Annonce
Trekantområdet

Vil gøre Lillebælt til naturnationalpark: Lokalpolitikere er åbne for forslaget

Radikale Venstre har foreslået at udpege Lillebælt som naturnationalpark til gavn for dyre- og plantelivet. Arkivfoto: Naturpark Lillebælt
Radikale Venstre vil have Lillebælt udpeget som en af de naturnationalparker, Folketinget har forpligtet sig til at oprette. Lokalpolitikere er positive, men vil have undersøgt perspektiverne nærmere.

Lillebælt: Gør Lillebælt til naturnationalpark.

Sådan lyder et forslag fra Radikale Venstre, som partiet præsenterede i slutningen af juni. Der skal i løbet af de kommende år etableres 15 naturnationalparker i Danmark. Altså områder, hvor der ikke drives landbrug, og hvor naturen får lov at udfolde sig selv.

I et læserbrev i Fyens Stiftstidende kalder Radikale Venstres spidskandidat til Middelfart Byråd Elisabeth Tejlmand på, at Middelfart Kommune og andre kommuner grænsende til Lillebælt skubber på for sagen:

Annonce

- Vi skal arbejde sammen med de øvrige byråd og landspolitikerne om at finde alternativer til klapning, skabe levesteder, investere i et bæredygtigt kystnært fiskeri og erhverv og finde måder at begrænse udledningen af kvælstof og miljøskadelige stoffer fra land, skriver hun opsummerende om de centrale punkter i partiets forslag.

Og den ide er borgmester Johannes Lundsfryd (S) som udgangspunkt positiv overfor. Han fortæller, at han har drøftet muligheden med miljøminister Lea Wermelin (S), men hæfter sig også ved, at der er mange ubekendte.

- Jeg kan godt se perspektiver i at have Lillebælt som naturnationalpark, men det kommer lidt an på, hvad det indebærer. Konceptet med naturnationalparker er jo kun på land. Der er det statslige arealer, man udpeger og siger, at her skal der ikke laves kultivering. Men hvad betyder det til havs? lyder det fra borgmesteren.

-Jeg vil være interesseret i - og det har jeg også sagt til ministeren - at gå ind i en dialog om, hvordan man kan lave et koncept til havs, siger Johannes Lundsfryd.

Hensyn til erhvervsfiskere

Borgmesteren hæfter sig ved, at der i regi af Naturpark Lillebælt allerede gøres et stykke arbejde for dyre- og plantelivet i Lillebælt, blandt andet ved at søge fondspenge til etablering af stenrev, der gavner biodiversiteten under overfladen. Og han er overbevist om, at et prædikat som naturnationalpark ville kunne gavne den proces.

- Det at have staten i ryggen, når vi søger de store fonde, tror jeg betyder noget.

Formand for miljø- og energiudvalget i Middelfart Kommune Morten Weiss-Pedersen (K) er heller ikke afvisende over for idéen, men han vil gerne have en nærmere undersøgelse af, hvad det i så fald skal indebære. Og her har han særligt et hensyn til erhvervsfiskerne for øje.

- Jeg er meget positiv over for miljøet, men i sidste ende kan vi jo ikke leve af at bo i et frilandsmuseum, siger han.

- Så en forsigtig nikken fra min side, men der er nogle ting, der skal på plads. Nemlig at vi skal have fundet ud af, hvad vi helt præcist skal søge om at få af bevarelse. Og så er der et hensyn til, at vi også har et erhverv, der har følgearbejdspladser på land, som også skal tilgodeses, siger Morten Weiss-Pedersen.

Verdensnaturfonden har også tidligere på året foreslået, at Lillebælt bliver udpeget som en af de kommende naturnationalparker.


Jeg er meget positiv over for miljøet, men i sidste ende kan vi jo ikke leve af at bo i et frilandsmuseum.

Morten Weiss-Pedersen (K), miljøudvalgsformand


Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Sydjylland For abonnenter

Ny anholdelse i stor narkosag: Ung mand mistænkes for indsmugling af 22 kilo amfetamin og salg for 71.000 kroner

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Fra mobbe-offer til skarp politiker: Derfor kan du ikke længere høre borgmesteren skændes med De Konservatives frontkvinde

Esbjerg For abonnenter

Brolægger konkurs: Konflikt om mangeårig ansats sygdom fik ejer til at trække stikket

Tønder

Markant politisk sejr førte ikke til genvalg: Da Henrik vandt, blev han vraget

Kultur

En gave til byen: Kunstner vil rejse moderne skulptur til minde om gammel redaktør

Erhverv

Selvstændig ønsker bedre vilkår for iværksættere: - Fritag os for moms og skat

Sønderjylland For abonnenter

Rikke Thomsen er ude med nyt album på sønderjysk: - Dialekten har været min trygge ramme, som jeg altid har kunnet tage med mig

Kolding

Koldings brandstationer mangler brandfolk: - Man behøver ikke være noget ekstraordinært for at blive brandmand

EfB

Hold da op en nedtur: Esbjerg lukker mål ind i de døende sekunder og taber 2-1 på eget græs - se videoanalysen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Navne

Ny butik: Christian vækker gammelt håndværktøj til live

EfB For abonnenter

EfB's nye målmand var sønderknust:  - Det her er lige til at tude over

EfB

EfB-målscorer efter lørdagens dukkert: En vildt skuffende følelse

Annonce