Annonce
Haderslev

Vikinger er blevet ramt af corona

Der var stor glæde, da Mads Hundahl og Jens Peter Andersen fra arkitektfirmaet 7plus8 i Aarhus havde taget til turen til Skrydstrupkvindens grav for at præsentere skitserne af Midgaard Vikingecenter for formanden, Claus Ipsen. Han glædede sig sammen med Thorkild Hansen fra A78 arkitekter i Haderslev over planerne. Nu beder vikingerne om at få forlænget den frist på tre år, som kommunen i 2017 satte for projektet. Arkivfoto: Inge Rogat Møller
Midgaard Vikingecenter kan ikke nå at få bygget de første grubehuse inden den 20. november og beder derfor byråd om et ekstra år.

Haderslev: Midgaard Vikingecenter er blevet ramt af corona. De frivillige bag centeret har derfor måttet opgive det store mål om senest den 20. november at være klar med aktiviteter på den grund ved Dyringkær, som Haderslev Byråds økonomiudvalg i 2017 besluttede at stille til rådighed for vikingerne i en treårig periode.

- Så vi har derfor været i kontakt med borgmesteren i et håb om at få fristen forlænget med et år, siger formanden for Midgaard Vikingecenter, Claus ”Blodørn” Ipsen.

Ikke blot arbejdspladser og offentlige institutioner har nemlig været ramt af corona-nedlukning. Flere fonde har også enten udsat eller udskudt fondssøgningerne. Foreningen Midgaard Vikingecenter har derfor ikke formået at skaffe de 200.000 kroner, som var nødvendig for inden 20. november at kunne opføre de to grubehuse, der ifølge planerne skal være første trin i det planlagte formidlings- og beskæftigelsescenter med vikinger som omdrejningspunkt ved Dyringkær.

Annonce

Fortrøstningsfulde

- Det er rigtig kedeligt, men vi er dog meget fortrøstningsfulde. Vi har fået flere positive tilkendegivelser, og lige nu venter vi på svar fra Nordea Fonden og Sydbankfonden. Men det har bare taget længere tid, end vi havde regnet med, så derfor håber vi på udsættelse et år, siger Claus ”Blodørn” Ipsen.


Vi har været i kontakt med borgmesteren i et håb om at få fristen forlænget med et år.

Claus "Blodørn" Ipsen, formand for Midgaard Vikingecenter


Vikingerne søgte i foråret blandt andet Realdania-kampagnen Underværker om penge til grubehusene. Det lykkedes ikke at blive et af de 18 projekter, som i sidste ende endte med at få penge. Der er dog kommet penge til vikingerne. De har fået 87.000 kroner fra BHJ Fonden samt 38.000 kroner fra Hartmann Fonden.

- Pengene er øremærket undervisningsforløb, så det skal vi i gang med til efteråret, siger Claus ”Blodørn” Ipsen, der tror på, at det trods corona og tidsfrister vil lykkes for de frivillige at få bygget vikingecenteret.

Det er grubehuse som dette, der skal bygges og blandt andet huse nogle af de aktiviteter, der kommer i Midgaard Vikinegecenter. Foto: Midgaard Vikingecenter

- Og vil håber da også på, at lokale virksomheder vil bakke op, siger han.

Annonce

Drøm gennem flere år

Planerne for centeret har været på vej i flere år. På den 12-15 hektar store grund ved Dyringkær skal der ifølge planerne etableres et undervisnings- og kulturcenter fra vikingetiden med grubehuse, rekonstrueret efter fund i Sønderjylland, køkkenhaver, arbejdende værksteder som en smedje, et garveri, et skomager- og læderværksted og systue.

Planen

Planen er at bygge en rekonstruktion af en bondegård fra Uldal, inklusiv sidebygninger. I de bygninger kan der afholdes mange forskellige arrangementer.

Rundt om gården bygges der forskellige grubehuse efter fund fra Sønderjylland. Det bliver første gang, de bygninger bliver rekontrueret.

Mellem grubehusene anlægges der autentiske køkkenhaver, hvor der skal tilbydes undervisning for kommunens folkeskoleelever.

I en elkomstbygning skal der være to undervisningslokaler, butik, kontorer, industrikøkken, omklædningsrum, bibliotek/studielokale og toiletter.

Kerneydelsen bliver et aktiveringsprojektet Projekt Viking. Der skal ansættes en projektleder, en socialrådgiver og nogle mentorer. Disse skal hjælpe borgere mellem 18 og 29 år, som er på kontanthjælp, så de kan komme i job eller uddannelse.

Alt indenfor en lille ringborg. Alle lokaliteter skal bruges til historisk formidling og undervisning for alle aldersgrupper. Hele spektret - også det religiøse og en gravplads - inden for vikingetiden skal ifølge Midgaard Vikingecenter præsenteres. Når centeret ad åre er udbygget, er det meningen, at skoler kan komme og bo på stedet og leve som vikinger i nogle dage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Kvinde blev væk fra retten: Nu er hun dømt for at lade sine seks hunde bo i mørk gang fyldt med urin og afføring

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Annonce