Annonce
Sport

Vild uge: Vejlenser er firdobbelt verdensmester - i en cyklende sport, du sikkert aldrig har hørt om

Morten Ingmar Örnhagen Jørgensen vandt sit første VM-guld i FInland lørdag i disciplinen massestart, hvor han krydsede målstregen med næsten to minutter ned til nummer to. Onsdag vandt han sin fjerde VM-medalje og den tredje af guld. Foto: Nina Hoffmann
En alvorlig knæskade satte en stopper for Morten Örnhagen Jørgensens lovende orienteringsløber-karriere. Nu dyster han på mountainbike, og i denne uge har han indtil nu vundet tre VM-guldmedaljer.

Torsdag formiddag sikrede Morten Ingmar Örnhagen Jørgensen sig sin fjerde af fem mulige guldmedaljer, da han sammen med to landsholdskammerater vandt VM's sidste disciplin, stafet. 

Vejle/Finland: Vejle har i denne uge fået en tredobbelt verdensmester, og torsdag kan han måske hænge endnu en medalje om halsen.

Navnet er Morten Ingmar Örnhagen Jørgensen, og han repræsenterer til dagligt den vejlensiske orienteringsklub OK Snab.

Annonce

Men i modsætning til langt hovedparten af klubbens medlemmer snører den 19-årige vejlenser ikke løbeskoene, inden han kaster sig ud på ruten med kort og kompas.

Han klikker i pedalerne, for det er i den forholdsvis ukendte sportsgren "Mountainbike Orientering", MTBO, at Morten Örnhagen Jørgensen nu kan kalde sig tredobbelt verdensmester.

Har gang i vild uge

Rytteren har nået en alder, hvor han deltager i sit sidste junior-VM, der sammen med senior-VM afvikles over seks dage i den finske by Kuortane. Og onsdag har han i konkurrence med 34 ryttere netop taget sin fjerde medalje - denne gang i langdistance, og det er hans tredje af guld.

- Det har været en ret vild uge. Det er mit første VM, så jeg har aldrig prøvet det før, og det er lidt specielt at kunne kalde sig verdensmester. Men det kører bare som smurt. Mine ben er gode, og jeg har kunnet holde fokus på kort og opgaven, siger den tredobbelte verdensmester på en telefon fra Finland.

Annonce

Fire medaljer i fire løb

I weekenden vandt han den første af tre guldmedaljer, da han deltog i disciplinen massestart og kom i mål knap to minutter foran feltet.

Søndag cyklede vejlenseren sig til sølv i sprint, kun 11 sekunder efter vinderen, den danske landsholdskammerat Mikkel Brunstedt Nørgaard.

Orientering på mountainbike

  • MTBO er en forkortelse af Mountainbike Orientering. 
  • Det er en disciplin inden for orienteringsporten, som gennemføres på cykel, men ellers fungerer som "fod-orientering", hvor der skal gennemføres en bane med poster ved hjælp af kort og kompas. 
  • Junior- og senior-VM afvikles i denne uge i i Kuortane i det vestlige Finland, og i de finske terræner er det i modsætning til i Danmark tilladt at færdes uden for stier og veje 
  • Ved VM dystes i følgende discipliner: Masse-start, sprint, mellem-distance, lang-distance og stafet.

På mandagens disciplin på mellemdistancen var rollerne byttet om, da Morten Ingmar Örnhagen Jørgensen igen indtog øverste trin på podiet med sin landsholdskammerat på trinnet lige under, og onsdag eftermiddag lagde han 34 konkurrenter bag sig og vandt lang-distance løbet.

- På forhånd var det mit mål at vinde på langdistancen. Jeg er god på de længere distancer og kan godt lide det fysiske element. Det er det mest udfordrende, siger vejlenseren.

Annonce

Hele familien løber

Morten Ingmar Örnhagen Jørgensen er ud af en orienteringsfamilie, som bor lidt uden for Grejs.

Hans forældre, Flemming Jørgensen og Ulrika Örnhagen Jørgensen, har løbet på internationalt plan, og hans to yngre søskende, Axel og Eva Örnhagen Jørgensen, er også dygtige orienteringsløbere på højeste ungdomsniveau.

Morten Ingmar Örnhagen Jørgensen (til venstre) viser to af sine fire VM-medaljer i selskab med sin landsholdskammerat Mikkel Brunstedt Nørgaard, der vandt guld i den disciplin, som vejlenserne vandt sølv i. Privatfoto

Morten Örnhagen Jørgensen løb også selv, og som ungdomsløber nåede han ifølge OK Snab at markere sig som "et stort talent".

Han løb sig til adskillige danske mesterskaber, og to gange vandt han i Sverige det internationale løb "O-ringen", der betegnes som verdens største orienteringsstævne og i prestige kun overgås af VM.

Annonce

Løb ind i alvorlig skade

Men en alvorlig knæskade, som krævede operation, blev et hårdt tilbageslag for vejlenseren. I de efterfølgende år kæmpede han for at genoptræne og genoptage sin løbekarriere, men smerter forhindrer ham fortsat i at løbe på højt niveau.


Jeg har altid set mig selv som orienteringsløber og har kæmpet de seneste fire år på at komme tilbage.

Morten Ingmar Örnhagen Jørgensen, verdensmester


- Jeg har altid set mig selv som orienteringsløber og har kæmpet de seneste fire år på at komme tilbage. Først sidste efterår besluttede jeg at satse på cyklen, og det lå lige til højrebenet, at det skulle være mountainbike orientering, siger Morten Örnhagen Jørgensen.

Under sin skadesperiode havde han cyklet meget, og nu satser den unge vejlenser helhjertet på sin mountainbike - med og uden kort.

- Jeg vil gerne prøve at gøre mig gældende inden for klassisk mountainbike. Det skal prøves af det kommende år, men jeg satser også på mountainbike orientering, understreger den nykårede og trefoldige verdensmester.

Annonce

Sidste løb torsdag

Han glæder sig over, at onsdagen også gav Danmark en guldmedalje i senior-VM, da Camilla Søgaard vandt kvindernes langdistance. Og så gør vejlenseren sig klar til VM's sidste disciplin, torsdagens stafet, hvor det danske hold er blandt favoritterne.

Her kører Morten Örnhagen Jørgensen sidste tur, og vejlenseren satser på at køre først over målstregen - for fjerde gang ud af fem mulige i en vild uge.

Annonce
Esbjerg Energy For abonnenter

Fjerde sejr i træk, selv om 3-0-føring blev smidt væk: Esbjerg Energy holder fast i stimen

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Lørdag blev Simon testet positiv for corona for tredje gang: Professor kalder det usædvanligt, men interessant

Navne For abonnenter

Tvillingebrødrene Ejner og Gunner blev gift med hver deres søster

Esbjerg

Ny smitterekord i Esbjerg med 661 nye tilfælde: Nu den hårdest smitteplagede kommune uden for hovedstaden

Billund

Ole er bidt af en gal flyvemaskine: Rigmænd, rockstjerner og fodboldspillere lejer luksussæderne i Billund-firmaets fly

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Tønder For abonnenter

DF-profil snublede på målstregen og var fem stemmer fra genvalg: Nu har han været på jobcenteret, sælger huset og flytter fra kommunen

Rejser For abonnenter

Sicilien: Spis dig gennem Palermos gader

Haderslev

Far om banegårdsballade i Vojens: - Det er ikke et samfundsproblem

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Sønderborg

En jubilæumsgave venter på dronningen: Kommunen planlægger en overraskelse under sommeropholdet

Kolding For abonnenter

Beboer på bosted er varetægtsfængslet efter voldsom brand: Har tidligere lavet bål i sin stue og stukket ild til stol

Nordtyskland

Smitten har sneget sig ind på rådhuset, så nu har overborgmester fået corona

Annonce