Annonce
Danmark

Vikinger og vindmaskiner: Husker du grandprix-vinderne fra de seneste 10 år?

Pletskud og vildskud. Danmark har gennem de seneste 10 år både sejret og skrabet bunden i Eurovision Song Contest. Fotos: Henning Bagger, Ida Guldbæk Arentsen, Sophia Juliane Lydolph, David Mdzinarishivali. Betina Garcia, Amir Cohen/Reuters/Ritzau Scanpix. Collage: Morten Seest Jensen
Kan du nynne med på "Skuba duba dabda dididaj"? Husker du hende med den store sømandskasket? Eller ham med det rødmossede vikingeskæg? Få genopfrisket dine grandprix-minder her.

Popbrag: Lørdag klokken 20 går det løs, når DR blænder op for den 51. udgave af det danske melodigrandprix.

I mellemtiden giver vi dig her et tilbageblik på de seneste 10 års vindere. En enkelt sang strøg helt til tops i Europa, mens andre hurtigt forsvandt i glemslens mørke.

Hvem var det nu lige, der vandt hvornår? Og hvordan klarede sangene sig i Eurovision Song Contest? Vi hjælper din hukommelse på gled her.

Annonce

2011: Højt hår i Düsseldorf

Tim Schou vandt i 2011 sammen med bandet A Friend in London, men vil nødigt huskes som "ham fra melodigrandprix". Efter gruppens opløsning i 2014 forsøgte han at skabe sig en musikkarriere i USA og medvirkede i samme forbindelse i DR-dokumentaren "Et giftigt venskab". Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/Ritzau Scanpix

Det skortede hverken på charme, selvtillid eller højt hår hos de fire unge bandmedlemmer Tim Schou, Sebastian Vinther, Aske Damm Bramming og Esben Svane.

Sammen kaldte de sig A Friend in London og havde siden dannelsen på Vostrup Efterskole ved Tarm i 2005 opnået en vis succes i Canada.

A Friend in London blev i 2011 headhuntet af sangskriverne Jakob Glæsner og Lise Cabble til at fremføre hymnen "New Tomorrow" ved det danske melodigrandprix.

Lise Cabble havde allerede i 1995 stået bag vindersangen "Fra Mols til Skagen", og nu kunne hun bryste sig af endnu en sejr, da danskerne via sms stemte "New Tomorrow" til tops.     

Ved Eurovision Song Contest, der dette år fandt sted i Düsseldorf, sang A Friend in London sig uden problemer videre fra semifinalen.

I den store finale leverede bandet en energisk og overbevisende præstation, der blev kvitteret med 12-taller fra Island, Irland og Holland.

Alt i alt endte Danmarks bidrag dette år på en flot femteplads ud af 43 deltagende lande.

2012: En fremmed fugl

21-årige Soluna Samay vakte opsigt med sin sømandskasket, som hun havde fået af en gammel gademusikant-ven. Foto: David Mdzinarishvili/Reuters/Ritzau Scanpix

Med en baggrund som gademusikant i blandt andet Guatemala var Soluna Samay langt fra prototypen på en dansk grandprix-deltager.

Selv kaldte hun sig for verdensborger: Hun var schweizisk statsborger som sin mor, faderen var tysk, og som barn havde Soluna Samay rejst kloden rundt, inden hun som 10-årig kom i skole på Bornholm og lærte at tale dansk.

Sangskriverne Chief 1, Isam B. og Remee overtalte hende til at synge deres stemningsfulde "Should've Known Better", som overraskende endte med at vinde melodigrandprix efter en nervepirrende finaledyst mod favoritterne Jesper Nohrstedt og duoen Christian Brøns & Patrick Isaksson.

21-årige Soluna Samay pakkede derefter sin guitar og sin store sømandskasket og drog til Eurovision Song Contest i Adserbajdsjan, hvor det lykkedes hende at kæmpe sig videre fra semifinalen.

I finalen måtte hun dog nøjes med en kedelig 23. plads.

Soluna Samay blev dansk statsborger i 2019, hvor hun også udgav sin seneste EP "Northern Wind".

2013: Bare tæer på vinderpodiet

Emmelie de Forest sejrede som solist i både Danmark og Europa, men valgte siden at fokusere på sin karriere som sangskriver. Fotos: Henning Bagger/Ritzau Scanpix og Scanpix Sweden/Reuters/Ritzau

Sangskriveren Lise Cabble havde tidligere vundet melodigrandprix med "Fra Mols til Skagen" og "New Tomorrow". I 2013 scorede hun hattrick med "Only Teardrops", som hun havde skrevet sammen med Julia Fabrin Jakobsen og Thomas Stengaard. 

Sangerinden Emmelie de Forest indtog scenen på bare tæer og leverede en alfe-agtig optræden akkompagneret af fløjte- og trommespillende mænd. Der stod "Eurovision-vinder" skrevet overalt på "Only Teardrops".

I modsætning til Brødrene Olsens overraskende Eurovision-sejr i 2000 var forventningerne til det danske bidrag denne gang tårnhøje.

Den blot 20-årige og hidtil ukendte Emmelie de Forest rystede dog hverken på hånden eller stemmebåndet, da hun som storfavorit gik på scenen i Malmø Arena foran 170 millioner tv-seere.

Fremførelsen sad lige i skabet, og selv om svensk tv forsøgte at gøre afstemningen så spændende som mulig, stod det hurtigt klart, at forhåndsfavoritten var på sejrskurs.

Danmark vandt overbevisende konkurrencen for tredje gang og skulle dermed være vært for showet i 2014.    

2014: Balladen om et flag

I den danske finale lod Basim et gigantisk dannebrogsflag rulle ud på scenen. Det skabte en heftig debat om nationalisme, og ved Eurovision Song Contest blev det danske flag erstattet af et banner med et hjerte og ordet "Love". Fotos: Betina Garcia/Ritzau Scanpix og Tobias Schwarz/Reuters/Ritzau Scanpix

Skuba duba dabda dididaj...

Man kunne ikke undgå at få melodien på hjernen.

Den tidligere X Factor-deltager Basim havde skrevet den iørefaldende - nogen vil sige irriterende - "Cliché Love Song", som han selv sang til sikker sejr i melodigrandprix.

Bidraget skabte dog en del debat, da Basim under sit show lod et gigantisk dannebrogsflag rulle ud på scenen. 

Kritiske røster mente, at brugen af Dannebrog var et udtryk for snæversynet nationalisme. Sangeren Bryan Rice, der også deltog i melodigrandprix dette år, kaldte det ligefrem "usmageligt".

Andre hyldede Basims show, og selv sagde han, at Dannebrog for ham symboliserede frihed og sammenhold.

Summa summarum fik han ikke lov at bruge Dannebrog ved Eurovision Song Contest i København. Hovedarrangøren EBU (Eurovision Broadcasting Union) tillader nemlig ikke nationale flag på scenen.

Dannebrog blev derfor erstattet af stort banner prydet med et rødt hjerte og ordet "Love". 

Kritikken forstummede, og Basim sang sig ind på en hæderlig niendeplads på hjemmebane i B&W Hallerne på Refshaleøen.

2015: En bitter skuffelse

Det gik grueligt galt, da Danmark i 2015 sendte det 60'er-inspirerede bidrag "The Way You Are" til Eurovision Song Contest i Wien. Bandet Anti Social Media var dannet til lejligheden, men blev ikke stemt videre til finalen. På billedet ses forsanger Phillip Thornhill. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix 2015

Det blev ikke seernes favorit, der vandt melodigrandprix i 2015.

Den tidligere mgp-stjerne Anne Gadegaard høstede flest seer-stemmer med sangen "Suitcase", men måtte alligevel nøjes med en andenplads. 

En fagjury på 15 personer havde nemlig lige så meget magt som tv-seerne. Og jurymedlemmerne gav så mange point til den 60'er-inspirerede sang "The Way You Are", at den samlet set endte som vinder.

Det var de erfarne sangskrivere Remee og Chief 1, der stod bag vindersangen, som var skrevet ti år forinden.

"The Way You Are" blev fremført af bandet Anti Social Media, der var dannet til lejligheden, og bestod af Phillip Thornhill, Nikolaj Tøth Andersen, David Rønne Vang og Emil Vissing Christensen.

Sangen blev aldrig det store hit i Danmark, og heller ikke europæerne fandt nåde for "The Way You Are". Den endte på en skuffende 13. plads i semifinalen ved Eurovision Song Contest i Wien.

Dermed deltog Danmark ikke i den europæiske finale for første gang i otte år.

2016: Kærlighedens soldater fik den kolde skulder

De danske seere kårede gruppen Lighthouse X bestående af Søren Bregendahl,  Johannes Nymark og Martin Skriver som vindere af melodigrandprix i 2016. Sangen "Soldiers of Love" faldt dog til jorden med et brag ved Eurovision Song Contest i Stockholm. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det begyndte ellers lovende, da der blev indsendt hele 982 sange til årets danske melodigrandprix - det højeste antal nogensinde.

Det blev de tre sangere og skuespillere Johannes Nymark, Søren Bregendahl og Martin Skriver, der under navnet Lighthouse X hev sejren hjem. Bandet var blevet dannet i 2012 med det formål at hjælpe mennesker, som står over for svære udfordringer i livet.

I tråd med denne sympatiske formålserklæring hed vindersangen passende "Soldiers of Love" og var skrevet af gruppemedlemmerne selv sammen med Sebastien F. Ovens, Daniel Lund Sørensen og Kathrine Klith Andersen

42 procent af de danske seerne stemte på Lighthouse X og deres budskab om at sprede kærlighed.

Det skulle dog vise sig, at europæerne gav sangen en kold skulder. "Soldiers of Love" var tæt på at ende som nummer sjok ved Eurovision Song Contest i Stockholm, da sangen blev nummer 17 ud af 18 i semifinalen. Igen var der dermed ingen finaleplads til Danmark.

Lighthouse X valgte at opløse sig selv senere samme år.

2017: Tilbage i finalen - nu med en australier

Hun boede i Australien og talte ikke så godt dansk, men synge kunne hun. Dansk-australske Anja Nissen bragte Danmark tilbage i finalen i Eurovision Song Contest efter to år ude i kulden. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Året forinden havde hun sunget sig ind på en andenplads i det danske melodigrandprix med den tempofyldte "Never Alone", som blandt andet var skrevet af den tidligere Eurovision-vinder Emmelie de Forest.

Nu forsøgte dansk-australske Anja Nissen sig igen. Denne gang med balladen "Where I Am", som hun selv havde skrevet sammen med Angel Tupai og Michael D’Arcy.

Sangen var langt fra en typisk dansk grandprix-ørehænger, men Anja Nissen leverede så overbevisende en præstation, at hun suverænt vandt med 64 procent af seerstemmerne.

Lettelsen var stor, da Danmark for første gang i tre år gik videre til finalen i Eurovision Song Contest, der dette foregik i den ukrainske hovedstad Kiev.

Det viste sig dog i høj grad at være juryens fortjeneste, for tv-seerne i Europa var ikke begejstrede for ""Where I Am". Men samlet set klemte Danmark gennem nåleøjet.

I finalen gav Anja Nissen den fuld gas med vindmaskiner og masser af ild på scenen. Det kunne dog desværre ikke redde Danmark fra at havne på en skuffende 20. plads. 

2018: På vikingetogt til Lissabon

Vikingetemaet trådte tydeligt frem, da Rasmussen indtog scenen i Lissabon med store sejl, vindmaskiner og kunstig sne. Foto: Rafael Marchante/Reuters/Ritzau Scanpix

Selv om teksten var på engelsk, var der et tydeligt skandinavisk særpræg over årets dramatiske vindersang "Higher Ground".

Den var skrevet af svenskerne Niclas Arn og Karl Eurén, og med den rødskæggede sanger Rasmussen fra Langå bag mikrofonen var kursen sat for et dansk vikingetogt til den portugisiske hovedstad Lissabon.

DR satte bogstaveligt talt alle sejl til på scenen, hvor vindmaskinerne snurrede, og sneen føg, så mange seere følte sig hensat til den populære tv-serie "Game of Thrones".

Rasmussen sang sig sikkert i finalen, hvor afstemningen dog i første omgang tydede på et dansk forlis.

Fagjuryerne brød sig ikke synderligt om de danske vikinger, og da de havde afgivet deres point, lå "Higher Ground" på kedelig 20. plads.

Til Danmarks held var de europæiske tv-seere langt mere begejstrede for det pompøse bidrag og stemte Rasmussen ind på en flot femteplads.

Samlet set endte det danske eventyr med en niendeplads ud af 43 deltagende lande. Vikingerne kunne drage hjem med æren i behold.

2019: Den største rekvisit nogensinde

Leonora Colmor Jepsen havde dyrket kunstskøjteløb på eliteniveau og erobret tre titler som junior-danmarksmester. Til melodigrandprix havde hun dog ikke snøret skøjterne, men optrådte i stedet siddende på en gigantisk stol. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Love is forever, l'amour est pour toujours, Liebe is für alle da...

Det var nemt at nynne med på årets enkle vindersang, der blev sunget skiftevis på dansk, engelsk, fransk og tysk.

Igen stod den allestedsnærværende Lise Cabble bag vinderbidraget, denne gang sammen med  Emil Lei og Melanie Wehbe.

Sangerinden var den 20-årige Leonora, der tidligere havde haft succes som kunstskøjteløber. Hun løb dog ikke - som russerne tidligere havde gjort - på skøjter på scenen, men sad i stedet på en gigantisk stol.

Stolen var dog for dyr og besværlig at fragte med til Eurovision Song Contest i Tel Aviv, så i stedet blev der bygget en helt ny udgave i Israel. Ifølge DR målte stolen 4,6 meter i højden og 2,4 meter i bredden og var dermed den største rekvisit i konkurrencen nogensinde.

"Love is forever" klemte sig med nød og næppe videre til finalen, hvor den italienske jury var så begejstret, at den gav Danmark 12 point.

De andre lande var knap så gavmilde, men det lykkedes dog Leonora at lande på en hæderlig 12. plads ud af 41 deltagende lande.

2020: Den uforløste sejr

Duoen Ben & Tan bestod af Benjamin Rosenbohm og Tanne Balcells. De havde lært hinanden at kende, da de deltog i X Factor 2019. Året efter vandt de sammen det danske melodigrandprix med sangen "Yes". Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Timingen kunne dårligt være værre.

Det danske melodigrandprix skulle finde sted den 7. marts i Royal Arena i København, men dagen forinden havde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde opfordret til, at arrangementer med flere end 1000 deltagere skulle aflyses eller udskydes som følge af coronapandemien. Årets danske show blev derfor afviklet for lutter tomme sæder, og værtsparret Hella Joof og Rasmus Bjerg måtte kæmpe sig gennem vandede vittigheder efterfulgt af rungende tavshed fra salen.

Der skulle dog stadig kåres en vinder, og det blev duoen Ben & Tan, der havde truffet hinanden i X Factor året før. Deres sang hed slet og ret "Yes" og var skrevet af Emil Lei, Linnea Deb og Jimmy Jansson.

Efter stor usikkerhed om afviklingen af Eurovision Song Contest blev det den 31. marts annonceret, at showet i Rotterdam måtte aflyses.

Ben & Tan fik derfor aldrig at vide, hvad "Yes" kunne have drevet det til i Eurovision Song Contest. 

Det lykkedes dog duoen at få et solidt hit med sangen i Sverige, hvor den oven i købet er blevet spillet oftere i radioen end herhjemme.

2021: Kan grandprix-legende vinde igen efter 43 år?

Fra teenage-popidol til rockstjerne: Michael Trempenau vandt melodigrandprix i 1978 som forsanger i gruppen Mabel. Efterfølgende kaldte han sig Mike Tramp og fik succes i USA i rockbandene White Lion og Freak of Nature. I 1998 gik han solo og deltager nu igen i melodigrandprix - 43 år efter sejren. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

DR's måske største scoop i årets deltagerfelt er Mike Tramp, der som forsanger i gruppen Mabel vandt det danske melodigrandprix i 1978 med "Boom Boom" 

Den 60-årige rockmusiker, som efter grandprix-sejren skabte sig en stor karriere i USA, har selv skrevet tekst og melodi til bidraget "Everything is alright".

Han er dog ikke det eneste kendte navn i årets show.

På scenen finder man også Thomas Buttenschøn og Chief 1, der synger "Højt over skyerne"

Duoen Fyr & Flamme, som har haft succes med at genoplive den danske 80'er-poplyd, deltager med "Øve os på hinanden". 

Jean Michael, som sammen med Nicoline Simone deltog i X Factor i 2012, synger bidraget "Beuatiful".

Derudover deltager Nanna Olivia med "Hvileløse hjerter", Claudia Campagnol med "Abracadabra", Emma Nicoline med "Står Lige Her" og The Cosmic Twins med "Silver Bullet". Sidstnævnte er blandt andet skrevet af Lise Cabble, der står bag hele fire danske grandprix-vindere.

Årets vinder skal i maj repræsentere Danmark ved Eurovision Song Contest i Rotterdam. Arrangørerne har forsikret, at årets show ikke bliver aflyst som følge af coronapandemien, men vil finde sted i mere eller mindre nedskaleret form.

Annonce
Annonce
Sydjylland

Nyd den 182 kilometer lange rute: Denne video tager dig med på Tour de France-stjernernes 3. etape hele vejen fra Vejle til Sønderborg - se om de kommer forbi dit hjem

Varde For abonnenter

I 12 år lå Heidi bundet til sin seng af smerter: Pludselig fik hun et syn og hørte en stemme – og nu er hun helbredt

Esbjerg For abonnenter

Efter 45 år i strandvejs-villa med havudsigt er tidligere minister flyttet ind i penthouselejlighed i indre by med sin hustru: Nu har han et godt råd til andre

Aabenraa

Politiet søger ung mand med rød kasket efter mystiske brande: - Vi er interesserede i at tale med ham

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Kolding For abonnenter

Beboer i kolonihave, hvor lig blev fundet nedgravet: Gerningsmænd kan have efterladt seddel om gravearbejde

Erhverv For abonnenter

Nabo til populært naturområde fandt døde havørreder i massevis på sin gåtur: Her er forklaringen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Aabenraa

To brande anmeldt tæt på hinanden med 10 minutters mellemrum: Politiet søger vidner

Sønderjylland For abonnenter

Mindre sønderjysk by er blevet tre nye reality-stjerner rigere: Deres familier rammes også af det

Kolding

Uhyggeligt solouheld: To unge mænd påkører træ

Annonce