Annonce
Esbjerg

Vild med kunst og hiphop: Anne-Mette vil have mere liv og flere børn på museet

Maleriet "Mit frokostbord i Portofino" af Kristian Zahrtmann er Anne-Mette Villumsens yndlingsmaleri i Ribe Kunstmuseums samling, og den nye museumsdirektør ser frem til at være med til at sætte sit præg på museet, hvor hun begyndte 1. januar. Foto: Kåre Welinder
Der skal udvikles nye idéer, der kan skabe endnu mere liv på Ribe Kunstmuseum, mener museets nye direktør, Anne-Mette Villumsen, der 1. januar kom til fra Skovgaard Museet i Viborg.

Ribe: Et kulturelt frø begyndte at spire, da Anne-Mette Villumsen i sommeren 2021 var på besøg i et sommerhus nær Ribe.

Villumsen, der på daværende tidspunkt var direktør på Skovgaard Museet i Viborg, valgte under sit ophold at besøge Ribe Kunstmuseum, som hendes eget museum havde en samarbejdsaftale med, og hun nød en kop kaffe sammen med direktøren i Ribe, Dagmar Warming.

- På det tidspunkt havde museet haft første ansøgningsrunde for at finde Dagmars afløser som direktør uden at finde den rette. Jeg havde ikke søgt, men under besøget spurgte Dagmar, om det kunne være noget for mig, siger Anne-Mette Villumsen, der aldrig havde tænkt tanken om at søge til Ribe.

Annonce

- Jeg ved ikke om jeg kan sige, at det var Dagmar Warmings skyld, jeg blev ansat her. Ribe Kunstmuseum er meget anerkendt, så jeg blev smigret og begyndte selv at overveje, om det måske var på tide at prøve noget nyt, siger Anne-Mette Villumsen, der nåede at være museumsleder i Viborg fra 2010 og frem til 1. januar, hvor hun begyndte i Ribe.

Vestjyder

Frem mod museets genåbning søndag 16. januar nyder hun at bevæge sig rundt i museets stille sale og gøre sig kendt med både hus, ansatte og udstilling. Særligt yndlingsmaleriet "Mit frokostbord i Portofino" af Kristian Zahrtmann får en vis opmærksomhed.

Hjemveen til Viborg og hendes tidligere museum kan dulmes i de højloftede rum, hvor en håndfuld malerier af Skovgaard-familien hænger på væggene, og selv om hun har været glad for sin tid i Viborg, kommer hun med jobskiftet tættere på familien.

- Begge mine forældre er vestjyder, der tidligt flyttede til København, og min far bor nu på Fanø, ligesom min kæreste stammer fra Glejbjerg. Jeg er blevet taget rigtigt fint imod, og der blev sat et stort arbejde i gang for at finde et sted i området, vi kunne bo.

Parret har købt hus i Sdr. Farup vest for Ribe, og Anne-Mette Villumsen forklarer, at hun nu skal vænne sig til at cykle på arbejde i et blæsende fladt marskland, mens kæresten Morten kører østover til et nyt job hos Museum Sønderjylland.

Annonce

Børnene

Det klare mål for den 48-årige magister i kunsthistorie er at skabe mere liv på Ribe Kunstmuseum.

- Vi hviler på et bedre fundament end i Viborg. Især økonomisk, og det er jo ikke mindst Dagmars fortjeneste, men vi skal samtidig huske ikke at hvile på laurbærrene, for der er stadig meget man kan udvikle på, siger hun og nævner familier, børn og skoleklasser som fokusområde. Anne-Mette Villumsen elsker at lege med overraskende og kreative ting, og hun vil gerne have et museum, der tiltrækker såvel gråt guld som det unge, uslebne kunstpublikum, der kan skabe mere liv i huset og i museumshaven, som hun allerede har forelsket sig dybt i.

- Da jeg startede i kunstverdenen var børn nærmest ikke velkomne. Det har taget lang tid at få vendt, og hos os skal vi gerne være opmærksomme på pædagogikken omkring, hvordan vi griber børnene an. Jeg ved fra mig selv, at det at have de yngste skoleklasser siddende på gulvet med åben mund og polypper, der bare råber "jaaaaaaaa", når de bliver spurgt om det har været spændende. Det er ret fedt, siger Anne-Mette Villumsen.

- Selv om vi skal udvikle os, kan vi jo godt have det sjovt undervejs. En af de ting ved kunstbranchen, jeg ikke selv bryder mig om, er, at folk kan være meget selvhøjtidelige. Jeg synes selv jeg er usnobbet, og ser mig som en der holder af at tage ansvar, få originale idéer, udføre dem og levere et godt produkt med respekt for den store kvalitet, vi har i samlingen. Vi skal ikke være et støvet museum. Der skal ske noget.

Annonce

Stolthed

Selv om Anne-Mette Villumsen endnu kun har haft få uger i Ribe, er byen krøbet under huden på hende.

- Alt er meget tæt på. Man møder gæsterne på en anden måde, og så møder jeg lige to arkæologer, der drikker kaffe, og som tilfældigvis kender historien bag mit nye hus, hvor lynet slog ned for 20 år siden. På den måde skaber man hurtigt nye relationer, og jeg oplever, at der er en særlig stolthed over byen. I Viborg var man også stolte over Domkirken, og så var der fodbold og især håndbold ved siden af. I Ribe er man også begejstrede over Domkirken, men også for hele byens kulturliv. Denne stolthed er Ribe Kunstmuseum sammen med blandt andet Vadehavscentret og de andre lokale museer en del af, og det glæder jeg mig til at være med til at udvikle, siger hun og nævner blandt andet en kunstlegeplads, Kunst & Cava og videreudvikling af museumshaven som projekter i støbeskeen.

Brugere af Ribes enorme tilbud af kulturarrangementer kan forvente at støde på den nye kunstdirektør på Ribes spillesteder og musikforeninger. En af interesserne skal dog nok dyrkes blandt de unge i amatørmusikerforeningen RIAMUF, hvis hun skal udleve den i Ribe.

- Jeg er faktisk meget stor fan af hip-hop, hvilket overrasker mange, men generelt elsker jeg at lytte til musik og se ballet, siger hun og forklarer, hvordan hun ikke dyrker de helt store fritidsinteresser, fordi hun har en tendens til at arbejde for meget.

- Jeg kommer til at cykle til og fra arbejde, jeg glæder mig til at gå lange ture ved Vadehavet i nærheden af vores nye hus. Og så har jeg allerede planlagt flere foredrag, så endnu flere kan få kendskab til Ribe Kunstmuseum, siger Anne-Mette Villumsen.

Samarbejde

Anne-Mette Villumsen overtager på Ribe Kunstmuseum efter direktør Dagmar Warming, der fra årsskiftet gik på pension efter at have ledet museet siden 2007.

Hun var tidligere leder af Skovgaard Museet i Viborg, der gennem årene samarbejdet om flere udstillinger med Ribe Kunstmuseum. Senest en stor udstilling om guldaldermaleren Wilhelm Marstrand, som blev vist på Ribe Kunstmuseum hen over sommeren.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Byråd tager det tunge skyts i arsenalet i brug efter påbud: Klar til at lukke for elevers adgang til skole

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nyt byråd fritstiller topdirektør for tusindvis af ansatte øjeblikkeligt

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Billund For abonnenter

Jens fylder 100 år: - Jeg har aldrig bekymret mig om ting, jeg ikke kan lave om på

Varde For abonnenter

3F har svært ved at hjælpe bulgarske arbejdsmænd: Er tavse som en mur

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Navne For abonnenter

Tredje gang tabte han til kræften: Tidligere indehaver af Expert i Varde er død

KIF Kolding

Fremragende første halvleg af KIF - sølle efter pausen

Sydjylland

Endnu en smitterekord og stor stigning i hele landsdelen: I en kommune eksploderer smitten med 800 flere tilfælde over weekenden

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Aabenraa For abonnenter

Læser undrer sig: Hvorfor bygger man nyt for 13 millioner kroner på losseplads, der skal lukke?

Vejen For abonnenter

Karen kunne fortælle om en barndom, der burde være forbudt for børn: Mistede begge sine forældre som fire-årig

Sønderborg

Under et halvt år til Tour de France: Uforudsete udfordringer er dukket op

Annonce