Annonce
Vejen

Video: Sneplovene har ædt sne for millioner

Den hvide vinter har koster millioner for Vejen Kommune. Indtil nu har vinteren 2018 koster 30 procent mere til saltning og snerydning på vejene.

VEJEN: 1,2 millioner kroner. Så meget ekstra har snerydningen kostet i år i forhold til i fjor. Vinteren har været så hård, at saltning ikke har kunne holde snemasserne væk fra vejene, og det koster millioner, når først de store sneplove ruller ud på de store og vigtigste veje nærmest i døgndrift.

- Vi har haft langt flere udkald, hvor sneplovene måtte ud og rydde vejene, fortæller Peter Hansen, afdelingschef for teknik og miljø.

- Sneen giver lidt andre udfordringer, blandt andet med fygning. De foregående år har vi kunnet salte sneen væk. Men i år har vi nogle nætter måttet have 40 mand i gang for at rydde de store veje, fortsætter han.

Når sneer står ned, og vinden kaster rundt med de hvide masser, bliver eksterne vognmænd kaldt ind for at tage kampen op på de største kategori-A veje.

Vi har haft dage, hvor sneplovene er startet klokken 4 om morgen og kørt til klokken 3 om natten. Det koster selvfølgelig mange penge, forklarer Peter Hansen.

Annonce

det koster vinteren

Udgifter til glatføre-bekæmpelse i Vejen kommune:

2018: 4,7 millioner kroner

2017 (samme periode) 3,5 millioner kroner.

Millionregningen

Fra nytår til nu er der brugt 4,7 millioner kroner på at holde vejene farbare. Sidste år lød regningen i samme periode på 3,5 millioner for at sikre kommunens 1100 kilometer veje, hvoraf de 500 er såkaldte kategori A eller B veje, som har højeste prioritet. D vejene i beboelsesområder ryddes sjældent, og kun når de vigtige veje er klaret.

Når snevejret er værst, får kommunen flest klager, og det gælder især fra folk, der ikke kan forstå, hvorfor vejene i boligkvartererne ligger hvide hen.

Snerydningen er omfattet af et budget, som "ruller" over fire år, og derfor betyder de ekstra 1,2 millioner kroner indtil nu i år ikke, at politikerne skal ud med en tillægsbevilling. Afdelingschef Peter Hansen forventer, at foråret er ved at bide sig fast nu, selv om der torsdag eftermiddag var frygt for nattefrost og dermed behov for, at vognmænd og kommunens folk skulle på vejene natten over.

Sneplovene stod klar til at rykke ud natten til i dag fredag. Vejrudsigten så lidt risikabel ud med udsigt til frost og glatte veje. Foto: Lars Stokbro
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Trods udsigt til blodrødt regnsskabsår: Hotel Koldingfjord satster stort på opgradering af personalet

Annonce