Annonce
Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Landskabet i Ribera del Duero er på en gang smukt og barskt. Foto: Ribera del Duero/Ehrenberg Sørensen
De klimatiske forhold i Ribera del Duero er så strenge, at man skulle tro, det var noget nært umuligt at producere vin - endsige virkelig god vin. Men det gør man. Nogle af Spaniens ikoniske og mest omtalte vine kommer netop fra Ribera del Duero. Vinskolen har været til masterclass med Jonas Tofterup, Danmarks eneste Master of Wine, der er opvokset i Esbjerg, men som nu bor i Spanien, hvor han selv producerer vin i dette barske område højt over havet.

- Nueve meses de invierno y tres de infierno, siger ønologen Jonas Tofterup, med hvad der lyder som perfekt spansk udtale.

Han kigger ud på sit måbende publikum med et skælmsk smil:

- Hvilket på dansk kan oversættes til: ni måneders vinter og tre i helvede. Det er sådan, de lokale beskriver året i Ribera del Duero, fortsætter han og modtager en forsigtig latter fra de tilstedeværende på Restaurant Møntergade i det indre København.

Annonce

Vi er til en masterclass om vine fra Ribera del Duero, som blev holdt i begyndelsen af september. Og hvem er bedre end Danmarks eneste Master of Wine til at fortælle om dette smukke, men også klimamæssigt udfordrende vinområde.

- Man snakker om, at der kun er forår i en til to uger i dette område. Det er en komplet omvæltning. Fra nattefrost den ene uge til 40 graders varme om dagen den næste. Klimaet ændrer sig lynhurtigt, siger han og knipser.

Hvad betyder det, der står på bagetiketten?

Traditionelt går man i Spanien meget op i lagring af vine. Således også i DO Ribera del Duero. Bag på flaskerne er der nogle små aflange etiketter med betegnelser som Crianza, Reserva eller Gran Reserva.

Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at disse begreber kun siger noget om, hvor længe og hvordan vinen har lagret, og ikke noget om kvalitet.

Disse lagringsbetingelser er forskellige fra område til område. For rødvine fra Ribera del Duero er de som følger:

Cosecha: Betyder egentlig høst. Står det på etiketten bag på flasken, betyder det, at producenten selv må bestemme, hvor længe vinen skal lagre på fade. Det skal dog fremgå af flaskens etiket hvor lang tid.

Joven: Betyder som regel, at vinen ikke har ligget på fad, men teknisk set kan vinen have fået op til 12 måneders fadlagring.

Crianza: Mindst 24 måneders lagring, hvoraf mindst 12 måneder skal være på fad.

Reserva: Skal lagres i mindst 36 måneder, hvoraf mindst 12 måneder er på fad.

Gran Reserva: Skal lagre 60 måneder, hvoraf mindst 18 måneder skal være på fad.

Egetræsfadene må maksimalt være på 330 liter. Der er ingen regler for alderen på fadene, eller om de skal være fra USA eller Frankrig.

Jonas Tofterup ved, hvad han taler om. Han fremstiller selv vine i Spanien sammen med sin bror, David. Han er som nævnt Master of Wine, der regnes for at være den sværeste af alle vinuddannelser, og så driver han sit eget vinakademi i Málaga, hvor han bor, når han ikke er i Danmark for at holde foredrag.

Frøken Frost er fjenden

Denominación de Origen (DO) Ribera del Duero ligger langs floden Duero i regionen Castilla y León sydvest for området Rioja og nord for Madrid. Området ligger på den såkaldte Meseta Central, som er et fladt plateau, der ligger 600-800 meter over havet. Højden er dog ikke den eneste udfordring.

- Ribera del Duero ligger i en gryde, der er omgivet af bjerge, og der er ingen påvirkning fra hverken Atlanterhavet eller Middelhavet. Klimaet er altså ultrakontinentalt. Der kan være stor forskelle på dag- og nattemperaturerne. Det regner ikke meget. Omkring 450 millimeter om året. Og når det endelig regner, er det typisk om foråret og efteråret. Der kan altså være perioder med tørke i løbet af sommeren. Men det er frosten, der giver de største problemer, siger Jonas Tofterup.

I Ribera del Duero har man kun fire måneder - fra juni til september - hvor man kan være sikker på, at der ikke er nattefrost. Fra vinstokken blomstrer, til druerne er modne, går der cirka 100 dage. Det kræver altså ikke den store regnetabel at regne ud, at der ikke er meget at give af, hvis man får frost efter blomstringen.

- Når en vinplante bliver ramt af frost, lukker den ned og begynder forfra, men der kommer ikke så meget frugt. Får man frost om efteråret, smider planten alle bladene, og modningen af frugten stopper fuldstændig, siger Jonas Tofterup og forklarer, hvordan de større vinhuse bruger varmemøller til at holde frosten væk fra vinplanten:

- Men er der mere end et par frostgrader, er slaget tabt, og de fleste producenter er så små, at det ikke kan svare sig at investere i de her varmemøller.

Annonce

Den gyldne mil

Gennemsnitsstørrelsen på en vinmark i Ribera del Duero er en halv hektar. Her findes forholdsvis mange gamle vinstokke. Omkring en tredjedel af vinstokkene er 50 år gamle eller ældre. Traditionelt er vinstokkene plantet som fritstående buske. I Spanien kaldes det ”en vaso”. De nye vinstokke bliver dog oftest plantet i rækker.

Jorden er fattig på næringsstoffer og har en høj pH-værdi, hvilket stresser vinplanterne. Jordbunden varierer mellem kalksten, stenet og sandet jord. Områderne med det kalkholdige jord regnes for at være de bedste, da kalkholdigt jord er godt til at holde på vandet.

Ribera del Duero er et relativt nyt vinområde. Mens Rioja for eksempel blev etableret i 1932, blev Ribera del Duero først en DO i 1982. Dengang var der kun ni vinproducenter.

Og snakker vi moderne vinproduktion i Ribera del Duero, kommer vi ikke uden om tre bodegas, som alle ligger på den gyldne mil. En strækning på 15 kilometer fra Peñafiel til Tudela de Duero.

Vega Sicilia: Er nok Ribera del Dueros mest ikoniske bodegas. De første vinstokke blev plantet i 1864, da Don Eloy Lecanda overtog ejendommen fra sin far. Han interesserede sig meget for vinbrug og tog til Bordeaux for at købe vinstokke. Blandet andet cabernet sauvignon, merlot og malbec, som stadig indgår i visse af områdets vine. Det var dog først under familien Herrero, at stedet fik navnet Vega Sicilia. I løbet af 1920’erne opnåede Vega Sicilia sin første store berømmelse og fik adskillige priser. Vinbruget blev dog solgt igen i 1952 og har skiftede ejere et par gange indtil 1982, hvor de nuværende ejere, familien Alvarez, overtog det.

Pesquera: Alejandro Fernández er også et navn, der er svært at komme uden om, når man taler om Ribera del Duero. Som ung mand reparerede han landbrugsmaskiner samtidig med, at han drev nogle vinmarker, som han havde arvet af sin far. I 1972 grundlage han sin egen bodega og betragtes af mange som faderen til den moderne Ribera-stil med stor frugtkoncentration og raffinement.

Pingus: Endelig er der Peter Sissecks vin, der har været med til at kaste glans over Ribera del Duero i godt et kvart århundrede. Allerede tilbage i 1990 ledede danskeren ejendommen Hacienda el Monasterio med fire parceller på i alt 3,8 hektar i La Horra. I 1995 forpagtede han selv jorden, som han efterfølgende har købt, og siden den første årgang i 1995 fik 98 point hos Robert Parker, har Pingus været en af Spaniens meste efterspurgte og dyreste vine.

Annonce

Ribera del Duero vs. Rioja

I dag huser Ribera del Duero mere end 300 vinproducenter. Jordpriserne stiger, og vinproduktionen går også kun en vej. I 1991 blev der produceret omkring 10 millioner flasker vin. I 2015 var man oppe på 90 millioner flasker. Altså tæt på en tidobling på 14 år.

Der produceres hovedsageligt rødvin, men der laves også en lille mængde rosado (rosévin), og siden 2019 er det også tilladt at lave hvidvin med oprindelsesbetegnelsen Ribera del Duero på druen albillo mayor.

- Albillo mayor er en relativ frisk drue med god syre. Generelt gør producenterne meget ud af vinen. Den bliver lavet lidt burgundisk i stilen, fortæller Jonas Tofterup under smagningen.

Rødvinene fra Ribera del Duero skal mindst indeholde tre fjerdedele af druen tempranillo, som lokalt kaldes tinto fino eller tinto del país. Sammenligner man med vine fra for eksempel Rioja, hvor man også hovedsageligt bruger tempranillo, er der store forskelle i udtrykket på vinene, forklarer Jonas Tofterup:

- Kigger vi på klimaet, er der en vis indflydelse fra Atlanterhavet i Rioja. Der er lidt køligere end i Ribera del Duero, som ligger noget sydligere og er varmere, hvilket giver en højere modning af frugten. Det betyder, at vine fra Rioja er højere i syre, lavere i tannin og har lidt lavere alkohol. Omkring 13,5 vol.-%, hvor 14,5 vol.-% ikke er ualmindeligt i Ribera del Duero.

- Den aromatiske profil er også anderledes. Vine fra Rioja er mere ovre i de røde frugter og sure bær, mens vine fra Ribera del Duero er mere domineret af mørke bær som sorte kirsebær, brombær og mørke blommer. Der er tale om mere fyldige og kraftige vine med mere tannin. Man kan sige, at Rioja er mere elegant og mere feminint, mens Ribera del Duero er mere maskulint og mere korpulent, fastslår Jonas Tofterup.

Podcasten kan også findes på Itunes.

Find tidligere vinskolen-artikler her eller hør tidligere afsnit af podcasten her.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Hvad er reglerne for samvær i sommerferien?

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Kolding For abonnenter

Dagen efter at udviklingshæmmet dreng blev glemt og efterladt alene i SFO: Ni-årig infantil autist løb væk, uden at personalet opdagede det

Billund

Før bestod livet af chips og snoller på sofaen: Efter sit halvmaraton er en anden drøm rykket tættere på

Haderslev

To år mere med streetfood: Allerede inden åbningen i begyndelsen af juni er lejeaftalen på prominent havnefront blevet forlænget

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Aabenraa

Anden sure smiley i træk: Kendt restaurant havde opbevaret fisk for varmt - indehaver lægger sig fladt ned

Haderslev For abonnenter

Mere end otte år efter lukning: Sygehus i ni etager endelig solgt til ukendt investor

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Varde

Makkerpar genåbner kendt restaurant efter tre års mørke: Nu er de oppe på to spisesteder sammen

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Esbjerg

Lejlighedsopgang evakueret ved køkkenbrand: Beboer tilset af ambulance

Erhverv For abonnenter

Derfor skriver avisen om de klamme beskeder: Det er vigtigt, at chefer opfører sig ordentligt

Esbjerg

Kommune afviser at indføre regler for udklædning på sidste skoledag: - Vi skal passe på med at lade os krænke

Annonce