Annonce
Tønder

Vidå-jollen søsat: I en lille båd der...

Bruttomodellen til Vidå-jollen blev stolt vist frem på torvet i Tønder. Bådbygger Joakim Okkels ses til venstre, til højre er det bådens stolte ejer, Hans Tonnesen. Foto: Uwe Iwersen
Tønder-drengen Joakim Okkels står overfor sin svendeprøve som bådbygger i Norge. I over 200 arbejdstimer har han designet og bygget en robåd, Vidå-jollen. Bruttotyppen får hjemhavn i Vidågade.

TØNDER: - Er den ikke flot? Det er næsten et kunstværk.

Naturvejleder Hans Tonnesen, Tønder, har svært ved at styre både glæden og stoltheden over sin seneste erhvervelse. Faktisk så glad, at han - af alle steder - bare måtte præsentere den i festivaldagene midt på torvet i Tønder. Her var de toppede brosten ellers det helt forkerte element.

For nyerhvervelsen er en båd - prototypen til model Vidå-jollen - der indtil videre altså kun findes i et enkelt eksemplar.

Manden bag båden er Tønder-drengen Joakim Okkels. Han har det sidste par år stået i lære som klassisk bådbygger i Norge. Om et par uger venter svendeprøven, men inden da har han lagt sidste hånd på Vidå-jollen. Den er nu leveret til brødrene Hans og Bo Tonnesen. De bor begge i Vidågade og har en bådbro ned til Vidåen, og det er også her, at Vidå-jollen får hjemhavn.

Annonce
Når man først går i gang, kan man se det for sig, hvordan båden skal være.

Joakim Okkels, musiker og bådbygger, Tønder

Fra bunden

Ideen om, at det netop skulle være Joakim, der skulle designe og bygge brødrene ny vandfartøj, lå lige for.

- Som dreng er Joakim altid kommet ned hos os for at ro i kano. Han kender Vidåen som sin egen bukselomme. Så hvis ikke det skulle være ham, hvem så, siger Hans Tonnesen.

Vidå-jollen er opbygget helt fra bunden og tilpasset Vidåens specielle forhold. Udgangspunktet var, at den skulle være fladbundet og stabil, og at der skulle være mulighed for at den kan roes af både en og to personer.

Båden er klinkbygget af godt grantræ, der er behandlet med linolie og derefter tætnet med tjære. Joakim Okkels har arbejdet ud fra en skitse. Mere skal der ikke til.

- Når man først går i gang, kan man se for sig, hvordan båden skal være, siger han.

Snæblen

Der er brugt omkring 230 timer fra den spæde start til den færdige båd, som manden bag tog med hjem til fødebyen op til festivalen. Her har Joakim Okkels ikke kun afleveret sin båd, men skal faktisk også på scenen. Ud over at bygge både, er han nemlig også musiker og tidligere modtager af det lokale Peter Schmidts Legat. Sammen med sit band optræder han i festivalen som lokalt indslag flere gange på Hagge's Musik Pub.

Hjemme i Vidågade sidder Hans og Bo Tonnesen i festivaenl og spekulerer over, hvad deres båd skal hedde. Mallemuk, der er lig med navnet på en stormfugl, var den første indskyldelse. Men netop "Mallemuk" er også navnet på det band, som Joakim Okkelse spiller i og optræder med. Så det blev forkastet. Favoritten til Vidå-jollen navn er netop nu "Snæblen".

Det har taget Joakim Okkels 230 timer at bygge jollen, der er blevet til efter traditionelle bådbygger-principper. Foto: Uwe Iwersen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Central skobutik lukker i Kolding

Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce