Annonce
Billund

Vil du være klogere på det lokale valg? Her er et godt sted at starte

Benny Baagø er lokalredaktør for redaktionerne i Billund og Grindsted, der laver stof til blandt andet JydskeVestkysten og Vejle Amts Folkeblad. Arkivfoto: Jacob Schultz
Vi skal snart stemme, og på den lokale redaktion har vi skrevet mange artikler om valget. Her er et bud på, hvilke artikler det er værd at læse.

Billund Kommune: Kommunalvalg er vigtigt. Det er ikke ligegyldigt, hvem der bliver valgt i byrådet, for forskellige mennesker træffer forskellige valg. Det er ingen naturlov, at plejehjemmet i Stenderup-Krogager skulle lukke, at kommunen bruger seks millioner kroner om året på en virksomhed, der promoverer Børnenes Hovedstad, eller at Hejnsvig skal have en helt ny skole. Det hele bunder i politiske valg truffet af helt almindelige mennesker.

Eller måske rettere: Usædvanligt seje mennesker. Det kræver noget særligt at sætte sig selv på spil, at skulle argumentere for sin sag, at skulle svare på kritiske spørgsmål fra pressen og være klar til at træffe også de hårde beslutninger om besparelser og effektiviseringer.

Inden du træffer dit valg, så er her nogle af de artikler fra lokalredaktionen, som jeg gerne vil anbefale.

Annonce

Nogle af artiklerne er kun for abonnenter, men alle nyere artikler, der er eller vil blive skrevet frem til valgdagen er frit tilgængelige for alle. For kommunalvalg er vigtigt.

1 Analyse: Derfor er der spænding om borgmesterposten

Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S) og Stephanie Storbank (V) er borgmesterkandidater for de to store partier, og derfor klart de mest sandsynlige bud på en kommende borgmester. Collage med arkivfoto

Lad os starte med at få fastslået, at vi har et valg, hvor der er noget på spil. Selvom Venstre næsten altid tager borgmesterposten, så er der et par ting, der gør, at der er noget spænding.

2 Læser spørger om motorvejen: Her er spidskandidaternes svar

Kortet her viser den del af motorvejen, som ligger tæt på Billund, og som et flertal i Folketinget vil bygge. Illustration: Vejdirektoratet

Spørgsmålet om motorvej er egentlig et landspolitisk spørgsmål, men Torben Adolph bad redaktionen stille spidskandidaterne to spørgsmål til spidskandidater - og deres svar har der været stor interesse for at læse.

3 Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse

Patrick Fuglsang skiller sig ud i forhold til resten af kandidatfeltet til kommunalvalget. Arkivfoto: Lise Nørgaard

Tidligere har det været god kutyme på lokale redaktioner at lave portrætter af spidskandidater - af dem, vi egentlig godt kender i forvejen. I år har vores fokus været længere nede på listerne. Patrick Fuglsang kan garantere, at der kun vil være én af hans slags i byrådet.

4 Din stemme til kommunalvalget kan gå til et andet parti

I Magion deltog en række af partierne, hvor de debatterede mod hinanden. Det er nok ikke alle, der er opmærksomme på, at en stemme på Mogens Jørgensen (DF), nummer to fra højre, i princippet kan hjælpe Nikolaj Løvbjerg Friis (LPF), nummer tre fra højre, ind i byrådet. Arkivfoto: Alex Hermann

Valgforbund er en af de vigtige detaljer ved et valg, som det giver rigtig god mening at sætte sig ind i. For når partier går i forbund sammen, så betyder det, at en stemme på det ene parti reelt kan hjælpe en kandidat fra det andet parti ind i byrådet.

5 To byrådskandidater har klart fokus på deres egen by: - Vi er allesammen sognerådspolitikere

Frits Simmelsgaard og Jørn Poulsen er kandidater fra Vorbasse, og de synes begge, at der ingen skam er i at være sognerådspolitiker. Arkivfoto: Alex Hermann

Der er intet galt i at være sognerådspolitiker. Det mener to af de lokale byrådskandidater fra Vorbasse. Det er også værd at læse artiklen fra samme serie om Niels Kristian Refstrup (R) og Coco Kjærgaard (LPF) - de mener nemlig, at byrådsmedlemmer bør have fokus på hele kommunen.

Annonce
Billund For abonnenter

21-årige Jonas modtog pris for at være ung leder: - Jeg har trænet alle hold - undtagen mit eget

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Det letteste var at sætte sig ned og græde: Men Conni vil ikke lade kræften få overtaget og nu opretter hun træningshold for ligesindede

Haderslev For abonnenter

Landsretten frifandt landmand: Det var helt i orden at brænde 69 svin i halmfyret

Sønderborg

Chefdirigent bekymret for sine piger: - Flere har det ikke godt

Kolding

Se hvordan Koldings trafik og veje påvirkes, når Tour de France suser gennem kommunen

Politiet løfter sløret i mørklagt sag: Plejehjemsansat sigtet for drab og flere drabsforsøg

Varde

Cowboy-eventyret på Torvet er slut: Nu er der muligvis nye lejere til pølsevognen i hjertet af Varde

Haderslev For abonnenter

Den 78-årige truckerfarmor Irene kører stadig de store maskiner: - Der er ikke noget, der er bedre

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Sønderborg For abonnenter

Underskuddet er halveret: Luksushotel er på vej op og søger nu flere ansatte

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aabenraa

15-årig dømt for voldsomme trusler over Snapchat: Ville hugge en kniv i halsen på en anden pige og flække hendes kranie

Erhverv For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Kolding

Lokal isbutik og romkugle-vinder går sammen: Nu kan du få Danmarks bedste romkugle-is i midtbyen

Annonce