Annonce
Tarm

Vil du være herremand? Lønborggaard sættes til salg for tocifret millionbeløb

Efter 10 år som ejer, har Søren og Jens Rasmussen samt Jacob Grønlund valgt at sætte Lønborggaard til salg. Privatfoto
Ejerne af herregården Lønborggaard har efter 10 år valgt at sætte stedet til salg. Lønborggaard har nogle udviklingsmuligheder, som ejerne ikke kan løfte på langdistance.

LØNBORG: Har du 19 millioner kroner - eller kan du låne dem hos kreditforeningen - så er der nu mulighed for at blive ejer af den historiske herregård Lønborggaard.

Herregården er blot en energimærkning fra at blive averteret til salg, og hovedbygningen står tom og er klar til indflytning.

- Vi synes at vi har en attraktiv vare på hylden. Det er et unikt sted i området, og den har en fantastisk beliggenhed, siger Jacob Grønlund, direktør og medejer af Lønborggaard ApS.

10 år er gået siden de nuværende tre ejere, Jens og Søren Rasmussen samt Jacob Grønlund fra Hobro, købte Lønborggaard på tvangsauktion til en pris på 13,4 millioner kroner. Og det er netop afstanden fra Hobro til Lønborg, der nu får dem til at sælge, for Lønborggaard har gennemgået en god udvikling. Feriecenterdelen, der har plads til 45 gæster, er udlejet 60-70 procent af året, og der er faste indtægter fra restauranten og de lejere, der bor der.

- Nu er Lønborggaard klar til at blive løftet op på et nyt niveau. Der er stadig store udviklingsmuligheder på stedet, men på distance synes vi ikke at det er nemt af løfte den opgave yderligere. Det, vi kan forestille os, er en ejer, der bor på Lønborggaard, og som kan løfte den op på et nyt niveau, forklarer Jacob Grønlund.

Med beliggenhed ned til Skjern Å, har Lønborggaard også et andet kort i ærmet.

- Det kan også blive interessant for nye ejere, hvis nationalparken bliver en realitet, vurderer Jacob Grønlund.

I løbet af de 10 år, som de tre har ejet herregården, er der blevet investeret i bygningsmassen. Blandt andet fremstår herregården i dag som en grøn herregård med solceller på taget og biobrændselsfyr. De investeringer har reduceret omkostningerne ved at drive stedet væsentligt. Da ejer-trioen overtog Lønborggaard, kostede det 1,2 millioner kroner at holde det opvarmet årligt med et oliefyr. I dag er udgiften reduceret til cirka 300.000 kroner pr. år.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce