x
Annonce
Esbjerg

Vild debat om forbud og ballon-politi i Esbjerg Byråd

Formand for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), fik ikke opbakning til sit forslag om forbud mod heliumballoner i kommunalt regi. Arkivfoto.

Et forslag om forbud mod opsendelse af heliumfyldte balloner ved kommunale arrangementer af hensyn til miljøet løb helt løbsk i byrådssalen i Esbjerg, hvor debatten blev intens.

Esbjerg Kommune: Hvis medlemmerne af Ungebyrådet anno 2018, der var tilskuere til det ordinære byrådsmøde mandag aften, sad måbende tilbage, var der næppe nogen, der ville kunne bebrejde dem det.

Det lykkedes nemlig Esbjerg Byråd at bruge ganske lang tid på at diskutere og til syvende og sidst imødegå et forslag fra Socialdemokratiet, der med støtte fra SF vil forbyde opsendelse af heliumballoner ved kommunale arrangementer og festlige sammenkomster i kommunale institutioner og forvaltninger.

Baggrunden for forslaget er oprindelig, at den socialdemokratiske formand for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini, der også sidder i bestyrelsen for KIMO (Kommunernes Internationale Miljø Organisation, red.), ønsker at Esbjerg Kommune skal slutte op om KIMOs opfordring til at forbyde opsendelse af gasfyldte balloner, for når ballonerne er tømt for helium og daler ned i havet, udgør de en trussel mod dyrelivet.

- Når man bliver bekendt med den enorm mængde plastik, der truer vores økosystem og spisekammer, gør man op med sig selv, at intet plastik skal smides i naturen. Vi ved, at plastik i naturen aldrig forsvinder. Vi ved, at når plast eller mikroplast ender i dyrenes maver kan det enten slå dem ihjel eller også spiser vi dyr, som har optaget mikroplast, og derved bliver mikroplastet via fødekæden sendt retur til os selv. Heliumballoner er en lille sag, men også en alvorlig sag, lød det blandt andet fra Karen Sandrini.

Annonce

Forslaget

Sagen om forbud mod opsendelse af heliumfyldte balloner har været behandlet i Plan & Miljøudvalget, hvor et flertal bestående af Venstre og DF stemte forslaget ned. S og SF begærede derefter sagen i byrådet.I forvaltningens beskrivelse af forslaget anbefales et forbud mod balloner i kommunalt regi. Esbjerg Kommune kan dog ikke udstede forbud til borgere og organisationer om ikke at sende balloner til vejrs, og derfor var tanken samtidig at sende en opfordring til alle andre om at bruge miljørigtige alternativer, når der skal fejres noget, såsom papir-konfetti, sæbebobler eller andre bionedbrydelige produkter, som erstatning for de miljøskadelige balloner.

Salgsannonce

Og så gik det ellers løs med beskydningen. Venstres Karsten Degnbol kaldte forslaget "ren symbolpolitik fra din side, Karen, en smart salgsannonce".

- Vi vil meget gerne medvirke der, hvor indsatsen står mål med effekten. Hvor mange balloner sendes der overhovedet op. Skal forvaltningen virkelig bruge tid på det. Hvad så med det store plastikforbrug ved Tall Ships Races. Det her er en meget lille sag, derfor stemmer vi imod, lød det fra Degnbol.

Hans K. Sønderby udlagde teksten på vegne af Dansk Folkeparti:

- Både jeg og mit parti tager forurening meget alvorligt. Jeg har stort set hele mit liv været stærkt optaget af hele problematikken omkring forurening af vores natur. Det er jeg stadig. Jeg græmmes over den forurening, der finder sted med ikke-nedbrydeligt affald, hvor ikke mindst plast udgør både en lykke og en forbandelse. Derfor skal vi ikke vedtage forslag, der er så ubetydelige, at man gør bekæmpelse af forurening til pjat og morskab ved de kommende julefrokoster.

Varm luft

SFs Jørn Boesen Andersen sprang på benene for at forsvare forslaget:

- I modsætning til Venstre og DF så synes vi ikke, det er noget pjat at tage forurening med balloner alvorligt. Det er uansvarligt ikke at reagere. Det er en kendsgerning, at mange dyr forveksler balloner med føde, og derfor skal vi handle både af hensyn til den pinefulde død, dyrene lider, og af hensyn til miljøet. Vi har netop vedtaget en affaldsplan, der også har fokus på mikroplast i madvarer og miljøet, og der er tre andre miljøbeviste kommuner, der har indført forslaget, lød det blandt andet.

Borgerlistens Henrik Vallø kaldte forslaget "lidt populistisk", og hvem skulle håndhæve det forbud, og hvad skulle straffen for overtrædelse af forbuddet i øvrigt være, spurgte han.

Sarah Nørris (EL) var ligeglad med, om forslaget blev stemplet som populistisk, og hun var ligeså ligeglad med, om det bare var "en lille sag":

- Vi skal jo starte et sted, ellers sker der aldrig noget, konstaterede hun.

Hverken De Radikale eller De Konservative ville være med til et forbud mod opsendelse af heliumballoner og foreslog istedet i skøn samklang en oplysningskampagne og en politisk miljøstrategi, der gik noget bredere til værks og ikke alene fokuserede på balloner.

- Forslaget her er intet andet end varm luft. Hvem skal kontrollere, at det overholdes, hvad skal det have af konsekvenser, hvis det ikke sker. Hvor mange balloner opsendes der overhovedet fra vore institutioner, opremsede May-Britt Andrea Andersen (K) eksempelvis nogle af sine betænkeligheder ved forslaget fra S og SF.

En erfaring rigere

Både John Snedker (S) og SFs gruppeformand, Diana Mose Olsen, blandede sig. Førstnævnte med en bemærkning om, at den kommunale direktion sådan set har anbefalet, at et forbud mod heliumballoner blev vedtaget, og Diana Mose Olsen tog ordet med et kropssprog, der udviste tydelig forundring over, at et på overfladen simpelt forslag om stop for opsendelse af balloner kunne afføde så voldsomme følelser:

- Jeg kan ikke se, hvorfor det her skulle være så problematisk. Og hvad angår straf og sanktioner, så sidder vi politikere mig bekendt for bordenden for de kommunale forvaltninger, og hvis vi siger ud i organisationen, at vi ikke længere opsender balloner, jamen, så gør de da ikke det. Vi behøver da ikke noget ballon-politi, sagde Diana Mose Olsen.

Herefter gik det helt galt i byrådssalen med indbyrdes diskussion om den videre procedure. Skulle De Radikales og De Konservatives ændringsforslag om en bredere kampagne og miljøstrategi til afstemning først eller skulle det være S og SFs forslag?

Både Hans Erik Møller (S), Sarah Nørris (EL), gruppeformand for S, Søren Heide Lambertsen, Connie Geisler (S) og John Snedker (S) blandede sig med input eller spørgsmål til rækkefølgen.

Enden på det blev, at sagen blev sendt tilbage til Plan & Miljøudvalget, hvor den kom fra. Og dermed var Ungebyrådet på tilhørerpladserne så dén erfaring rigere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

112

Efterlysning: Hvor er Daniel?

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce