Annonce
Indland

Vigtigt bindeled i det dansk-tyske forhold

Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix

Tidligere chefredaktør Siegfried Matlok er født i grænselandet og har været en vigtig brik mellem danskere og tyskere efter Besættelsen. 5. juni bliver han 75.

Annonce

Siegfried Matlok har i mange år været en markant stemme for det tyske mindretal i Danmark.

Gennem fire årtier var han først ansvarshavende redaktør og fra 1979 chefredaktør for det tyske mindretals avis, Der Nordschleswiger i Aabenraa, indtil han i 2013 gik på pension.

Matlok er selv dansk statsborger og bor med sin danske kone i Løjt Kirkeby ved Aabenraa - på tysk Apenrade. Fredag den 5. juni kan han fejre 75-års fødselsdag.

Siegfried Matlok blev født kort efter besættelsens ophør i Flensborg i en dansk-tysk familie og kom i dansk skole.

Senere valgte han dog side for det tyske. Det skyldtes en holdning i familien og i de nære omgivelser, som efter Matloks mening var for nationalistisk og tyskfjendtlig.

"Alt tysk var stigmatiseret", så i virkeligheden tog han parti for den svage part, har han fortalt.

Siegfried Matlok blev uddannet journalist på en dansksindet, men tysksproget avis syd for grænsen og senere på Der Nordschleswiger i Aabenraa, hvor han tiltrådte som redaktør i 1973.

Med sin særlige baggrund blev han et stærkt bindeled mellem tysk og dansk i nogle årtier med mange udfordringer.

Matlok var i årene 1988-2007 tillige sekretariatsleder for det tyske mindretals sekretariat på Christiansborg. Han holder stadig foredrag og er en ofte brugt kommentator om grænseforhold.

En Voxmeter-måling i forbindelse med 70-året for besættelsens ophør viste, at 7 ud af 10 danskere nu har en overvejende positiv opfattelse af den tyske befolkning. Det noterede den gamle journalist og lobbyist sig med tilfredshed.

- Det dansk-tyske forhold har udviklet sig fantastisk, og har jeg haft bare en lille smule indflydelse på det, kan jeg være tilfreds, sagde Matlok beskedent.

I 1989 udgav han på baggrund af lange samtaler den tyske rigsbefuldmægtigede i Danmark 1942-1945, dr. Werner Bests erindringer.

SS-manden Best var stærkt forhadt under og efter besættelsen, men slap i retsopgøret efter krigen med en kortere fængselsstraf, så han efter nogle år bag tremmer i Danmark kunne vende hjem til Tyskland.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Advokatundersøgelse uddeler kraftige tæv til tidligere VUC Syd-ledelse: Dårlig ledelse, inhabilitet og dokumentsjusk

CORONAVIRUS

Liveblog: Stort flertal bag ny hjælpepakke - her er de vigtigste punkter

Danmark

Få overblikket: Må man ikke længere invitere 12 familiemedlemmer til 50-års fødselsdag?

Annonce