Annonce
Vejen

Video: Sneplovene har ædt sne for millioner

Den hvide vinter har koster millioner for Vejen Kommune. Indtil nu har vinteren 2018 koster 30 procent mere til saltning og snerydning på vejene.

VEJEN: 1,2 millioner kroner. Så meget ekstra har snerydningen kostet i år i forhold til i fjor. Vinteren har været så hård, at saltning ikke har kunne holde snemasserne væk fra vejene, og det koster millioner, når først de store sneplove ruller ud på de store og vigtigste veje nærmest i døgndrift.

- Vi har haft langt flere udkald, hvor sneplovene måtte ud og rydde vejene, fortæller Peter Hansen, afdelingschef for teknik og miljø.

- Sneen giver lidt andre udfordringer, blandt andet med fygning. De foregående år har vi kunnet salte sneen væk. Men i år har vi nogle nætter måttet have 40 mand i gang for at rydde de store veje, fortsætter han.

Når sneer står ned, og vinden kaster rundt med de hvide masser, bliver eksterne vognmænd kaldt ind for at tage kampen op på de største kategori-A veje.

Vi har haft dage, hvor sneplovene er startet klokken 4 om morgen og kørt til klokken 3 om natten. Det koster selvfølgelig mange penge, forklarer Peter Hansen.

Annonce

det koster vinteren

Udgifter til glatføre-bekæmpelse i Vejen kommune:

2018: 4,7 millioner kroner

2017 (samme periode) 3,5 millioner kroner.

Millionregningen

Fra nytår til nu er der brugt 4,7 millioner kroner på at holde vejene farbare. Sidste år lød regningen i samme periode på 3,5 millioner for at sikre kommunens 1100 kilometer veje, hvoraf de 500 er såkaldte kategori A eller B veje, som har højeste prioritet. D vejene i beboelsesområder ryddes sjældent, og kun når de vigtige veje er klaret.

Når snevejret er værst, får kommunen flest klager, og det gælder især fra folk, der ikke kan forstå, hvorfor vejene i boligkvartererne ligger hvide hen.

Snerydningen er omfattet af et budget, som "ruller" over fire år, og derfor betyder de ekstra 1,2 millioner kroner indtil nu i år ikke, at politikerne skal ud med en tillægsbevilling. Afdelingschef Peter Hansen forventer, at foråret er ved at bide sig fast nu, selv om der torsdag eftermiddag var frygt for nattefrost og dermed behov for, at vognmænd og kommunens folk skulle på vejene natten over.

Sneplovene stod klar til at rykke ud natten til i dag fredag. Vejrudsigten så lidt risikabel ud med udsigt til frost og glatte veje. Foto: Lars Stokbro
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Julepynt i efterårets farve

Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce