Annonce
Esbjerg

Vikingeskat fra Ribe har fået et navn - og udstilles på museum

Torsdag ved middagstid standsede arbejdet med Damhus-skatten på marken mellem Damhus og Lustrup øst for Ribe, og gravemaskiner skal nu dække hullet til igen. Også torsdag blev der fundet mønter, så det samlede antal nåede op på 254 sjældne sølvmønter. Foto: Chresten Bergh

I uge 44 kan alle interesserede få et kig på den nye vikingeskat fra Ribe, der under nyt navn udstilles på Museet Ribes Vikinger. Torsdag blev der fundet endnu flere mønter Museumsdirektør roser samtidig områdets mange engagerede detektorfolk for at give arkæologerne ny viden.

Ribe: Torsdag lagde arkæologer fra Sydvestjyske Museer og de detektorfolk, der har været med til at opgrave og finde frem til den nye, enestående vikingeskat, sidste hånd på udgravningen på den mark mellem Damhus og Lustrup sydøst for Ribe, hvor man siden august har hevet mere end 250 unikke sølvmønter op.

Torsdag formiddag blev der fundet yderligere to mønter, og dermed kommer vikingeskatten, der har fået navnet Damhus-skatten, op på samlet set 254 mønter.

Arkæologerne med Morten Søvsø og Claus Feveile i spidsen, bruger herefter dagene på at studere de mange mønter nærmere, inden de allerede mandag vil blive udstillet, så alle kan få stillet deres nysgerrighed omkring det store fund, som ifølge Morten Søvsø kan kaste nyt lys over det tidlige 800-tals mønthistorie, og dermed også hele Danmarks historie.

Helt præcist vil Damhus-skatten blive vist frem fra mandag på Museet Ribes Vikinger på Odins Plads, og udstillingen vil vare frem til søndag 4. november. Hvor stor en del af skatten, der bliver udstillet, står endnu ikke helt klart.

Annonce
Amatørarkæologer og detektorførere hjalp også torsdag Sydvestjyske Museer med at finde mønter, hvor der blev føjet flere til den store skat, der nu har fået eget navn. Foto: Chresten Bergh

Stor betydning

Også direktør hos Sydvestjyske Museer, Flemming Just, er en glad mand.

- Et så unikt fund er med til at underbygge fortællingen om Ribe og om hvordan, man har slået mønter lokalt i Ribe. Dette viser, at Ribe har været et væsentligt sted for kongemagten, og derfor har det arkæologisk set stor betydning, siger Flemming Just, der også roser de detektorfolk, der arbejder omkring Ribe.

- Nu er der dukket en skat op, fordi vi har folk, der går rundt med detektor i området omkring Ribe. Vores egne arkæologer bruger som regel ikke tiden på at gå rundt med detektorer, men der dukker rigtigt mange spændende ting op, fordi vi får hjælp af de dygtige folk, og de er med til at give os ny viden om Ribe, siger Flemming Just.

Damhus-skatten - eller del af den - vil blive udstillet i forhallen på Museet Ribes Vikinger, og der er gratis entré.

Foto: Chresten Bergh
Foto: Chresten Bergh
Foto: Chresten Bergh
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

112

Lastbiluheld med skinker: Vindmølletransport får 22 timers ufrivilligt ophold i Ribe

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce