Annonce
Kultur

Vildlaksen får sin egen konference i Skjern

2019 er internationalt vildlakseår, og det markeres i Skjern, når der er laksekonference i Innovest fredag 11. oktober. Arkivfoto: Morten Stricker
Danmark er et af de få steder, hvor det går godt for den vilde laks på verdensplan - og nu bliver der dedikeret en hel dag til den populære fisk.

Skjern: Det er nok gået de flestes næse forbi, at 2019 er udråbt til internationalt vildlakseår, men det er ikke for sent at rette op på dette.

Fredag 11. oktober inviterer Dansk Laksefond og Danmarks Center for Vildlaks til konference om vildlaksens ve og vel i havet og de danske vandløb.

- Konferencen er i to dele: en hvor vi ser på, hvad har vi gjort og får lov til at klappe os selv lidt på ryggen, og en anden del, hvor vi ser på, hvad kan der ske i fremtiden, så vi kan være på forkant med udviklingen, fortæller Søren Larsen, der er fiskemester og daglig leder af Danmarks Center for Vildlaks i Skjern.

Annonce

En truet fisk

Konferencen bliver holdt i samarbejde med den international laksesammenslutning NASCO (North Atlantic Salmon Conservation Organization), der står for arbejdet med at bevare de nordatlantiske laksestammer, som også de danske laks er en del af.

Der er i høj grad grund til en konference om de vilde laks, for det ser ikke for lyst ud for den store fisk.

"Den vilde atlantiske laks er truet fra mange sider, og der kræves fortsat en stor indsats for at sikre bestandene. Den positive udvikling i Danmark er unik, hvilket er blevet bemærket mange steder i verden", står der i invitationen til konferencen, som er den eneste af sin slag i Danmark.

Det kan dog ikke tages for givet, at den danske laksebestand har det godt, og i øjeblikket ser man blandt andet en mystisk sygdom, som giver fiskene skader på kroppen.

Mange lakseaktører

Selve laksekonferencen finder sted i Innovest fredag 11. oktober klokken 9-16. Miljøminister Lea Vermelin (S) er inviteret, og derudover vil en lang række danske og internationale aktører som Danmarks Naturfredningsforening, DTU Aqua, Danmarks Sportsfiskerforbund være repræsenteret, og desuden vil borgmester Hans Østergaard (V) dukke op og fortælle om laksens betydning i Ringkøbing-Skjerns våbenskjold.

Hele programmet kan findes på hjemmesiden vildlaks.dk, hvor det er muligt at melde sig til mod betaling. Alle er velkomne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce