Annonce
Tarm

Vindmølleforening: Fugle, flagermus og truede arter vejer tungere i vindmølleafgørelser

Flagermus og andre dyrearter har på det seneste været med til at spænde ben for mølleprojekter. Flagermusene her er fotogtraferet i Mønsted Kalkgruber. Foto: Morten Juhl

Ringkøbing-Skjern: Noget tyder på, at klagenævn vægter beskyttelsen af fuglearter, flagermus og de særligt truede arter på en ny måde.

Det skriver foreningen Wind Denmark, der er et sektorfællesskab mellem virksomheder, vindmølleejere og andelshavere, på sin hjemmeside.

Det undrer os

En optælling viser, at klagenævn gennem en tre-årig periode har afvist fem sager, der handlede om manglende hensyn til dyrelivet. Men siden efteråret 2020, hvor klagenævne bestilte og fik et notat fra nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, er otte klagesager om manglende hensyn blevet imødekommet.

- Vindmølleprojekterne er enten blevet hjemvist, fået ophævet tilladelser eller forlangt restriktioner i vindmøllernes drift. I Wind Denmark undrer det os, hvorfor klagenævnene tilsyneladende pludselig foretager en ny vægtning af vindmølleafgørelser, siger afdelingschef i Wind Denmark Lea Bigom Wichmand til hjemmesiden.

Annonce

Otte sager

Blandt de otte klagesager er de seks vindmøller ved Hejmdal-Påbøl, som har fået påbud om foreløbigt at stoppe om natten, når det blæser under 5-6 sekundmeter for at undersøge påvirkningen af flagermus. En VVM-rapport har tidligere afvist, at møllerne skulle have særlig betydning for flagermusene.

Der er også flagermus på spil for et projekt på tre møller på Thyholm i Struer Kommune. ved Midtjyske Motorvej i Ikast-Brande Kommune er der udstedt påbud om at sætte seks møller i stå ligesom i Ringkøbing-Skjern. Også fem klagesager i det nordjyske er blevet helt eller delvist imødekommet, viser Wind Denmarks opgørelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Endelig liv i posthuset igen: Brødre er klar med ny restaurant

Annonce