Annonce
Tønder

Vilde blomster og bier i Emmerske

Det Vilde Emmerske. Sådan er Susanne Petersen og Poul Browns mark blevet registreret på bevægelsen Vild med Viljes kort. Alle kan lade blomsterne gro og give insekterne et slaraffenland.
På hjørnet af Vesterhedevej og Midtengvej i Emmerske finder man den første officielle Vild med Vilje-mark i det sydvestlige Sønderjylland. Siden juni er vilde blomster vokset op og har tiltrukket bier, guldsmede og sommerfugle
Annonce

Emmerske: De fleste har hørt om blomsterne og bierne. Men ikke nødvendigvis blomsterne og bierne på hjørnet af Vesterhedevej og Midtengvej i Emmerske. Vilde røde og lyslilla blomster står lige nu i flor. Et skilt ved vejen fortæller, at marken er et registreret 'Vild med Vilje'-areal kaldet 'Det vilde Emmerske', og det er det første af sin slags i det sydvestlige Sønderjylland.

Den 2. juni såede Susanne Petersen og Poul Brown 10 kilo blandede vildblomstfrø på den ene hektar jord, hvor der før gik heste, men marken var ledig.

- Jeg gik rundt som en anden 1800-tals-bondekone og strøede frøene ud med hånden, fortæller Susanne Petersen.

Annonce

Troede ikke frø ville spire

I juli begyndte blomsterne at pible op af den harvede jord. Tre måneder senere er marken fyldt med blomster. Forskellige bier summer rundt, guldsmede passerer ens ansigt, og sommerfugle flakser rundt.

- Det er helt vildt, hvad der er kommet af insekter. Jeg var ellers skeptisk og tænkte, om de overhovedet ville komme op, så der gik nærig-røv i mig. Men vi burde nok have haft den dobbelte mængde frø, siger hun med et selvironisk smil.

Annonce

Datter læser biologi

Susanne og Pouls datter Charlotte læser til biolog på Aarhus Universitet, og de havde talt om, hvordan man kunne gøre noget for klimaet.

- Mange insektarter forsvinder jo. Som barn var jeg med min far ude og se på sommerfugle, som var hans store passion, fortæller Susanne.

Annonce

Oplagt til Natur og Teknik

Folk kommer forbi og spørger, om de må plukke blomsterne, men de er til insekterne.


Jeg var ellers skeptisk og tænkte, om de overhovedet ville komme op, så der gik nærigrøv i mig

Susanne Petersen


- Folk må gerne få øjnene op for, at de også kunne gøre det, vi har gjort. Man behøver ikke at så frø, vi har bare sat turbo på processen, men blomster vil vokse frem, hvis man ikke klipper sit græs. En kortklippet græsplæne er som en ørken for insekter. Jeg klipper mit græs lidt højt, så jeg lader bellis, kløver og mælkebøtter stå til insekterne, fortæller hun.

Skoleklasser er også velkomne til at træffe en aftale om at bruge en natur og teknik-time til at komme ud og se marken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde For abonnenter

Barn skulle onanere med børste, og ung kvinde blev voldtaget: Læs uddrag af anklageskrift mod 22-årig fra Varde

Annonce