Annonce
Kolding

Vild start på 2020: Tre udstillinger på stribe

Museumsdirektør Karen Grøn og museumsinspektør Katrine Stenum Mortensen beundrer værket "Fundamental Uncertainty", som er malet af Eske Kath, der udstillede på Trapholt i 2019. - Vi vidste, at vi ønskede at erhverve netop dette værk, så derfor blev det også brugt som signaturværk for udstillingen, siger Karen Grøn, der har fået hjælp fra fondsmidler til at indkøbe maleriet. Foto: Søren Gylling
Med sin fremvisning af nyerhvervelser når Trapholt op på at åbne tre udstillinger i løbet af årets første måned. Flere nyindkøb peger frem mod kommende store satsninger på museet.

Kolding: Med næsten 100.000 gæster blev 2019 et jubelår på Trapholt. Og straks fra det nye års begyndelse tager man fat på at gentage bedriften. Ikke færre end tre udstillinger når at åbne, inden januar er ovre.

I onsdags var der fernisering på udstillingen "In Company With No-One", der viser værker af Anette Harboe Flensburg, lørdag åbnede udstillingen "Tingstedet", der er skabt i samarbejde med flere hundrede trædrejere over hele landet, og samtidig har man benyttet museets lange gang til at åbne en udstilling af de nyerhvervelser, Trapholt fik foræret eller har indkøbt i løbet af 2019. Der er over tyve nyerhvervelser at se hen langs gangen.

- Det er nyindkøb, som underbygger Trapholts dna. Vi har et ansvar, både når det gælder kunsthåndværk, kunst og design, og det afspejler indsamlingen af nye værker ret ligeligt, siger Katrine Stenum Mortensen, der er museumsinspektør på Trapholt.

Annonce

Tre på stribe

Med "Tingstedet" åbende Trapholt i lørdags sin tredje udstilling i løbet af januar.

Tidligere åbnede en udstilling med værker af billedkunstneren Anette Harboe Flensburg, så er fulgt en udstilling af sidste års nyerhvervelser, og lørdag åbnede "Tingstedet", som kan ses frem til den 10. maj.

Trapholt erhverver årligt nye og interessante hovedværker til museets samling af kunst, kunsthåndværk og design. Hvert år til januar præsenteres det forgangne års erhvervelser i udstillingen Trapholt Collect. Her er det muligt at se hvilke værker, der er tilføjet til museets samling – ofte i samspil med værker fra museets samling af samme kunstnere, kunsthåndværkere og designere.

Se mere om alle udstillinger på www.trapholt.dk

Mere end Ægget

Blandt de nye værker er der flere, som peger frem ad.

Det gælder i første omgang de tre møbler, der er designet af Arne Jacobsen. De kommer alle til at indgå, når Trapholt senere på året åbner den største udstilling nogensinde med møbler af det danske stilikon.

Arne Jacobsen er kendt som en af det 20. århundredes mest indflydelsesrige arkitekter både inden og uden for Danmarks grænser. Han var meningsdanner og engagerede sig i kunstverdenen, hvor han fandt inspiration og nye metoder til at udvikle arkitekturen.

- De tre nyerhvervelser af Arne Jacobsen-møbler er ret vigtige, hvis Trapholt skal have en stor og væsentlig samling. Vi har en markant samling allerede, som vi arbejder seriøst med, men det er også vores opgave at udvide spektret, så folk bliver klar over, at han er en kompleks designer, som er mere og andet end Ægget og Svanen, siger museumsdirektør Karen Grøn.

Soloudstilling på vej

Nyerhvervelserne omfatter også et selvportræt af billedkunstneren Maria Torp. Det kan museets gæster forvente at se igen i 2022, når der åbner en soloudstilling med hendes værker, røber Karen Grøn.

- Vi er glade for alle vores nyerhvervelser, men det indkøb vil jeg gerne fremhæve. Vi havde heldigvis et godt år i 2019, og derfor havde vi endelig råd til at købe dette værk, som vi længe har ønsket. Maria Torp er en kunstner, vi har øje på. Derfor er det vigtigt at have hende repræsenteret i den faste samling for at markere, at hende vil vi gerne arbejde med og udfolde, siger museumsdirektøren.

Værkerne tilhører alle

Nyerhvervelserne kommer primært fra fonde og fra den liste af værker, man kan søge gennem Statens Kunstfond. Men der er også to private foræringer iblandt.

Det gælder et værk af den lokale billedkunstner Anton Schrøder, som i forvejen er repræsenteret i den faste samling, og det gælder værket "Five2Twelve", som er skabt af Marco Evaristti som en del af hans kontroversielle dødsgangsprojekt, der før har været delvist udstillet på Trapholt. Det tredelte værk, som nu er i museets eje, er bygget op omkring de giftsprøjter, som tager livet af en dødsdømt.

Når udstillingen af nyerhvervelser slutter, indlemmes værkerne i samlingen. Nogle dukker op igen allerede i år, andre må vente til de passer ind i kommende udstillinger. Men det er udgangspunktet, at alle passer som en brik ind i det puslespil, som tilsammen udgør Trapholts faste samling, forsikrer Karen Grøn.

- Der er en sammenhæng mellem det, vi erhverver, og det vi udstiller. Vi skal ikke bare fylde samlingen op med værker, som ikke har betydning for det, som er Trapholts ansvarsområde. Man skal også huske på, at værkerne jo tilhører os alle sammen. Man kan se os som et bibliotek, og jo bedre vores samling er, jo bedre udstillinger er vi også i stand til at lave.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce