Annonce
Sydjylland

Vi synes ikke det er i orden: Men næsten 40 procent af sydjyske bilister tjekker mobilen under kørsel

Selv om de fleste synes, det er forkasteligt at bruge telefonen, mens man kører bil, er det alligevel omkring 40 procent af bilisterne, der ikke kan lade telefonen være under kørsel. Foto: Anders Kristensen

trafikusikkerhed

Sydjylland: Knap fire ud af 10 beboere i Region Syddanmark tjekker mobilen, mens de kører. Det er til trods for, at 85 procent mener, at det under ingen omstændigheder er i orden at tjekke mobilen, mens man kører.

Det viser en undersøgelse fra Codan. Her svarer 38 procent, at de tjekker deres mobil, mens de kører. Og ikke nok med at det er farligt at fjerne opmærksomheden fra trafikken for at kigge på skærmen. Efter at en ny lov trådte i kraft 10. september, kan de mange syddanske mobilbrugere også risikere at få et klip i kørekortet.

Annonce

Hårdere straf

Man regner med, at cirka hver tredje trafikulykke skyldes uopmærksomhed. Det er baggrunden for, at politikerne på Christiansborg har skærpet straffen for at køre og bruge mobile samtidigt. Det koster nu en bøde på 1500 kroner, en udbetaling på 500 kroner til Offerfonden og et klip i kørekortet, hvis man for eksempel bruger mobiltelefon, tablet eller GPS håndholdt under bilkørsel.

Ifølge Mette Heering Pontoppidan, der er marketing- og kommunikationsdirektør i Codan, viser undersøgelsen, at det er nødvendigt fortsat at sætte fokus på, hvor farligt det kan være at bruge sin mobil, mens man kører: - De fleste af os ved godt, at vi ikke skal tjekke mobilen, når vi kører bil, og vi synes ikke, at det er i orden, at andre gør det. Men der er mange, som gør det alligevel en gang imellem. Forhåbentlig vil den nye lovgivning påvirke danskernes adfærd i den rigtige retning, men det er også vigtigt, at vi bliver ved med at tale med hinanden om vores ansvar i trafikken, og hvor galt det kan gå, hvis vi er uopmærksomme, udtaler Mette Heering Pontoppidan i en pressemeddelelse.

Stemmestyret

Det er dog stadig tilladt at bruge telefonen til at finde vej. Dog kun så længe den er placeret i en fastmonteret holder eller kan styres via en stemmekommando.

- Det bedste er enten at lægge mobilen helt væk eller placere den i en fastmonteret holder. Og har man sat den i en holder, er det en god idé at aktivere den "forstyr ikke under kørsel"-funktion, mange telefoner har. Så bliver man ikke distraheret, hvis der kommer et opkald eller en SMS, foreslår Mette Heering Pontoppidan.

Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Henrik forlod hamsterhjulet og flyttede til en ø: Tjener en fjerdedel og har aldrig været lykkeligere

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Jørgen kæmper om at blive Danmarks bedste kloakmester: - Det er vigtigt for mig at vide, at jeg gør et godt stykke arbejde

Annonce