Annonce
Esbjerg

Vil undgå tivolisering: Tangekvarter skal indgå i bevarende lokalplan

Plan & Miljøudvalget har vedtaget en ny, bevarende lokalplan for område mellem Tangevej og Seminarievej, som ses på kortet. Planen, der skal sikre kontinuitet i områdets udtryk, skal nu i otte ugers høring. Illustration: Esbjerg Kommune
Efter opfordring fra Esbjerg Kommunes Byfond var der på mødet i kommunens Plan & Miljøudvalg bred opbakning til en bevarende lokalplan for Tangekvarteret i Ribe. Beslutningen tages for at skåne områdets kulturmiljø for tivolisering, og for at sikre fremtidig udvikling i området.
Annonce

Ribe: Boligerne i Tangekvarteret er truet af ombygninger og omdannelser, og derfor ønsker Esbjerg Kommune efter opfordring fra Esbjerg Kommunes Byfond at udarbejde en ny og bevarende lokalplan for hele området.

På Plan & Miljøudvalgets møde tirsdag var der derfor et forslag til en ny lokalplan på dagsordenen, og den blev godkendt, så man fremover kan sikre det unikke kulturmiljø i området med bygninger med høje bevaringsværdier, som udgør gode eksempler på historiske villaer fra den første halvdel af sidste århundrede.

Tangekvarteret blev registreret i forbindelse med Kulturmiljøplan 2016, og udvalgsformand Karen Sandrini, (S) forklarer, at udvalget valgte at godkende lokalplanen, så man på den måde kan fastsætte rammerne for bevaring og fremtidig udvikling i området.

- Vi er ærgerlige over nogle af de ombygninger, der er lavet og vi kan se, at vi får ansøgninger fra beboere i området, som vi ikke kan godkende. Når vi giver et afslag, er det for at bevare det unikke kulturmiljø, der er i Tangekvarteret, og med denne plan vil vi gerne vise, at man ikke bare kan gøre, hvad man har lyst til, siger Karen Sandrini.

Afslag på Tangevej

På udvalgets dagsorden var også en ansøgning fra en husejer på Tangevej i Ribe, der ønskede en ændret tagkonstruktion i forbindelse med opførelse af tilbygning. Husejeren ønskede at ændre tagkonstruktionens hældning på 22 grader til en hældning på 45 grader.

Selv om der ikke var enighed i udvalget, valgte man i sidste ende at følge direktionens indstilling om at give afslag, da udformning af taghældning på tilbygning ikke er indpasset i bebyggelsens arkitektur og områdets udformning. Både stadsarkitekt og to andre arkitekter har været inde i sagen, og det er vurderet, at den ønskede udformning vil stride imod lokalplanen.

Annonce

Kontinuitet

Hun bruger udtrykket, at man ikke ønsker at tivolisere området. Nu skal en nye lokalplan ud i en otte ugers offentlig høring, og bliver den vedtaget vil det gøre det vanskeligere for beboere i området at få byggesager igennem.

Men samtidig kan det også gøre fremtidige byggeprocesser mere overskuelige.

- Med en ny lokalplan bliver det nemmere for ansøgere at vide, hvad man må og ikke må i området. Det skal passe ind i bydelen, og vi ser gerne, at der kommer kontinuitet i Ribes udtryk, siger Karen Sandrini.

I forbindelse med arbejdet med en ny lokalplan har man for at sikre et opdateret administrationsgrundlag udført en genregistrering af bevaringsværdierne for bygninger i området opført inden 1940, og en ny registrering af bevaringsværdige bygninger opført indtil 1970. Dette nødvendiggør en kommuneplanændring, der indeholder en ny udpegning af bevaringsværdige bygninger indenfor lokalplanområdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce