Annonce
Udland

Vietnam og Singapore konstaterer første tilfælde af virus

Noel Celis/Ritzau Scanpix
Kinesere i Singapore og Vietnam er smittet med coronavirus og er indlagt på hospitaler i isolation.

Coronavirusset fra Kina har spredt sig til Vietnam og Singapore, hvor der torsdag er blevet bekræftet tilfælde af virusset.

I Vietnam er to kinesere blevet testet positive for det sars-lignende virus. Men de har det begge godt under omstændighederne, oplyser Vietnams sundhedsministerium.

Også i Singapore er det første tilfælde af virusset blevet bekræftet. En 66-årig mand fra Wuhan, Kina, hvorfra virusset formodes at stamme fra, er smittet. Han ankom til Singapore med sin familie mandag.

Den smittede og en af hans rejsemakkere, som frygtes smittet, er indlagt på hospitalet, hvor de er i isolation.

En anden person er også testet positiv. Men prøven mangler at blive endeligt bekræftet.

Alle tre personer har det godt, oplyser Singapores sundhedsministerium.

Myndigheder i Singapore screener alle passagerer fra Kina. Personer, som mistænkes smittet, bliver isoleret.

Torsdag har virusset kostet en 80-årig mand i Kina livet. Han er den første person uden for det såkaldte epicenter for virusset, der er død.

Dermed er 18 personer i Kina døde af virusset. Mindst 634 personer er blevet smittet.

Langt størstedelen af smittetilfældene er blevet fundet i Wuhan. Havnebyen har omkring 11 millioner indbyggere og ligger i hjertet af Kina.

Udspringet af virusset er formentlig et marked i byen, der ulovligt har solgt vilde dyr. Det er den hidtidige vurdering fra kinesiske myndigheder.

Onsdag aften dansk tid blev borgere i Wuhan af myndighederne bedt om ikke at forlade byen, medmindre særlige omstændigheder gør sig gældende.

Desuden har byen lukket for al offentlig transport og tog og fly ud af byen.

Det er ikke kun i Wuhan, der bliver taget forholdsregler. I en række nærliggende byen har kinesiske myndigheder indstillet al offentlig transport. Dermed forsøger man at dæmme op for yderligere spredning.

Der er foruden Singapore, Vietnam og Kina konstateret tilfælde af virusset i Thailand, Sydkorea, Japan, Taiwan og USA. I alle tilfælde er der tale om personer, der har været i Wuhan.

USA har torsdag opfordret amerikanske rejsende i Kina til at udvise ekstra forsigtighed.

I Storbritannien er det blevet rapporteret, at fire personer i Skotland bliver testet for virusset. Premierminister Boris Johnsons talsmand afviser, at nogen er smittet.

De pågældende personer er indlagt for en "sikkerheds skyld", lyder det.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Møde blev en skandale

Flere deltagere udvandrede i vrede, da cirka 35 advokater og ejendomsmæglere var mødt frem til et arrangement, hvor Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, ville orientere om de regler, der gælder for udenlandske EU-borgere, som ønsker at slå sig ned i deres egen bolig i Danmark. Den frustrerede reaktion er fuldt forståelig. SIRI’s direktør Kasper Højvang Kyed og kontorchef Inge Thomsen var med. Civilstyrelsen stillede med direktør Lene Volke Roesen. Og så blev der ellers talt sort. Men konklusionen blev, at for eksempel en tysker ikke kan købe et hus i Danmark og så få et EU-opholdsbevis med virkning fra overtagelsesdagen. I stedet skal huskøberen først tage ophold i en lejet bolig, søge opholdstilladelse og efterfølgende flytte ind i sin ejendom. Den fortolkning er helt urimelig. Helt vildt bliver det, når kontorchef Inge Thomsen antyder, at den stramme praksis skulle bunde i politisk uvilje mod, at for eksempel tyskere køber ejendom i Danmark for at bo her. Disse mennesker er altså fra vores egen kulturkreds. I flere tilfælde er der desuden tale om personer, der i forvejen taler dansk, fordi de enten tilhører det danske mindretal eller har forberedt sig vældig godt på det nye hjemland. Samtidig er der ofte tale om stærkt efterspurgt arbejdskraft. Her bliver der absolut ingen problemer med integrationen. Skulle danske politikere virkelig være modstandere af denne form for indvandring, bør de pågældende efter kontorchefens udmelding straks stå frem og forklare sig. Det bliver i så fald interessant at høre argumenterne. Nu var der lykkeligvis både ejendomsmæglere og jurister med til det skandaløse møde. De sidstnævnte bør undersøge, om SIRI’s praksis ikke er i strid med EU’s bestemmelser. I givet fald skal der anlægges en prøvesag. Den nuværende tilstand er helt uacceptabel. Mennesker med viljen og evnen til at gøre noget godt for Danmark og en kulturel baggrund som vores egen er naturligvis hjertelig velkomne – eller bør være det.

Indland

Endnu en heftig vejr-weekend: Kraftig blæst og høj vandstand i vente

Annonce