Annonce
Debat

Vi skal huske LGBTI-sagen trods aflyste prides

Oprindeligt stammer Pride fra USA med Annual Reminders- demonstrationerne, der startede den 4. juli 1965 i Philadelphia. Her begyndte aktivister fra LGBT-miljøet i USA at gøre opmærksom på de seksuelle minoriteters manglende borgerrettigheder. Billedet her er fra Fanø Pride 2019. Foto: Chresten Bergh
Annonce

Læserbrev: Torsdag den 9. juli skulle der have været afholdt Fanø Pride for tredje gang, men som så meget andet er også Fanø Pride aflyst i år.

Så meget desto vigtigere er det, at vi fastholder vores fokus på LGBTI-personers (homoseksuelle, biseksuelle, transpersoner og interkønnede) vilkår og rettigheder trods aflysninger eller nedskaleringer af prides over hele landet – ja, i hele verden.

I maj udkom den internationale LGBTI-organisation ILGA’s Rainbow Map, som er en opgørelse over, hvor godt de europæiske lande klarer sig i forhold til LGBTI-personers rettigheder og livskvalitet.

Vi kan glæde os over, at Danmark skiller sig positivt ud fra helhedsbilledet og sammen med Norge, ligger på en delt fjerdeplads over de mest LGBTI-venlige lande, men der er alligevel plads til forbedringer.

Kampen er langt fra vundet

44 procent af homo- og biseksuelle i Danmark, undgår at holde deres partner i hånden i det offentlige rum af frygt for chikane og overfald. Mere end en tredjedel er aldrig eller sjældent åbne om deres identitet.

Selvom vi altså klarer os godt i sammenligning med resten af verden, er det stadig voldsomme tal, som er med til at understrege, at kampen for LGBTI-rettigheder langt fra er vundet.

Derfor er regeringen lige nu, ved at gennemgå lovgivningen for at se, hvor vi kan styrke LGBTI-personers muligheder og rettigheder. Derudover kommer jeg til efteråret, i samarbejde med en række arbejdsmarkedsorganisationer og virksomheder med en kampagne, der skal sætte fokus på LGBTI-personers trivsel på arbejdspladsen.

Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde Mogens Jensen (S). PR-foto: Steen Brogaard

Det er et fælles ansvar, at alle trives uanset køn, kønsidentitet, knøskarakteristika og seksuel orientering. Og selvom regering og folketing kan være med til at forbedre de lovgivningsmæssige rammer, skal kultur ændringen ske ude i lokalsamfundene, på arbejdspladserne, i foreningerne, familierne mv.

En stor og varm tak

Derfor er det så vigtigt, at vi hvert år holder prides rundt om i landet. Ikke fordi, vi kun skal kæmpe for friheden til forskellighed en gang om året – det gør vi hver dag – men for at stoppe op og minde os selv og omverdenen om både de sejre, vi har vundet og kan fejre, men også om alle de slag, der endnu udestår at blive udkæmpet.

Derfor vil jeg gerne rette en stor og varm tak til alle de ildsjæle – både arrangører, frivillige, LGBTI-miljøer og sponsorer, som hvert år sørger for, at vi kan fejre Fanø Pride i alle regnbuens farver. I gør en umådelig stor forskel – ikke mindst for dem, som ikke tør at stå op for sig selv.

Tak for jeres store arbejde! Vi ses til næste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Friture satte ild i køkken

Danmark

Fundings analyse: Når Messerschmidt bliver forfremmet, skal du lægge mærke til disse tre ting

Danmark

Messerschmidt bliver forfremmet: Afløser Espersen som næstformand i DF

Annonce