Annonce
Tønder

Byggepladsen har ligget øde hen flere år: Envo-direktør vil ikke længere sætte dato på

Envo Biogas Tønders byggeplads har ikke ændret sig de sidste mange måneder. Men der arbejdes i kulissen, forsikrer Envo-direktør Bo Asmussen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Byggepladsen ved Solvig har ligget øde hen i snart mange måneder - for ikke at sige år. Envo-direktør garanterer dog, at byggeriet bliver gennemført - men han vil ikke længere sætte tidshorisont på.

TØNDER: I september 2014 tog prins Joachim med hjælp fra daværende borgmester Laurids Rudebeck og Envo-direktør Bo Asmussen med hjælp fra en gravko, det første spadestik til det 550 millioner kroner dyre Envo Biogas Tønder. Dengang var det meningen, at anlægget skulle stå fikst og færdigt til brug i efteråret 2015. Det er som bekendt ved at være noget tid siden, og for det utrænede øje ser det ikke ud til, at der er sket noget som helst på byggepladsen de sidste tre-fire år.

Selv om Bo Asmussen siden spadestikket har spået anlægget færdigt i både 2016, 2017, 2018 og i 2019 - så lader en færdiggørelse, eller bare en byggegenstart vente på sig. Og nu vil Bo Asmussen i modsætning til tidligere end ikke sætte en slutdato på byggeriet:

- Det vil jeg ikke udtale mig om længere. Det eneste jeg kan fortælle dig, er, at anlægget bliver bygget færdigt, og det er 100 procent sikkert.

Annonce

Det vil jeg ikke udtale mig om længere. Det eneste jeg kan fortælle dig er, at anlægget bliver bygget færdigt, og det er 100 procent sikkert.

Bo Asmussen, Envo-direktør, om byggeriet der trækker i langdrag i Solvig

Ny entreprenør

Envo Biogas Tønde har længe været forsinket på grund af byggesjusk lavet af den tidligere entreprenør Per Aarsleff A/S. En voldgiftssag har dog også medført, at biogasanlægget ved Tønder har fået tilkendt erstatning på 88 millioner kroner, og i starten af året sagde Bo Asmussen, at anlægget grundet nye regler og love skulle stå færdigt i 2020.

Mens der ikke er synligt bevis på arbejde på byggepladsen, fortæller Envodirektøren, at der er hektisk aktivitet i kulissen. Lige nu skulle en ny hovedentreprenør være ved at gennemgå plantegninger og detaljer, som er overladt fra Per Aarsleff - men hvem den nye entreprenør er, vil Bo Asmussen ikke afsløre. Tilbage i sommeren 2018 oplyste Envo i sit eget nyhedsbrev, at det var det argentinsk entreprenørfirma, JCCC - Jose Cartellone Construcciones Civiles S.A - der er ejet af storinvestor Jose Cartellone - som med sit nye danske datterselskab skulle færdiggøre byggeriet.

20 mio. til tilslutning

Bo Asmussen har tidligere oplyst, at 10-15 procent af anlægget er bygget færdigt, og at det ikke er nødvendigt at rive noget af det fejlbehæftede materiale ned.

Der er i øvrigt indgået aftaler med Dansk Gas Distribution om at aftage gassen.

- I januar betalte vi 20 millioner kroner til en tilslutning. Det ville man ikke gøre, hvis vi ikke ville bygge, siger Asmussen, der garanterer, at anlægget bliver færdigt på et eller andet tidspunkt.

- Jeg er endnu aldrig gået ind i noget, som ikke er lykkedes.

Tilslutningen til gasnettet skulle være klar til september/oktober næste år.

I modsætning til tidligere, vil Bo Asmussen ikke længere sætte slutdato på byggeriet i Solvig. Det bliver bygget færdigt - det er 100 procent sikkert, siger Envo-direktøren. Arkivfoto: André Thorup
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce