Annonce
Tarm

Vikingehavnen er fast samlingspunkt for vikingefamilier: Jannik er viking uden havn

For to år siden, hvor dette billede er taget, var Louise og Jannik Tøtrup i deres es i vikingehavnen sammen med deres børn, Gorm og Kamma. Arkivfoto: Karin Kjærsgaard
Familien Tøtrup fra Vostrup har under coronanedlukningen manglet deres vikingefamilie, som de mødes med på alle helligdage i Bork Vikingehavn. Fællesskabet er derfor flyttet over på de knap så vikingetidsagtige digitale platforme, men det er bare ikke helt det samme uden havnen.

Vostrup/Bork: April og majs mange helligdage ser 40-årige Jannik Tøtrup frem til med forventningens glæde hvert år.

Her skifter han og hustruen 28-årige Louise samt deres to børn, seksårige Gorm og Kamma på to år, deres civile liv i hjemmet i Vostrup ud med en noget anden virkelighed som en del af Langhus-familien i Bork Vikingehavn, hvor de er frivillige vikinger.

Det har coronaudbruddet og den medfølgende nedlukning midlertidigt sat en stopper for. Derfor har familien Tøtrup set sig nødsaget til at få deres friske luft i haven, ligesom vikingefællesskabet holdes i hævd med kreative projekter, som vikingerne fra Bork deler med hinanden på Facebook, indtil de atter kan rejse små tusind år tilbage i tiden.

Det er bare ikke helt det samme.

- Det giver os en ro at komme i vikingehavnen, og så giver det os masser af frisk luft. Den kan vi også sagtens få herhjemme, men vi kommer der fordi, vi også gerne vil formidle vikingetiden. Vikingehavnen er fantastisk, fordi man mødes med alle de andre vikinger. Vi kan godt mærke, at vi savner noget socialt. At vi savner vores vikingefamilie, siger Jannik Tøtrup.

Annonce

Vi ser dem som en familie. Når vi skriver på facebook er det vikingesøster og vikingebror. Vores børn ser dem også sådan. De løber hen og krammer dem, når vi kommer derud. Vi mødes også privat.

Jannik Tøtrup, frivillig viking

Afslappende at være viking

Familien fra Vostrup blev en del af vikingemiljøet for seks år siden, da Jannik og Louise Tøtrup ville finde en mere familievenlig hobby end Janniks Landrover-klub.

På et middelaldermarked i Dronninglund mødte de et vikingepar fra Varde, der tog dem under deres vinger og hjalp dem ind i vikingemiljøet.

I dag kunne de slet ikke forestille sig at skulle undvære hobbyen, selvom den aktive formidlingsdel de seneste måneder har været sat på standby.

- Vikingetiden er for os lig med afslapning. Man kan godt kalde det for vores lille feriested derude (i Bork, red.). Også når vi er afsted på markeder. Vi er normalt afsted på en fem-seks markeder om året. Både der og i vikingehavnen går man hele dagen i åbningstiden og kigger ikke på telefonen. Det er ren afslapning, når vi er afsted, siger Jannik Tøttrup, der kaldes Bjørn, når han skifter til vikingedragten.

En ægte vikingefamilie

Når gæsterne fordufter fra Bork Vikingehavn efter lukketid, fortsætter vikingelivet for familien Tøtrup, der indgår som en del af en vikingefamilie i Bork - familien Odgar.

Her har Gorm og Kamma et hold vikingebedsteforældre. Gorm og Louise har vikingesøskende og svigerfamilier.

Og det er langt fra bare noget, de "leger".

- Vi ser dem som en familie. Når vi skriver på facebook er det vikingesøster og vikingebror. Vores børn ser dem også sådan. De løber hen og krammer dem, når vi kommer derud. Vi mødes også privat, siger Jannik Tøtrup og tilføjer:

- Man mangler da at kunne sætte sig ned om aftenen og drikke en rom med dem.

Selvom det sociale fylder en hel del for vikingefamilien, mener Jannik Tøtrup ikke, at det ville være det samme, hvis rammerne var anderledes:

- Selv om aftenen efter lukketiden bliver der syslet med at lave garn, og der bliver nålebundet. Folk sidder og snitter en ske eller skæfter en ny økse. Selv efter lukketid bliver der nørklet med vikingeting. Så på den måde tror jeg, at vi ville komme til at kede os på for eksempel en almindelig campingplads, siger han.

Landets museer og dermed også Bork Vikingehavn forventes at blive en del af genåbningens fase tre, der starter den 8. juni - på den anden side af alle forårets helligdage.

Jannik og Louise Tøtrup flytter ind i Bork Vikingehavn så ofte, det overhovedet kan lade sig gøre. Arkivfoto: Karin Kjærsgaard
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Borgmester: Der er grund til lidt mere optimisme end i KIFs tidligere økonomiske kriser

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce