Annonce
Aabenraa

Viceborgmester: - Jeg får for meget i løn

Viceborgmester Ejler Schütt (DF) er også formand for arbejdsmarkedsudvalget og medlem af økonomiudvalget. Det gør ham til det næstbedst lønnede byrådsmedlem efter borgmesteren. 432.759 kroner årligt tjener den pensionerede revisor på sit politiske arbejde. Arkivfoto: Claus Thorsted

Det er byrådet, der selv fastsætter, hvor meget blandt andre viceborgmesteren skal have for sin indsats. Selv mener den nuværende, Ejler Schütt, at det bør der kigges på, når vederlagene til det kommende byråd skal fastsættes.

Aabenraa: Det giver muligheden for indflydelse. Men det giver mere end det, hvis man - når den sidste har sat sit kryds tirsdag den 21. november - får en af de 31 stole i byrådssalen i Aabenraa.

Der følger nemlig også en pose penge med. Samtlige 31 byrådsmedlemmer får et fast, årligt vederlag på knap 90.000 kroner. Dertil kommer honorer for udvalgsposter og valg til havnebestyrelsen og Arwos.

JydskeVestkysten har bedt Aabenraa Kommune om en opgørelse over vederlagene for 2017, og den viser, at borgmester Thomas Andresen (V), der som den eneste har politik som sit fuldtidsjob, får 1.054.433 kroner, mens Venstres yngste medlem, Carina Underbjerg Hansen, der kun er medlem af et enkelt udvalg, får 117.326 kroner.

Borgmesterens løn, det faste vederlag og et tillæg for hjemmeboende børn er fastsat af indenrigsministeriet, men de øvrige vederlag til viceborgmester, udvalgsformænd og udvalgsmedlemmer fastsætter byrådet selv - det må blot ikke sammenlagt overstige 305 procent af borgmesterens løn.

Annonce

Lønforhøjelse i 2017

Pr. 1. januar 2017 fik de danske borgmestre et markant lønhop. Det betød, at Thomas Andresen gik fra at få 750.000 kroner årligt til 986.729 kroner.Med den lønforhøjelse fik også viceborgmester, udvalgsformænd og udvalgsmedlemmer deres vederlag forhøjet, da det udgør en fast procentdel af borgmestervederlaget. Eksempelvis gik en udvalgsformand fra 165.035 kroner årligt til nu 216.860 kroner.

En række af byrådsmedlemmerne er også udpeget til bestyrelser og udvalg, hvor der ikke følger noget vederlag med.

Kylling er enig

Satserne kommer derfor på dagsordenen inden 1. januar 2018, hvor det nye byråd tiltræder, og der skal måske nok justeres lidt.

Der vil helt sikkert komme en debat om, hvorvidt viceborgmesterposten, der lige nu bestrides af Dansk Folkepartis Ejler Schütt, fremover skal honoreres med det maksimale af det tilladte beløb, nemlig ti procent af borgmesterens vederlag.

Ejler Schütt selv mener, det er for meget.

- Det er urimeligt højt i forhold til det arbejde, der ligger i det, for det er sjældent, jeg må træde til i stedet for Thomas, siger Schütt, og det synspunkt kan Socialdemokratiets gruppeformand, Povl Kylling Petersen, der også er ulønnet 2. viceborgmester, kun give ham ret i.

- Når man har en sund, rask og arbejdsom borgmester, er ti procent for meget, siger han og mener, man i samme ombæring bør kigge på, om det er rimeligt, at formanden for børn- og ungeudvalget, der har sagerne om anbringelse af børn, kun får en tredjedel af, hvad de øvrige udvalgsformænd får - 69.000 kroner. Et synspunkt, han ved, han deler med borgmesteren.

Et upopulært krav

- Der har været en voldsom udvikling i behovet for møder, og det er sager, man bruger meget tid på, fordi der er mange sagsakter i dem, siger Povl Kylling Petersen.

Det kan den nuværende formand, Signe Bekker Dhiman (S), bekræfte.

- Det er tunge sager, og det er det eneste udvalg, hvor man har døgnvagt. Det er et fortidslevn, at det er aflønnet, som det her, siger hun og mener, det til dels hænger sammen med, at det er en opgave, der ikke er meget spot på, da det jo er omgivet af en høj grad af tavshedspligt.

Hun håber, diskussionen om vederlaget sker, før der sættes navn på, hvem der skal være formand den kommende byrådsperiode:

- Politik er jo det mest upopulære hverv at kræve mere i løn i, så derfor skal diskussionen ikke handle om mig, men om, hvad det er rimelig aflønning i forhold til arbejdsindsatsen.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Danmark For abonnenter

Frøs Sparekasse fjerner ældre kunders mulighed for at overføre penge via netbank

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Sydjylland For abonnenter

Børn føler sig flove og anderledes: Konfirmationstiden udpensler familiers manglende ressourcer

Annonce