? Vi mennesker har et ansvar for at flytte os tættere på naturen og forstå den.

- Nogle kunne anklage mig for at være blåøjet og romantisk. Jeg mener, det er dybt, dybt alvorligt og nødvendigt, siger han.

Det er vigtigt for Søren Ejlersen at understrege, at bogen hverken har til hensigt at skræmme eller prædike, for det er slet ikke den måde, børn skal introduceres til klimaforandringerne på. Det skal i stedet leges ind, blandt andet ved at børn får lov at opleve, hvad der sker, når man dyrker jorden om foråret og høster afgrøderne om efteråret.

- Vi skal vise det smukke. Den grønne rejse, der både smager godt, er sindssygt sanselig og til tider hylende morsom, selv om det er dybt alvorligt. Det er slet ikke en “Søren er skræmt”-bog, det er en “Søren vil gerne være med til at vise vejen til løsninger på de udfordringer, vi står overfor”-bog, siger Søren Ejlersen.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Annonce