Annonce
Haderslev

Vildtkonsulent om gåsebestanden i Damparken: – Man kan ikke skyde sig ud af problemet

Grågæssene har ideelle betingelser i Damparken: Der er kort frisk græs, folk fodrer dem, og der er ingen rovdyr.

HADERSLEV: Den store bestand af grågæs i Damparken giver nu dagligt problemer for ikke bare gæsterne med de nærgående hvæsende og skidende gæs, men også for trafikken på Omkørselsvejen. De står ubekymrede og græsser helt ude i rabatterne. Især gæslingerne vader bare ud i trafikken.


Gæssene elsker jo de her tæt slåede græsarealer; det er jo slik for dem. Der er let tilgængeligt foder for dem, og de er ikke generet af mennesker.

Vildtkonsulent Thomas Iversen Klindt


Annonce

Det har forårsaget mindst et færdselsuheld. Og flere døde gæs.

Derfor vil udvalgsformand Benny Bonde (NB) have tilladelse til at skyde bestanden ned. Men det kræver en ansøgning fra kommunen til Naturstyrelsen. Sådan en har man endnu ikke modtaget i Naturstyrelsen Vadehavet, der udsteder den slags for hele området.

Skal være sundhedsfare

Og tilladelsen er heller ikke sådan lige at få. Det kræver dels, at gæssene skal være til fare for folks sundhed. Og at der ikke kan findes andre tilfredsstillende løsninger på problemet.

Det første, er vildtkonsulent Thomas Iversen Klindt ikke sikker på, er et problem.

– Da der er tale om en park, er der tilstrækkelig langt til folks huse, til at der for eksempel kan være støjproblemer, vurderer han.

Gæslingen her var vadet over Omkørselsvejen og havde brækket benet. Arkivfoto: Larz Grabau

Så er der problemet med de krydsende gæs på Omkørselsvejen.

– Det må man forsøge at afværge med et hegn, foreslår han.

Så umiddelbart mener han ikke, at kommunen vil få en tilladelse.

– Kommunen skal gøre noget for at undgå, at folk fodrer gæssene. I første omgang skal der sættes ind overfor den adfærd, der gør, at gæssene er der. Så længe folk fodrer gæssene, så giver jeg ikke tilladelse, til at der kan skydes. For det er skruen uden ende: Så kommer der nye gæs til. Så man kan ikke skyde sig ud af problemet. Men det vil selvfølgelig altid bero på en konkret ansøgning, vurderer han.

Annonce

Gæs invaderede plejehjem

Man kan få tilladelse i helt særlige tilfælde. Det fik man for eksempel i et plejecenter på Als, hvor gæssene simpelthen gik ind i bygningerne til de ældre. Her var årsagen også, at folk fodrede dem.

– Rent juridisk er der ikke noget til hinder for, at man regulerer inde i byerne. Man regulerer også måger. Men det skal bero på en konkret vurdering. De skal være til fare for menneskers sundhed. Det var blandt andet problemet på plejecenteret, forklarer vildtkonsulenten.

Annonce

Attraktivt yngleområde

Men Damparken er nabo til Haderslev Dam, der er et kæmpe yngleområde for grågæs.

– Så jeg tvivler på, at man kan løse problemet, ved at skyde sig ud af det. Gæssene elsker jo de her tæt slåede græsarealer; det er jo slik for dem. Der er let tilgængeligt foder for dem, og de er ikke generet af mennesker. Gæssene har en hurtig fordøjelse og skal have frisk græs. Jeg kan forestille mig, at hvis man i stedet ændrede driften, så det var noget højt stridt græs, der var rundt om søen, så var det mindre attraktivt for gæssene. Men det er jo så knap så attraktivt for beboerne.

Skal Damparken vare mere vild, som her tæt ved Yderdammen, hvor der gro masser af blomster i en indhegning? Foto: Larz Grabau

Det har allerede været drøftet på udvalget for plan og miljø tilbage i februar, at lade nogle af arealerne ”gro til”. Især foran Hotel Norden, hvor mange af gæssene holder til.

Forvaltningen foreslog, at man undlader at slå græsset her indtil sensommeren. Men vurderingen er også, at gæssene måske bare flytter sig eller selv holder græsset nede.

Annonce

Ideelt for gæs om mennesker

Nogle arealer i Damparken er allerede indhegnet og gro til, men det er af hensyn til biodiversiteten.

Her slås der ikke græs af hensyn til biodiversitet i Damparken. Foto: Larz Grabau

– Helt generelt; når vi skaber ideelle betingelser for gæssene, så skaber vi også nogle problemer for os selv. Man vil jo gerne have et tætklippet areal, man kan lige og solbade på. Men samtidig er det jo ideelle forhold for en masse gæs. Så der vil blive ved med at komme gæs. Der bør kunne findes en anden tilfredsstillende løsning end at skyde dem, siger Thomas Iversen Klindt.

Annonce

Flere tiltag er forsøgt

Der er allerede et ”fodring forbudt” skilt i Damparken, men det gælder kun lige omkring dambåden.

Et forsøg i foråret, med at lade jægere gå og jage gæssene væk med hunde, måtte opgives, fordi flere brugere af Damparken reagerede vredt på den metode. Så der er delte meninger om gæssene er et problem eller ej.

Senest efter sidste måneds trafikuheld, fordi en bilist bremsede for gæs på vejbanen, er der kommet skilte op, der advarer om ”ænder ” i trafikken. Advarselstavlerne findes ikke med gæs.

Gæs har en hurtig fordøjelse. Og de elsker kort frisk græs. Det resulterer i tusindvis af efterladte gåselorte over hele Damparken. Foto: Larz Grabau
Annonce
Haderslev For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Haderslev

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Susan og Hans Jørgen byggede historisk villa om: Nu er de pensionister og vil ned i ét plan. Men nabohuset skæmmer

Erhverv For abonnenter

Køreskole er pludselig lukket: Tidligere direktør er sygemeldt, og elever kan ikke få pengene igen

Varde

Alvorlig sag om blufærdighedskrænkelse på skole: Tre mandlige elever anmeldt for at krænke pige

Team Esbjerg For abonnenter

Nu er der pres på: Team Esbjerg er pisket til at vinde på lørdag

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Varde

Campingfamilie med sjælden ros til myndighederne efter brand løb løbsk: Derfor er der glæde efter drama i strid blæst

Erhverv For abonnenter

Total tavshed om Ecco-fadæsen: Konservative-toppolitikere nægter at tale om Niels Flemming Hansens farvel til ordførerpost

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Billund For abonnenter

Cassandra stod frem efter lumre beskeder fra chefen: Hvis ikke jeg gjorde noget, ville det bare blive ved

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Esbjerg For abonnenter

Drukfest for skoleelever bliver ikke lavet om: Mens dele af landet forbyder alkohol på sidste skoledag, holder Esbjerg fast i de gamle traditioner

Kultur For abonnenter

Vejen Kunstmuseum har været lukket i halvandet år: - Jeg ser det ikke som et problem, at vi ikke har åbnet

Rejser

Millioner vil have de billetter, der kan sende danskere på månedlang ferie i hele Tyskland for 68 kroner

Annonce