Annonce
forside

Video: Hans Østergaard ny borgmester

Hans Østergaard (V) og Kristian Andersen (KD) i dialog på valgaftenen. Foto: Jørgen Kirk.

Hans Østergaard (V) og Søren Elbæk (S) indgik en konstituering sent onsdag aften, hvilket betyder, at Ventre-manden er ny borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Hele dagen har det været forhandlinger mellem Socialdemokraterne, Kristendemokraterne, SF og Fjordlisten med henblik på at lave en konstituering, som ville sikre dem 16 mandater.

Efter mange timers forhandlinger aftalte parterne at holde en madpause, men ved tilbagekomsten til rådhuset i Ringkøbing blev SF og Kristendemokraterne mødt af en stor overraskelse. På direkte tv fik Kristian Andersen (KD) beskeden om, at Venstre og Socialdemokratiet havde indgået en konstituering, som betød, at Hans Østergaard er ny borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Mens skuffelsen var stor hos Kristendemokraten, så kunne en tilfreds Hans Østergaard få minutter bekræfte aftalen mellem hans og Sørens Elbæks parti:

- Hele dagen har der været arbejdet på en plan, som ikke er lykkedes. Søren Elbæk tog derfor kontakt til os, og vi er nået frem til en aftale, som betyder, at jeg bliver borgmester og Søren Elbæk bliver viceborgmester, siger Hans Østergaard.

Annonce

Der var hele tiden en tro på, at det kunne lade sig gøre at genvinde borgmesterposten. Jeg har aldrig på noget tidspunkt i valgkampen eller i løbet af dagen overvejet at kaste håndklædet i ringen.

Hans Østergaard, Kommende borgmester, Venstre.
Hans Østergaard var en glad mand, da han mødte pressen efter nyheden om aftalen med Socialdemokratiet. Foto: Søren Nørgaard.

Troede på det

Tidligere på dagen lå det ellers ikke i kortene, at Venstre skulle genvinde borgmesterkæderne. Hans Østergaard mødte op på rådhuset omkring middag, men måtte frustreret se til, mens de andre partier forhandlede.

Trods den uvante position udenfor forhandlingslokalerne nægtede Hans Østergaard at se sig slået:

- Der var hele tiden en tro på, at det kunne lade sig gøre at genvinde borgmesterposten. Jeg har aldrig på noget tidspunkt i valgkampen eller i løbet af dagen overvejet at kaste håndklædet i ringen.

- Fordelt på mandater kan vi også se, at Venstre stadig er det største parti i kommunen, så vi har altid troet på det.

Anerkender flot valg til Kristian Andersen

Hans Østergaard og Venstre gik otte procent tilbage ved kommunalvalget, hvor Kristendemokraterne modsat blev fordoblet. Og Hans Østergaard er klar over, at mange nok vil være skuffede over, at det flotte valg til Kristendemokraterne ikke blev omsat til en plads på borgmesterkontoret:

- Det er klart, at der nok vil være mange af den opfattelse. Jeg vil dog sige, at vi i Venstre fik 12.000 stemmer, så jeg synes ikke, at vi ikke fortjener det. Jeg anerkender dog, at Kristendemokraterne og Kristian Andersen har haft et rigtig flot valg, fortæller Hans Østergaard.

Åben for bredt samarbejde

De fleste på modsatte fløj af Venstre har brugt fornyelse som et centralt element i kampen for at vippe Venstre af tronen. Men kan Hans Østergaard skabe den fornyelse, som mange borgere efterspørger:

- Jeg er sikker på, at jeg sammen med vores nye hold kan samarbejde bredt i byrådet. Alle vil blive inviteret til bordet af os, og hvordan konstitueringen bliver, må vi se over de kommende dage, slutter Hans Østergaard.

Dagbladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra kommende viceborgmester, Søren Elbæk (S).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Esbjerg

Brev sendt til to ministre: Esbjerg Kommune beder staten om hjælp til oversvømmelser

Annonce