Annonce
Varde

Vild brandslukker til Vestjylland: Strålen kan gå igennem en mur

Cobraen trykker så voldsomt, at den kan gå igennem en mur. Foto: Sydvestjysk Brandvæsen

Den kan spare vandskader. Der kommer en ny brandslukker til både Varde og Ribe.

Varde/Ribe/Esbjerg: Brandstationen i Varde bliver bedre udrustet i den kommende tid. Falck monterer nemlig en såkaldt skæreslukker, en Cobra, på et af køretøjerne på stationen i Varde. Køretøjet er beregnet til at rykke ud ved brande i hele den nordlige del af Sydvestjysk Brandvæsens område. Det vil først og fremmest sige Varde Kommune. Det er et led i den nye kontrakt

Skæreslukkeren har vist sig meget anvendelig - blandt andet ved en virksomhedsbrand i Varde Kommune, hvor den kom fra Esbjerg. Den er nemlig så kraftig, at den kan gå igennem en murstensvæg eller en tagkonstruktion. Det betyder, at den virker indvendigt, uden at røgdykkerhold behøver at trænge ind i den brændende bygning.

Der er også en god bivirkning ved Cobraen. Den trykker en vandstråle ud med et uhyre højt tryk, 300 bar, som er i stand til at prikke hul i en murstensmur. Til gengæld bruger den ikke så meget vand. 60 liter i minuttet. Det kan mindske vandskaderne ved brandslukning, fremhæver beredskabschef Jens Mølgaard fra Sydvestjysk Brandvæsen og driftleder Leif Erichsen fra Falck.

Det skete i tilfældet med en virksomhed i Varde, som ret hurtigt kunne få gang i produktionen. Der var ikke kommet så meget vand ind i bygningen, som der ville gøre, hvis et røgdykkerhold var trængt ind med slanger.

Der udstationeres tre sådanne Cobraer under Sydvestjysk Brandvæsen. Det drejer sig om Varde, Ribe og Esbjerg, hvor den allerede er. Anskaffelsesprisen er cirka en halv million kroner per styk.

Annonce
Den bruger ikke så meget vand, som et røgdykkerhold bruger. Foto: Sydvestjysk Brandvæsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Annonce