Annonce
Esbjerg

Vild med dansen: Gallafestens svære dans findes kun her til lands

Dramatik på dansegulvet. Galla 20019 på Rybners Gymnasium i Esbjerg, hvor Lancier er en tradition, som på de danske gymnasier. Foto: Dennis Fruergaard og Frank Clemmensen
Lancier har en helt særlig status i Danmark, hvor den indviklede, men sjove dans med Visittur, Damemøllen og Herremøllen har fået sin helt særlige plads ved gymnasiernes gallafester.
Annonce

Esbjerg: Fantastiske billeder fra det store gallafest på Rybners Gymnasium på Grådybet viser det store udstyrsstykke, som årets store gymnasiefester er i dag.

Som noget helt unik danses den flere hundrede år gamle dans, Lancier, ved gymnasiernes gallafester her i landet. En tradition, som ikke kendes andre steder i verden, selv om Les Lanciers oprindelig kommer fra Storbritannien og Frankrig.

Den forrygende selskabsdans med eksercits og hurtige snurreture kom via de højere sociale lag og de europæiske hoffer til Danmark. Via danseskoler bredte dansen sig her til lands, hvor dens særstatus opstod i begyndelse af det 20. århundrede, da dansen bredte sig på højskoler og i folkedanse-miljøer.

I dag er dansen så blevet en tradition på gymnasier og læreanstalter, især ved gallafester. Ligesom dansen stadig danses ved det danske kongehus' fester.

les Lanciers

Lancier er en gammel 1800-tals selskabsdans, der oprindelig blev danset ved fester for den europæiske adel. Dansen er britisk-transk. Europæerne var især vild med dansen i midten af 1800-tallet.

I dag er Danmark det eneste land i verden, hvor man danser Lanciers, og det sker især ved gymnasiefester herunder den årlige gallafest og ved sammenkomster på andre uddannelsesinstitutioner m.m.

KILDE: WIKIPEDIA

Annonce

Muntre timer

Men det tænkte de færreste på lørdag, da traditionerne fra den gamle Esbjerg Statsskole levede videre på Rybners Gymnasium, Grådybet, ved den årlige gallafest.

Lørdag var 1. og 3. g'erne på gulvet i den festlige selskabsdans iført lange smukke kjoler og skarpe jakkesæt.

Festens kulørte islæt fra nutiden stod 2. g'erne for, da de lidt senere på aftenen ankom efter nogle muntre timer ude i byen - mange af de udklædt i vilde kostumer.

2500 elever og forældre deltog i festlighederne på gymnasiet i Grådybet - en fest, der er for alle elever på Rybners Almene Gymnasium og Rybners Handelsgymnasium.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce