Annonce
Haderslev

Vikinger jagter penge til første etape af vikingecenter ved Dyrringkær

Claus Ipsen er formand for Midgaard Vikingecenter. Han og resten af bestyrelsen er gået til kamp for at skaffe penge, så de store planer ved Dyrringkær kan realiseres. Arkivfoto: Jacob Schultz
Midgaard Vikingecenter vil bygge to grubehuse, der skal være med til at bevise, at det store vikingeprojekt har "gang på jord". Ansøgning sendt til Realdania-kampagnen Underværker.

Haderslev: Midgaard Vikingecenter er draget på togt for at få penge i kassen. Første skridt i planerne om at etablere et vikingecenter ved Dyrringkær lidt uden for Haderslev skal nu realiseres.

Inden sommerferien håber vikingecentrets formand, Clausp Ipsen, at foreningen har skaffet de første 220.000 kroner til etablering af to grubehuse, som er startskuddet på et meget større og visionært projekt, hvor foreningen i samarbejde med en række interessenter vil bygge et helt vikingesamfund, der ud over at være et aktivt vikingesamfund skal bruges til undervisning, formidling og forskning i vikingetiden. Planen er i første omgang at lave målrettede skoleforløb for Haderslev Kommunes 5.-6. klasser i fagene historie, natur/teknik, madkundskab og religion samt events og arrangementer for lokalbefolkningen. På længere sigt er det planen, at der skal laves et aktiveringsprojekt for unge mellem 18 og 29 år på kontanthjælp.

Annonce

Grubehus

Grubehuse er vikingetidens værksteder og beboelse for de fattige. Det var der man havde væven stående, smeden fremstillede våben og værktøjer, perlemageren lavede glasperler osv.

Byggeformen kendes i Danmark fra jernalderen, vikingetiden og middelalderen - en periode fra cirka år 200 til 1300. Grubehusene består af to store lodrette og en vandret bjælke som bærende konstruktion. Alle vægge skal laves i pileflet som lerklines. Taget skal laves af et antal stolper og pileflet. Det isolerede lag på taget bliver græstørv.

Til grubehusene skal der etableres en lille hønsegård, dyrehold og en køkkenhave.

Læs mere og stem: https://www.undervaerker.dk/projekter/2020-foraar/grubehusefravikingetiden

Underværker

Midgaard Vikingecenter har i lighed med 19 andre projekter rundt i hele Danmark derfor sendt en ansøgning til Underværker, der er en Realdania-kampagne, som hjælper lokale ildsjæle med at gøre projektdrømme i det byggede miljø til virkelighed. Haderslev-foreningen søger om 222.936 kroner ud af et samlet budget på 358.864 kroner til grubehuse-projektet. Ansøgningen bliver kun taget i betragtning, hvis det har fået 200 likes. Indtil videre har Midgaard Vikingecenters ansøgning fået 320 likes:

- Men vi håber da på mange flere, fortæller Claus Ipsen, som oplyser, at fristen for at like udløber den 27. marts klokken 12, hvor dommerpanelet skal i gang med at vurdere de indsendte ansøgninger.

De to grubehuse er de første af i alt fire planlagte grubehuse, hvor vikingecentret som et pilotprojekt skal afprøve undervisningsforløb, events og workshops med børn og voksne, der skal sikre fællesskab og ejerskab og ikke mindst være med til at bevise, at det store projekt har "gang på jorden", som der står i projektbeskrivelsen.

Fundraiser i gang

Planen er, at der i det første grubehus skal være tre til fire soveplaser og en ovn, derudover to bænke og et langbord. I det andet grubehus skal der være en opretstående væv og en ovn samt to bænke og et langbord. Husene skal bygges som kopier af de huse, der er fundet efter en arkæologisk udgravning ved Uldal og indtil videre ikke opført andre steder.

Økonomisk er det en stor mundfuld for den lille forening, der har eksisteret siden 2015 og tæller 30 betalende medlemmer. Ikke mindst fordi grubehusene kun er en lille del af det samlede projekt. Drømmen er at lave et helt center på den 15 hektar store grund ved Dyrringkær, som kommunen i en 30-årig periode har lovet at stille til rådighed for vikingecentret.

- Vi har derfor allieret os med en fundraiser, der skal hjælpe os med at skaffe pengene. Vi er håbefulde og positive, forklarer Claus Ipsen.

Det er planen, at der skal være arbejdende værksteder i de to grubehuse, som Midgaard Vikingecenter har søgt om penge til ved Realdania-kampagnen Underværker. Privatfoto
Det er grubehuse af denne type, som Midgaard Vikingecenter vil bygge og som skal danne grundlaget for vikingernes store planer. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

112

Dige repareret ved Møllehus i nat: - Vi er fortsat i forhøjet beredskab

Annonce