Annonce
forside

Vind sender ingen regning

Læserbrev: At producere strøm er en forretning. Hvis vi er en lille smule snu, kan det være en god forretning også for vor lokalbefolkning.

Og det er en forretning, som henter penge hjem til vores hjemegn. Førhen sendte vi milliarder af kroner til oliesheiker i Saudi-Arabien. Nu kommer det hjem til mig og min nabo.

Jeg har fundet ud af, at jeg hellere vil købe strøm fra vores dige end olie fra sheikens rige.

Når vores vindmøller drejer, bliver der ikke mindre vind. Når solarpaneler giver strøm, bliver der ikke mindre solskin. Og hverken solen eller vinden sender en regning for den energi, der bliver høstet.

Og hvad, hvis vi finder en bedre løsning i morgen? Tja, så piller vi vindmøllerne ned og giver plads til bedre løsninger. Vindmøller kan genanvendes op til hundrede procent.

Man skal ikke være særligt modig for at leve op til en grøn klimapolitik. Man skal bare i konstruktiv dialog med sine borgere om de chancer, der ligger i lokal energiproduktion.

Man kan argumentere for, hvorfor en vindmølle er en god sag. Hvorfor kommunen skal give plads til vindmøller og solaranlæg.

Man skal tale med regeringen om, at naboerne til vindmøller kan få billig strøm, fordi strømmen ikke skal sendes ud på en lang rejse inden den havner i nabolagets stikkontakter.

Man skal tale med København, for at overbevise regeringen om, at det skal være attraktivt for vores borgere at investere penge i lokale anlæg.

Det er fint med grønne puljer. Men fortjenesten med vindmøllerne er selve energiproduktionen. Den skal befolkningen have andel i. For så får kommunen andel i den fortjeneste. Så bliver det for alvor en god forretning for regionen at drive vindmøller.

Lad os da bare komme i gang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Kunstværk fra losseplads bør placeres ved kanoner

Politikerne i byrådet sagde tak for ideen, men til forslag og senere beslutning bliver det aldrig. Det hengemte kunstværk Telemuren kommer ikke til at stå på Markedspladsen, og begrundelsen er lige så rigtig, som den er åbenlys. Kunstværket er for stort og vil vende op og ned på de planer, der allerede ligger for den centrale plads i Aabenraas midte. Så langt, men ikke ret meget videre. Alle – i hvert fald langt de fleste – er enige om, at Telemuren skal fjernes fra lossepladsen i Sdr. Hostrup og komme til ære, værdighed og anskuelse igen. 12-13 års misrøgt af et kunstværk skal naturligvis slutte. Det er politikerne heldigvis enige om, og tilbage står blot spørgsmålet: Hvor skal den misrøgtede mur stå? GODE OG ENGAGEREDE borgere i Aabenraa kom med det forslag, at muren kunne placeres på Markedspladsen – altså tæt på, hvor den oprindeligt stod. Et anerkendelsesværdigt forslag, som blev taget så seriøst, at politikerne besluttede at behandle det. Forslaget var andet og mere end en fiks idé, det indeholdt substans, men ulemperne var trods alt for store. Eller rettere: Telemuren er for stor til Markedspladsen. DET GRUNDLÆGGENDE SPØRGSMÅL er altså stadig ubesvaret. Hvor skal kunstværket så placeres? Et område ved Arena Aabenraa har været bragt i spil, men jordbundsforhold gør, at den placering vil fordyre flytningen og opstillingen. Andre har foreslået, at Telemuren skulle sendes ud af byen og til andre dele af kommunen; det har sågar været foreslået at dele Telemuren i flere stykker, men andet end mere eller mindre seriøse strøtanker har der ikke været tale om. Et kunstværk hverken skal eller må splittes ad. Medmindre opsplitningen i sig selv er et kunstværk, og kunstneren er med på den idé. Det er hun ikke. At eksportere det til omegnsbyerne har kunstneren selv, Ulla Viotti, modsat sig. Tilbage er altså et nyt hjem for Telemuren i Aabenraa. DET OPLAGTE VALG synes at være området foran rådhuset, hvor et gammelt kanonbatteri allerede er placeret. Det forslag er for længst bragt i spil og synes lige nu at være det bedste. Af flere grunde: Dels fordi historie og kunst er et godt match. Dels fordi området er stort, hvilket betyder, at det 45 meter lange, fem meter brede og 1,8 meter høje kunstværk får den plads, værket har brug for. Det kommer ikke til at fylde uforholdsmæssigt meget. PLACERES TELEMUREN SOM nabo til kanonbatteriet, vil det tilmed kunne beskues dagligt af tusinder – om end på afstand – men Aabenraa vil vigtigst af alt få en turistattraktion mere. Kunstværket kaldes af kendere for betydeligt. Og med den vanvittige placering på en losseplads igennem mere end et årti rummer Telemuren samtidig en dramatisk historie. Ja, reelt en grotesk historie. Den slags har det med at lokke andre end kendere til. GOD SØNDAG

Annonce