Annonce
Aabenraa

Vinderen er fundet: Horsens-firma skal bygge for 80 millioner kroner i Rødekro

Det nye magasin og bevaringscenter får adresse på Voldbrovej i Brunde Øst ved Rødekro - ikke langt fra motorvejen. Det bliver opført i oxyrød beton, og det samlede bruttoarel bliver på 6000 kvadratmeter. Visualisering: BASE Erhverv
BASE Erhverv fra Horsens skal stå bag opførelsen af Museum Sønderjyllands nye magasin og bevaringscenter "Dit Museum - Din Kulturarv" til 80 millioner kroner. Går det, som museumsdirektør håber, vil de fire sønderjyske borgmestre kunne stikke spaden i jorden først i det nye år.

Rødekro: Det var en milepæl, da direktøren for Museum Sønderjylland, Henrik Harnow, for et år siden kunne fortælle, at pengene nu var i hus. Med støtte fra de fire sønderjyske kommuner, A.P. Møller Fonden og Augustinus Fonden var det lykkedes at rejse 80 millioner kroner til byggeriet af et nyt magasin i industrikvarteret Brunde ved Rødekro.

Nu er der så atter nyt. En enig dommerkomité har valgt, at det bliver BASE Erhverv, der skal stå for opførelsen af de 6000 kvadratmeter magasin med tilhørende bevaringscenter og plads til at få børn og unge på besøg.

- Vi fik tre gode bud, men projektet her vandt på alle parametre, fortæller Henrik Harnow, der kalder byggeriet "stilrent og elegant", men lige så vigtigt har det været, at der indendøre er en god logistik i forhold til det, der er nybyggeriets primære funktion: Korrekt opbevaring af de sønderjyske museers omkring 250.000 museumsgenstande, der i dag er spredt rundt på 60 lokationer under utidssvarende forhold.

- Nu skal projektet tegnes i alle detaljer, og der skal en byggetilladelse i hus, men vi håber på, at de fire sønderjyske borgmestre kan tage første spadestik først i det nye år, siger Henrik Harnow.

Annonce

Erfaring med magasiner

  • Det er BASE Erhverv, der står som hovedentreprenør, men vinderprojektet er lavet i et samarbejde med Friis & Moltke Architects, Ingeniørfirmaet Viggo Madsen og Spangenberg & Madsen Rådgivende Ingeniører.
  • BASE Erhverv, der har hjemme i Horsens, har erfaring med, hvordan museumsmagasiner skal bygges med deres særlige krav til forskellige klimazoner. Da Københavns Kommune ønskede at samle arkiverne og magasinerne for Københavns Stadsarkiv, Thorvaldsens Museum, Københavns Museum og Nikolaj Kunsthal i Høje Taastrup, var det BASE Erhverv, der stod for byggeriet, der stod færdigt sidste sommer.

Der skal ryddes op

Indvielsen er planlagt til foråret 2021, og da vil Museum Sønderjylland være klar til at rykke ind med en stor del af de genstande, der skal bevares. Oprydningen er nemlig allerede i fuld gang.

- Slots- og Kulturstyrelsen har givet os penge, så vi gennem de seneste tre år har haft mulighed for at gennemgå større genstandssamlinger for at se, hvad der skal flyttes med, forklarer Henrik Harnow, der videre fortæller, at museet har lejet et stort lager i Sønderborg, der fungerer som et mellemlager:

- Vi kan ikke flytte ting fra de nuværende, beskidte magasiner direkte til det nye. Det skal alt sammen via det midlertidige magasin, hvor det bliver renset og pakket, så det er klar til at blive flyttet.

Ikke bare et magasin

Axel Johnsen, afdelingschef for viden og samlinger, er sammen med museumsinspektør Lillian Matthes udpeget som flytteansvarlige, og Henrik Harnow fortæller, at de har sat gang i et pilotprojekt i Tønder for at vurdere, om den tidsplan, der er lagt, er realistisk.

- I Tønder er der en god blanding af kulturhistoriske genstande, så det giver et godt billede af udfordringerne. Og foreløbig er de da optimister, lyder det fra direktøren, der glæder sig til, at det fælles magasin står færdigt:

- Det bliver godt endelig at kunne opbevare genstandene ordentligt - og kunne finde det hele. I dag spilder vi for mange kræfter med at lede.

Museum Sønderjylland har tænkt sig løbende at invitere offentligheden til at kigge med i byggeprocessen, for som Henrik Harnow siger:

- Det er jo ikke bare et magasin. Det er danskernes kulturarv. Så vi vil rigtig gerne vise rundt undervejs, så folk bedre forstår, det jo er deres ting, vi passer på.

En af de ting, der begejstrede dommerkomitéen, var det store, centrale rum i to etager, der er omgivet af en række funktioner, så man vil kunne modtage skoleklasser og andre gæster, uden at det forstyrrer bevaringsarbejdet i bygningen. Visualisering: BASE Erhverv

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Annonce