Annonce
Kolding

Vild med veteraner: Ole og hans Ford A har begge passeret 80 år

81-årige Ole Laursen tager madkurven frem fra bagageholderen bag på sin 89 år gamle Ford A. Farven på bilen er den originale, og Ole Laursen bruger mange timer på sin bil. Efter at han søndag var ved Harteværket sammen med Ford A Klubben, stod den på flere timers rengøring og polering af bilen bagefter. Foto: Yilmaz Polat
Medlemmerne af Ford A Klubben i Vamdrup besøgte søndag Harteværket for at vise deres flotte, gamle biler frem. Ole Laursen havde sin røde og sorte veteranbil med. Tilsammen er bil og ejer 170 år.

Kolding: Da Ole Laursen var barn, havde hans far en Ford A.

Senere - som voksen - glemte han aldrig helt den bil, der havde været en stor del af hans barndom.

For 12 år siden blev det så endelig Ole Laursens tur til at eje en vaskeægte Ford A. Da var han i slutningen af 60'erne og havde ellers haft hang til at køre motorcykel gennem mange år.

I dag er Ole Laursen 81 år - snart 82, og hans bil har passeret 89 år. Og da den funklende blanke røde og sorte Ford A flyttede ind hos ham og hustruen i Vamdrup for 12 år siden, måtte han sløjfe et værkstedsrum ved siden af garagen, så veteranbilen kunne komme til at holde indendørs under standsmæssige forhold.

Med den aldrende Ford kom også medlemskabet af Ford A Klubben i Vamdrup, og sammen med flere andre medlemmer derfra besøgte han søndag Harteværket, hvor de viste deres flotte, gamle biler frem for gæsterne.

Annonce

Ford A Klubben

  • Ford A Klubben i Vamdrup blev stiftet i 1958 og har i dag 140 medlemmer.
  • Man behøver ikke at bo i Vamdrup for at være medlem. Faktisk har klubben medlemmer over hele landet.
  • Det var mekaniker Hakon Greve, der stiftede klubben.

Rundt om Gardasøen

Hvorfor ville du gerne have en Ford A?

- Fordi Ford'erne er så enkle. De er fascinerende, fordi de netop er så enkle. Hvis du kigger rundt på alle de Ford A'er, der holder her i dag, så har de alle ens understel. Karburatoren er den samme, så man kan låne udstyr af hinanden.

- Jeg har ellers kørt på motorcykel i mange år, men min kone var ikke så tryg ved det længere, fordi jeg var ved at komme op i alderen. Hun syntes, at jeg skulle finde noget andet. Så fandt jeg på det her, og det var fint med hende.

Hvad er historien bag din bil?

- Min Ford A har kørt rundt på Amager tidligere - i Kastrup. Den tidligere ejer har kørt rundt om Gardasøen i den her bil. Jeg købte bilen af en forhandler, jeg kendte lidt. Jeg havde sagt, at hvis han fik sådan en her ind, skulle han ringe til mig. Jeg var i Norge på ferie, da han ringede og sagde, at han havde en bil, jeg kunne komme og se på. Den dag, jeg købte den, var en alletiders dag.

Benzinsluger

Hvor meget kører du i din Ford A?

- Vi kører med på alle de ture, Ford A Klubben arrangerer. Det er nok 10-12 ture om året. Vi kan også godt finde på at køre til Rømø i den. Når vi er ude, kan det ske, at den er parkeret mellem en stor Mercedes og en sportsvogn. Men det er min bil, alle står og kigger på og tager billeder af.

- Vi har før kørt helt til Norge i Ford A'en. Det var, da vi var til nordisk træf med Ford A Klubben. Den kan nok max. køre 80 kilometer i timen, men det er sjældent jeg kører så hurtigt i den. Vi kører heller ikke på motorvej i den. Kun på småveje.

- Det negative ved at have den er, at den bruger meget benzin. Det kører syv-otte kilometer per liter. Der er heller ikke servostyring, så der skal nogle muller til at køre den.

Hvilke oplevelser får du gennem din Ford A?

- Jeg ser kun glade mennesker. Der kommer for eksempel ældre mennesker hen, som kan huske, at de havde sådan en bil i deres barndom. Og kunne jeg få en tier hver gang, nogen tager et billede af den, kunne det betale min benzin.

Ford A Klubben fra Vamdrup var blevet spurgt, om nogle af medlemmerne ville komme og vise deres gamle biler frem ved Harteværket. Det gjorde de søndag over middag. Foto: Yilmaz Polat
Der var Ford A i alle farver og afskygninger, da 17 af klubbens medlemmer parkerede deres biler ved Harteværket og viste bilerne frem. Foto: Yilmaz Polat
Flere gæster dukkede op sammen med Ford A-bilisterne for at se nærmere på deres fine, gamle veteranbiler. Foto: Yilmaz Polat
Ole Laursen kører gerne ture med sin kone i sin Ford A. Om vinteren holder den dog stille hjemme i garagen, ligesom den helst heller ikke bliver luftet i regnvejr. Foto: Yilmaz Polat
Ford A Klubben fra Vamdrup viste søndag deres biler frem ved Harteværket. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Advarsel: Motorveje lukker

Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

Annonce