Annonce
Læserbrev

Vild natur og rent hav for dyr, planter – og mennesker

Læserbrev: Når vi færdes i naturen, får vi motion, (overvejende) frisk luft og oplevelser. Men Danmark har mindre skov og natur end andre lande i Europa.

Derfor skal vi bevare og genskabe vild natur med skov der kan optage noget af den co2 vi udleder for meget af, og vi skal ikke ødelægge et NATURA 2000-område i Sønderjylland med et nyttesløst hegn.

Mange plantearter, fuglearter, insekter og sommerfugle er forsvundet blandt andet på grund af pesticider, som nu også truer vores drikkevand. Da halvdelen af verdens bier er forsvundet, kan det blive svært at få frugttræer bestøvet og at producere honning.

Derfor skal vi bevare blomstrende grøftekanter og skabe grønne områder i byerne.

Mange steder har vi strande med blåt flag og rent badevand. Men det flyder med plastik i havene, hvor otte millioner tons dumpes årligt. På bunden af Marianergraven, i 11 kilometers dybde, fandt en ubåd plastik. Det er sundt at spise fisk – men ikke med plastik i.

I naturen er der også smuldret mikroplast fra plastikprodukter. EU's 2025-mål for genanvendelse af plastik er 50 %, men i Danmark genanvendes kun 20 %. Heldigvis vil EU's plastikdirektiv, som SF har arbejdet meget for, mindske mængden af engangsbestik af plastik i naturen.

EU har en havstrategi for et godt havmiljø i 2020, men den danske regerings havstrategi for 2020-26 opfylder ikke denne strategi. Danske havbrug udleder for meget kvælstof, men regeringen vil have EU's frist for at forbedre havmiljøet udskudt til efter 2027.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce